NEDELJSKI NASVET: Postopnega polnjenja bo baterija najbolj vesela!
Marjan Kodelja 14. junija 2020 ob 06:00

Hitri in brezžični polnilniki ti dajejo več možnosti, kako se lotiš polnjenja baterije mobilne naprave. Kajpada je cilj vedno enak. Narediti vse, kar je v tvoji moči, da bo originalna baterija brez pretiranega zmanjšanja kapacitete delovala čim dlje.

O baterijah in načinih pravilnega polnjenja sva z Matjažem že pisala in tudi še bova, ker je najmanj »zanimiv« in tehnološko prebrisan delček pametnega telefona, a obenem najbolj vpliva na njegovo delovanje. Niste se zmotili, občutek vas ne vara, če menite, da telefon po letu ali dveh uporabe težje zdrži do večera. Litij-ionske baterije se namreč starajo, to pa se kaže v postopnem zmanjševanju kapacitete, ko so napolnjene. Nič čudnega torej, da stara ni več vzdržljiva, kot je bila v najlepših »letih«. Staranju se ne morete izogniti, lahko pa ga upočasnite. Spremeniti morate obnašanje. Ne vaše, temveč kako polnite baterijo. Na kratko nikdar do 100 odstotkov, nikdar je čisto ne izpraznite in predvsem, pozabite na nočno polnjenje. Večina pametnih telefonov namreč nima in tudi še nekaj časa ne bo imela pametnega polnjenja, ki postopek prilagodi vašemu ritmu.

Za vaše počutje je bolje, če večkrat na dan pojeste po malo, in kot kaže, je postopno polnjenje odlično tudi za baterijo. Razlog pa se skriva v procesu polnjenja. Ko je manj »napolnjena«, črpa konstantni tok, a deluje pri nižji napetosti. Napetost postopoma raste ter pri okoli 70-odstotni napolnjenosti doseže »maksimum«, nato pa začne padati tok, dokler baterija ne doseže stotih odstotkov. Delovanje pri nižji napetosti se je izkazalo za dobro. Poveča namreč število polnjenj (ciklov polnjenja), predno boste zaznali zmanjšanje kapacitete ali drugače povedano, bateriji podaljša življenje. Grobo rečeno, tako vsaj trdijo strokovnjaki, vsako znižanje napetosti za 0,1 V podvoji število ciklov. Nižjo napetost polnjenja dosežete, če ohranjate napolnjenost baterije med 30 in 80 odstotki. Oziroma povedano tako, da bo razumel vsak. Ne čakajte, da odstotek izpisan poleg baterije na zaslonu pade pod 30, predno napravo priključite na napajalnik, in jo izklopite z njega, predno naraste do 80.

Na staranje baterije pa vpliva tudi »globina izpraznitve«. Koliko je napolnjenost padla med zaporednima polnjenjema. Višja je, slabše je. Najbolj blagodejen vpliv na upočasnitev staranje baterije ima 20-odstotna napolnjenost v kosu, 60-odstotna pol manjšega, več pa nikakršnega. Ni praktično, da bi »držali« baterijo ves čas napolnjeno med 50 in 70 odstotki, med 30 in 80 pa je izvedljivo. Če baterije nikdar ne boste napolnili do roba, je ne izpraznili do konca, med polnjeni pa ji dali največ 50 odstotkov največjega naboja, potem bo dlje časa ostala mlada in sveža. »Da bo baterija zdržala dlje, ji pustite dihati, kot ji najbolje odgovarja«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Polnjenje preko noči nikakor ni dobra ideja že zaradi omenjenih dejstev. Neprekinjeno polnjenje sicer že polne baterije, do katerega pride, če naprava ostane priključena na napajalnik tudi po koncu polnjenja, lahko povzroči nanose kovinskega litija, kar zmanjša stabilnost, v skrajnem primeru pa privede tudi do okvare. Ustvarja pa se tudi odvečna toplota, ki če nič drugega predstavlja v zrak izpuhtelo energijo. Za baterijo pa so slabe tudi parazitske obremenitve, ki tipično nastanejo, ko napravo uporabljate, medtem ko je priključena na napajalnik in se njena baterija polni. Izkrivijo namreč normalen cikel polnjenja, kar prav tako pospeši staranje in končno odpoved baterije. Najbolje bi bilo zato napravo med polnjenjem izklopiti, kar pa je podobno nepraktično kot polnjenje po 20-odstotnih »kosih«.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja