NEDELJSKI NASVET: Potrebuješ ga, čeprav se tega morda še ne zavedaš!
Marjan Kodelja 17. septembra 2023 ob 06:07

Veliki prenosni baterijski napajalnik, po možnosti s sončnimi celicami, ti zlahka olajša bivanje na vikendu brez električnega priključka ali te reši v primeru izpada omrežja.

Prijatelj ima streljaj od najbližjih hiš vrtiček, do katerega ne vodi noben kabel oziroma je razdalja do bližnje hiše prevelika za podaljšek. Če bi mu tamkaj živeči kaj takšnega sploh dovolili. Enkrat je našel rešitev. Privlekel je manjši agregat. Lepo in prav, delovalo je, toda tišino mirnega okolja je ves čas sekal enakomeren zvok motorja. Podobno rešitev najdeš tudi na nekaterih planinskih kočah, a se počasi umika sodobnejšim. Prenosnim baterijskim virom električne energije. Da še zdaleč ne gre za muho enodnevnico priča letošnji sejem IFA, kjer sem se nagledal tovrstnih izdelkov raznolikih velikosti, oblik in zmogljivosti. Na prvi pogled ni važno, kaj nudijo, niti kakšen tip baterije je vgrajen, videl sem celo manj znane s trdim elektrolitom (angl. solid state), kajti namen je enak. Določen čas zagotoviti energijo, ko drugi viri niso na voljo.

Zadnjič sem razmišljal, da bi v skladu z načelom, nič nas ne sme presenetiti, kupil agregat ter hišno omrežje prevezal tako, da bi v primeru izpada elektrike agregat napajal kritične naprave. Omrežno opremo, računalnike, plinsko peč za ogrevanje in hladilnike. Vsaj pri meni drugo lahko počaka. Malce (prisiljene) romantike ne bo nikomur škodovalo. Ampak enako varnost ti nudi tudi baterijski napajalnik in še čistejši je. Vsaj kar se tiče izpušnih plinov. Načeloma imaš dve možnosti. Bodisi ga napolniš preko električnega omrežja in energijo uporabiš drugič oziroma ob izpadu ali nanj priključiš primerno velike panele in počakaš, da baterijo napolni sonce.

Kot sem dejal. Tovrstnih izdelkov je nešteto. Na tebi je, da izbereš pravega. Na prvem mestu po pomenu je kapaciteta baterije, ostalo je drugotnega pomena. Če želiš zgolj polniti osebne naprave, na primer prenosnik in telefon, potem ne potrebuješ velikega in primerno dražjega. Zadostuje manjši, da ga je preprostejše prenašati. Zadoščal bo, če boš teden dni preživel v šotoru nekje daleč izven omrežja, kaj dosti pa ti ne bo pomagal kot vir za nepredvidljive razmere. Tedaj potrebuješ večjega. Kolikšnega je spet odvisno od potreb. Vzemimo naslednji primer. Ozimnica ti je pomembna, zato sem prepričan, da bi te še kako zabolelo, če bi bil prisiljen zavreči več kilogramov domačega mesa in na vrtu vzgojene zelenjave. Hrana se ne bo pokvarila, če skrinja ne bo delovala nekaj ur, več dni je že lahko težava. Seštej moči vseh naprav, brez katerih ne moreš, in rezultat v kilovatnih urah primerjaj s kapaciteto, ki ti jo zagotavlja primeren napajalnik.

Prenosni baterijski napajalniki niso domači energijski zalogovniki. Ti največkrat hranijo več energije in jih pri nas nima smisla nameščati, če na strehi nimaš primerno velike sončne elektrine brez možnosti, da bi pridobljeno energijo oddajala v omrežje. Njihov namen je drugačen. Poleg reševanja v kriznih trenutkih, ponajprej zagotavljanje energije izven omrežja. Obenem tudi niso ravno poceni. Cene se gibljejo od nekaj sto evrov za najmanjše, tja do nekaj tisočakov za večje.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja