NEDELJSKI NASVET: Pot do idealnega selfija
Marjan Kodelja 29. decembra 2019 ob 06:39

Selfiji so priljubljeni, samo poglejmo, kdo vse in predvsem koliko jih objavlja na družabnih omrežjih.

Vseeno pa selfi ni enostavna in nenaporna zvrst fotografiranja, saj moramo roko držati iztegnjeno daleč od svojega nasmejanega obraza, hkrati pa še razmišljati o kompoziciji fotografije. Telefon držimo nad obrazom, ne fotografirajmo se od spodaj. Obraz ne bo v senci, saj največkrat svetloba »pada« od zgoraj. Perspektiva »od zgoraj« je tudi primernejša, saj je obraz videti vitkejši. Ko se fotografiramo, telefon pa imamo blizu obraza, zadržujemo dih, saj vlažna sapa lahko zamegli leče in fotografija bo hudo motna. Lahko pa pozneje rečemo, da je zamegljenost učinek, ki smo ga hoteli doseči. Vseeno je jasno, da zamegljene fotografije niso lepe. Pazimo na ozadje, ki bo na fotografiji vidno. Spontani selfiji so res najbolj zabavni, vendar nam ne bo všeč, če razkrije, da imamo razmetano stanovanje ali kaj leži na nočni omarici. Najlepši selfiji so tisti z enovitim ozadjem, saj najbolj poudarijo obraz.

Za fotografiranje raje uporabimo sprednjo kamero, čeprav ima nižjo ločljivost, saj tako na zaslonu še pred zajemom vsaj približno vidimo, kako bo videti. Imeli pa bomo tudi večji nadzor. Tega imamo tudi več, če je telefon opremljen z dodatnim fizičnim gumbom za fotografiranje. Še najbolj priročno pa je nastaviti zakasnitev sprožilca in v tistih treh, petih ali desetih sekundah, kolikor je časa do zajema fotografije, ujeti pravo pozo in ozadje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Najbolj pomemben pa je naslednji napotek. Ohranimo dostojanstvo. Splet je poln neprijetnih selfijev, ki se jih lastniki sramujejo, umakniti pa jih ne morejo. Pomislimo, kaj bi na takšne fotografije dejali domači, ali prihodnji delodajalec, ko bodo pregledovali profil družabnega omrežja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja