NEDELJSKI NASVET: Poskrbi za svojega, da bo spet kot nov
Marjan Kodelja 24. maja 2020 ob 06:44

Redno čiščenje ni zapovedano le zaradi preganjanja mikro škodljivcev, temveč tudi zato, ker je telefon brez debelih mastnih nanosov morda videti, kakršen je bil ob nakupu. Če ni drugih poškodb, potem je to zelo verjetno. Vsake toliko pa je priporočljivo očistiti tudi njegovo”notranjost”, da bo tudi deloval (skoraj) kot nov.

Tokrat ne bom predlagal povrnitve na tovarniške nastavitve, saj vas veliko pozabi pred tem shraniti podatke, po toči zvoniti pa je prepozno. Za podatke uničujočo metodo zato uporabite, ko je s telefonom nekaj zelo narobe, drugi načini popravila so se izrodili in imate na voljo le še to ali obisk servisnega središča.

Telefon bo videti nov, osvežen tudi, če mu zamenjate ovitek, opraskano in izrabljeno zaščitno steklo, spremenite temo ali zaslonsko sliko. Splet je poln odličnih fotografij profesionalnega videza, veliko pa jih je tudi zastonj. Kadar nimate nobene, na katero ste ponosni, potem si vzemite nekaj časa in najdite eno, ki vam bo padla v oko in vam bo iz tega ali onega razloga silno všeč. 

Kozmetični popravki bodo vplivali na videza naprave,opisani v nadaljevanju pa predvsem na njeno delovanje.

Najprej si vzemite nekaj minut, da pregledate seznam aplikacij. Tiste, ki ste jih uporabili največ trikrat, prvič, zadnjič in nikoli več, izbrišite, saj po nepotrebnem zasedejo pomnilnik. Čas opravila je odvisen od številčnosti aplikacij, vendar če se brisanja nepotrebnih lotite vsaj dvakrat letno, ne bi smelo trajati dlje od nekaj minut. 

Več deset pa jih bo vzelo brisanje fotografij in videoposnetkov. Prepričan sem, da imate vsaj pol neuspelih, so zanič, vam sploh niso všeč in niso uporabe za nič drugega, kot da zasedajo prostor. Če jih ne brišete sproti, storite to najmanj dvakrat letno. Pojdite preko vseh in uničujte, tudi ali predvsem tiste, ob katerih se vprašate – “kaj, ko bi jo obdržal za vsak primer, morda bo prišla prav“. Nikdar ne bo, to vam lahko povem iz lastnih izkušenj. Ko pa bo “metla” učinkovito opravila svojo nalogo, bo na napravi mnogo manj fotografij, te pa za vsak primer ne pozabite še nekam varnostno shraniti, na kartico ali v oblačno shrambo, saj so ali dobre ali pa vam veliko pomenijo.

V galeriji pa niso le vaše fotografije in videoposnetki. Tam se znajdejo tudi datoteke, ki so jih poslali prijatelji preko komunikacijskih storitev, kot sta Viber in Messenger. Verjetno jih je celo več, kot vaših, še posebej, če sta v klepetih zdelo dejavni. Običajno zasedejo veliko prostora, večina pa zanje niti ne ve, saj so shranjeni v katerem od albumov galerije, ki jih največkrat spregledat. A tudi te je treba pregledati in odstraniti nepotrebne. Brisanje aplikacij, fotografij in videoposnetkov namreč sprosti pomnilnik, v skrajnem primeru pa tudi izboljša delovanje naprave, saj jo lahko prepoln upočasni.

Naslednje opravilo pa je priporočljivo zaradi higiene. Čeprav tekstovna sporočila ne zasedejo omembe veliko prostora, brišite iz komunikacijskih storitev stare “niti”, ki jih že leta niste uporabili. Ko zamenjate telefon, jih običajno izgubite, zato ni nobene potrebe, da bi se zdaj vznemirjali.

Za konec vam predlagam še občasno brisanje predpomnilnika aplikacij. Tega imajo, da se hitreje zaženejo, vendar če je prostora v pomnilniku premalo, ga tudi na ta način nekaj sprostite. Postopek pa je lahko dolgotrajen. V nastavitvah sistema Android izberite možnost “Aplikacije”, odprite vsako in izberete možnost “Počisti predpomnilnik“. Nikar pa ne izberite možnosti “Počisti podatke”, kajti v tem primeru izgubite vse, kar ste do takrat v dotični aplikaciji naredili. Brisanje predpomnilnika ni škodljivo, saj ga bo aplikacij naredila na novo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ko je vse narejeno, ne pozabite še ponovno zagnati naprave, saj ji to ne škoduje, kvečjemu pomaga, zato je priporočljivo to početi redno. Recimo enkrat na mesec.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja