NEDELJSKI NASVET: Ponastavi ga enkrat letno za brezskrbno življenje
Marjan Kodelja 3. maja 2020 ob 06:03

Računalnikov s sistemom Windows, MacOS ali ChromeOS še nikdar ni bilo tako preprosto povrniti na tovarniške nastavitve.

Računalniki so zapletene naprave nagnjenje k entropiji. Po daljšem času delovanja ga lahko na izhodiščno raven, na kateri je bil, ko je bil nov, še najhitreje, najbolj preprosto, predvsem pa skoraj vedno učinkovito povrnite s ponastavitvijo na tovarniške nastavitve. S sicer destruktivnim procesom, ki z njega izbriše vse podatke, vse programe in vse nastavitve. Po zaključku procesa je pred vami računalnik, kot je bil, ko ste ga kupili. Skoraj, ker postopek izniči vse mehke napake, ne pa tudi fizičnih, kot je na primer manjša kapaciteta baterije. 

Nekoč ste morali, da bi v Windowsih dosegli isto, formatirati disk in sistem ponovno namestiti s fizičnih namestitvenih nosilcev. En napačen korak in vsi podatki so šli rakom žvižgat. Bilo pa je najbolj učinkovito, če je računalnik deloval počasneje ali pa smo se hoteli znebiti trdovratnih okužb. Že nekaj časa pa je preprosteje, saj so Microsoft, Apple in Google po vzoru mobilnih sistemov tudi v namizne vključili orodje za povrnitev na tovarniške nastavitve. Še vedno pa je destruktiven, uniči namreč vse, kar je na napravi shranjenega. Sreča za »oblak«, kjer verjetno večina hrani datoteke, iz interneta pa lahko ponovno namesti vse programe, ki jih ima kupljene oziroma zanje plačuje naročnino.

Najbolj učinkovito orodje za reševanje težav

»Resetiranje« tehničnih naprav je sicer postalo nekakšen »kliše«, ko je karkoli narobe in si želimo, da spet delujejo. Ko imate težave s pametnim telefonov, poteka pogovor s svetovalcem na vroči številki tehnične pomoči največkrat takole: »Prosimo vas, da izbrišete aplikacijo in jo ponovno namestite, če to ne bo pomagalo, potem izbrišite njen in pa sistemski predpomnilnik in če se težave še vedno pojavljajo, ponastavite telefon na tovarniške nastavitve«. Ko pa se mu ne ljubi, potem takoj predlaga tretji korak. Med delovanjem se programska oprema napihne. Sistem ne izbriše vedno vseh podatkov, ki jih program potrebuje, ko ga zaprete. Nastavitvene datoteke postanejo korumpirane, na pomnilnikih pa imate cel kup datotek, programov in aplikacij, ki jih ne potrebujete. Enkrat ste jih namestili, potem pa nanje pozabili.

Povrnitev na tovarniške nastavitve popravi vse to in kar je še bolj pomembno, uniči vse škodljive kode, ki so morda na napravi, pa se tega niti ne zavedate. Znajdete pa se na začetku, pred vami je namreč »gola« naprava, ki jo morate ponovno prilagoditi potrebam.

Kljub temu da je postopek po novem preprost in imate večino podatkov v oblaku, se morate naprej popolnoma prepričati, da so na varnem res vsi, ki jih v nobenem primeru ne smete izgubiti. Mednje sodijo pomembne fotografije, dokumenti še najbolj pa certifikati za varno uporabo spletnih storitev. Ti so še posebej pomembni, zato se prepričajte, da ste na USB ključku ali kje drugje naredili njihovo varnostno kopijo. Prepričajte pa se tudi, če boste lahko pomembne programe ponovno prenesli s spleta oziroma imate nekje shranjene fizične namestitvene nosilce zanje, kar je zadnja leta manj pogosto. Premislite pa tudi, ali poznate vsa gesla, ki jih vsak dan potrebujete. Šele ko to izpolnite, se lahko lotite samega postopka povrnitve računalnika na tovarniške namestitve.

Povrnitev računalnika s sistemom Windows

Možnost »Ponastavi ta računalnik« se skriva v nastavitvah pod »Posodobitev in varnost« in »Obnovitev«. Najbolj popolna je tista, ki izbriše vse datoteke na disku in nastavitve »Odstrani vse«, čeprav sistem ponudi tudi možnost, da proces ohrani osebne datoteke. Jasno je, da ta ne ve, kje so, zato pač ohrani datoteke v mapah, ki jih sistem postavi za ta namen. Zaradi tega in ker je najbolje, če naredite popolno ponastavitev, pred nadaljevanjem poskrbite za varno hranjenje vseh, ki jih ne smete izgubiti. Predlagam pa vam tudi, da izberete možnost »Spremeni nastavitve« ter v njej omogoči »izbris podatkov«, kar praktično pomeni, da bodo vsi podatki na pomnilnikih prepisani in jih niti s forenzičnimi orodji ne bo mogoče povrniti. Uporabno predvsem, če nameravate računalnik prodati. 

Postopek ponastavitve je dolgotrajen, a ko je končan, je sistem očiščen vsega in pripravljen na uporabo. Začenši s prijavo z Microsoftovim računom, ponovno namestitvijo programov ter nato še prenos datotek iz arhiva.

Povrnitev računalnika s sistemom MacOS

Applov sistem nima tako preprosto dostopnega orodja, kar pa ne pomeni, da računalnika z njim ni mogoče povrniti na tovarniške nastavitve. Tudi tu najprej pomembne datoteke nekam varno shranite, nato pa zaženete možnost ponovnega zagona »Restart« v osrednjem meniju in medtem držite tipki Cmd+R, da se prikaže zaslon z orodji sistema macOS. Možnost »Reinstall macOS« na računalnik na novo namesti zadnjo različico operacijskega sistema, ohrani pa datoteke na njem, če pa želite njegovo popolno ponastavitev, potem izberite orodje » Disk Utility«, izbrišite vse podatkovne »diske« in nato zaženite še izbris (»Erase«) osnovnega » Macintosh HD«. Imenujete ga z enakim imenom in ko bodo z njega vsi podatki izbrisani, zaženite še možnost »Reinstall macOS«, da bo orodje nanj namestilo še operacijski sistem macOS.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Povrnitev računalnika s sistemom ChromeOS

Prenosniki s sistemom Chrome OS so pri nas po krivici manj priljubljeni, saj imajo pred modeli s sistemom Windows ali macOS tudi kakšno prednost, predvsem pa so cenejši. Vseeno pa tudi za ta sistem velja enak napotek rednega ponastavljanja na tovarniške nastavitve. Postopek pa je preprostejši, saj na lokalnem pomnilniku ni ne programov ne datotek. Vse je varno shranjeno v oblaku.

Ponastavitev izvedete tako, da se prijavite v računalnik in nato sočasno pritisnete na tipke Ctrl+Alt+Shift+R. Prikazalo se bo okno z možnostjo ponastavitve in ko je postopek končan, se morate v računalnik le še prijaviti z Googlovim računom.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.