NEDELJSKI NASVET: Pomoli glavo na drugo stran planeta? (#video)
Marjan Kodelja 8. avgusta 2021 ob 06:11

Ste prepričani, da veste, kam bi vas privedla luknja skozi središče Zemlje? Naj vam dam namig. Znašli bi se v vodi!

Ni ravno težko izračunati koordinate natančno na drugi strani trenutnega položaja, če le niste popolnoma pozabili, kaj ste se v osnovni šoli učili o zemljepisu. Če zanemarimo, da planet ni popolna krogla, temveč je rahlo sploščen, bosta zadoščala premika 180 stopinj po zemljepisni širini in nato še po dolžini in vsaj približno boste dojeli, kje se konča namišljeni predor. Ko bi to upoštevali pisci scenarija filma Popolni spomin (Total Recall) iz leta 2012, potem ne bi mogli biti odprtini transportnega sistema skozi središče planeta v Angliji in v Avstraliji. Res je, da govorimo o celini tam spodaj, a to še ne pomeni, da je natančno nasproti Evrope. Sicer bi potem zgodba filma padla, a takšna so pač gola dejstva.

Kar nazorno prikaže silno preprosta aplikacija Earth Tunnel. Vzame trenutno lokacijo telefona ali jo izberete z dotikom lokacije na zemljevidu v zgornji polovici zaslona, da na spodnji prikaže lokacijo natančno na drugi strani planeta. Očitno je, da bi predor z začetkom v Avstraliji, Veliko Britanijo debelo zgrešil. Da je zadevica dodatno zanimiva, lahko spreminjamo videz zemljevida (narisan, satelitska slika, teren ali združeni) ter ga povečujemo ali zmanjšujemo.

Enakega namena je Googlova eksperimentalna spletna aplikacija, ki domuje na naslovu floom.withgoogle.com, le da je zabavnejša. Izkorišča sposobnost dodane resničnosti telefona, zato mora telefon podpirati Googlovo tehnologijo ARCore. Da deluje, ji morate podeliti dovoljeni za dostop do lokacije in kamere. Po pritisku treh gumbov na zaslonu kamero usmerimo proti tlom ter počakamo, da se na zaslonu prikaže stilizirana vrtalna naprava. Zdaj lahko nagibamo telefon v vseh smereh in spreminjamo kot predora. Ni namreč nujno, da poteka skozi središče zemlje, temveč gre lahko ostro v katero koli smer in se zaključi mnogo bližje kot na drugi strani planeta. Med premikanjem telefona spletna aplikacija ves čas v vrstici nad vrtalnikom prikazuje, ali je na drugi strani kopno ali voda. Ko smo z naklonom zadovoljni, se dotaknemo vrtalnika in po krajši animaciji skozi luknjo na tleh vidimo na drugo stran. Pa veliko zabave!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.