NEDELJSKI NASVET: Popolno za te, ki jim je orientacija španska vas (#kratekvideo)
Marjan Kodelja 15. avgusta 2021 ob 06:33

Ali ste seznanjeni, da ima navigacija Googlovih zemljevidov funkcijo, ki razblini vsako, še tako majhno možnost, da bi zavili napačno. Imenuje se pogled v živo in izkorišča tehnologijo dodane resničnosti.

Po slovenskih mestih in cestah so letos zopet vohunili Googlovi avtomobili, ki so s kamerami neutrudno snemali okolico za storitev uličnega pogleda (Street View). Niso bilo osamljeni, kajti med njimi je bil vsiljivec. Applov »radovednež«, kajti tudi ta v svojih zemljevidih nudi podobno storitev. V kakšni obliki bo zbrane podatke uporabil Apple, bomo videli, za Google pa vemo, da storitev nudi več kot le opazovanje med seboj zlepljenih fotografij na zaslonu mobilne naprave ali računalnika. Vodenje po načelih dodane resničnosti.

Nekoč smo vedno našli cilj s papirnatim zemljevidom v rokah, danes se zanašamo, da nas na cilj privede telefon. Ali se še znate orientirati brez sodobnih pripomočkov?

A predno povem nekaj o njej, še nekaj o vožnjah Googlovih in Applovih avtomobilov. Kot prej so zelo verjetno tudi letos beležili imena brezžičnih omrežij Wi-Fi oziroma vsaj tistih, ki ime javno razširjajo v prostor. Naša varnost in zasebnost ni ogrožena, toda to je način, kako lahko telefon pozna svojo približno lokacijo v primeru izključenega sprejemnika satelitske navigacije. Kadar namreč zazna omrežje v bližini, pogleda na spletni strežnik, kje to je in tako zaradi relativno majhnega dosega omrežji Wi-FI dokaj natančno izračun položaj.

Vodenje s pomočjo dodane resničnosti je Google imenoval živi pogled. Deluje povsod tam, kjer deluje storitev uličnega pogleda in na telefonih, ki podpirajo Googlovo tehnologijo ARKit/ARCore. A izključno med pešačenjem in še v tem primeru ne dovoli, da bi hkrati hodili in pred nosom držali telefon. Storitev namreč opozori, naj ga med hojo obrnemo proti tlom. Če tega ne storimo, potem zaslon potemni. Drugega kot ubogati ne preostane. Google želi, da storitev uporabimo takrat, ko moramo zaviti in ne ves čas. Tedaj zastanemo, dvignemo telefon in na zaslonu vidimo okolico z nazorno prikazanim smerokazom in imeni ulic. Bolj preprosto verjetno ne bi moglo biti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Da deluje, morate biti na prostem. Nato zaženete Googlove zemljevide, vključite plast z uličnim pogledom in določite cilj, kamor želite priti. V zgornji vrstici izberete pešačenje in spodaj »Navodila za pot«. Če so pogoji izpolnjeni, potem bo spodaj funkcija »Live View«, ki sproži vodenje s pomočjo dodane resničnosti. Od tu naprej se morate le še držati napotkov. Še lažje boste vse skupaj razumeli, če si ogledate moj kratki video.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.