NEDELJSKI NASVET: Pod temi pogoji ti bo balkonska elektrarna dobro služila
Marjan Kodelja 11. februarja 2024 ob 06:07

Po pol leta preizkušanja sončne elektrarne Anker lahko z veliko stopnjo gotovosti zapišem, da je uporabna in vpliva na nižje mesečne račune, vendar zgolj v primeru, da vsak elektron proizvedene energije tudi porabiš!

Osnovni postulat pri tej zadevi je poraba. Poraba in še enkrat poraba vsakega proizvedenega vata, saj energije ni praktično skladiščiti (elektrarna, ki smo jo testirali, tudi ne omogoča neposrednega priklopa hranilnika). Zelo preprosto je. Panela dajeta »tok«, ko sta obsijana s sončnimi žarki, in prav vseeno jima je, ali tisti trenutek energijo potrebuje kateri od večjih domačih aparatov. Hladilniki in drugi manjši v stanju pripravljenosti ne štejejo, saj porabijo premalo. Naslednja težava je nujnost, da so porabniki na isti fazi, saj »preskok« iz ene faze na drugo v primeru trifaznega priključka ni mogoč. Presenetljivo je lažje v blokih. Dobršen del stanovanj ima enofazni priključek, kar hkrati pomeni, da se vse, kar imate električnega, zanaša na eno žico. Enako je v hišah z enofaznim priključkom. Trifazni zahteva premislek, na katero fazo priklopiti sončno elektrarno, da bo na njej dovolj elektrike željnih naprav. Drugače elektrarna dela za nekoga drugega.

Povedal sem že princip, a se ga splača ponoviti. Tok elektrarne teče v hišno (stanovanjsko) inštalacijo in preko nje v omrežje, če medtem ni porabljen. Ko je zunaj, je na voljo naslednjemu priključku, vendar porabo zazna njegov števec. V sprevrženem primeru, nenazadnje gre za majhne moči, sosedu, ki ravnokar nujno potrebuje tok, tega zaračuna ponudnik, čeprav sta ga proizvedla vaša panela.

Pol leta, kolikor je bila elektrarna postavljena pred hišo, sem občasno spremljal porabo v svojem trifaznem domu. Vedno prižgani aparati so porabili 80 vatov, medtem ko se je večino aktivnega dela trenutna poraba vrtela med 200 in 300 vati. Večja je bila le tedaj, ko sta delovala potratna porabnika, pralni stroj in pomivalni stroj, vendar skoraj nikdar v času, ko je bila elektrarna najbolj plodna. Za moj dom je 600-vatna elektrarna (z dvema paneloma) očitno preveč. Bi zadoščala elektrarna polovične moči? Morda, toda upoštevati moraš še muhavost sonca. Krivulja proizvodnje od sredine junija do sredine decembra pove veliko. Poleti sta mi panela zagotovila lepo število kilovatnih ur, potem pa se je njuna predstava začela kotaliti po klancu navzdol. Ker bi se spomladi ponovno izboljšala, je začetna predpostavka o letnem prihranku med sto in sto dvajset evrov razmeroma pravilna. Pod pogojem, da bi požeto energijo porabili moji aparati in ne sosedovi.

Proizvodnja balkonske sočne elektrarne od 18. junija do 17. decembra 2023

Moj polletni preizkus je pokazal, da čeprav na prvo žogo zelo zanimiva, marsikdo mi je dejal, da ga ne bi motili paneli na balkonski ograji, naložba v balkonsko sončno elektrarno zahteva tehten razmislek, seštevek porabe porabnikov in morebiti spremembo vzorca uporabe. Pralnega, pomivalnega ali kakšnega drugega večjega porabnika ne boš zagnal ponoči niti sredi oblačnega dne, temveč takrat, ko boš videl, da sta panela bogato osvetljena. V tem primeru in če je prek dneva poraba stalnih porabnikov enaka ali večja nazivni moči elektrarne, se ti bo ta splačala. Drugače pa ne!

Naslovna fotografija Depositphotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
13 komentarjev
 • Lepo je tudi še v SLO videti kako z rezultati podprto izkušnjo za balkonsko SEL. Sam nameravam na dolgi južni balkon stanovanjske hiše instalirati SEL cca.3000W za direktno podporo ogrevalnemu sistemu s TČ in pripravi sanitarne tople vode. El. grelec bo v zalogovniku ogrevalnega sistema; ta je z dodatno vejo še termosifonsko povezan z 400L hranilnikom sanitarne vode. Sicer pa mislim, da je pri balkonski SEL za vtičnico smiselno najti tisto fazo, na kateri so porabniki z največjo dnevno porabo EE.

 • Vse kar je napisano je resnica. Sam imam balkonsko elektrarno on 06.2023 in minsluži odlično.

 • Pozdravljeni
  Pri razlagi o fazah ste malo zgrešili, saj ko podaste prijavo na elektro operaterja za predviden uklop vase vticne elektrarne vam zamenjajo števec za oddajo el. energije v nekaj dneh, ki odsteva-opočasnjuje stetje SKUPNIH watov ne glede v katero fazo vklopite elektrarno in ne glede na kateri fazi imaste vecje porabnike. Tako da ni bojazni da je pogoj 1fazni stevec!

  • Hvala za informacijo. Moram preveriti, ker sem že spraševal glede tega, ko so mi zamenjali stari (analogni) trifazni števec z novim, pa mi niso znali povedati ali dejansko upočasnuje merjenje v primeru, da gre električni tok v javno omrežje. lp

  • Marjan je napisal povsem pravilno. Pri teh elektrarnah, ki se jih vklopi neposredno v vtičnico, se kot poraba šteje samo tisto, kar se neposredno porabi v domačem omrežju (na tisti fazi, na kateri je vtičnica, “čez”, na drugo fazo elektrika ne more), vse ostalo zastonj steče v omrežje. Pri novih števcih se tudi nič več ne vrti, da bi se lahko v drugo smer ali počasneje.

 • Kaj če bi celice vezal direkt na porabnika, recimo bojler za toplo vodo. Ko je sonce greje sicer ne?
  Potem verjetno nebi rabil soglasje elektra oz bi lahko imel 2x

  • Vsaka takšna ideja je možna, vendar jo mora podpirati opreme, natančneje regulator. Kot sem že dojal, konkretno ta model elektrarne, ki sem ga imel na testu, tako ni mogoče uporabiti.

 • Lp, pri digitalnih števcih se vidi koliko oddaš Vt, Nt in skupno, takoj za njihovimi podatki se zvrstijo in nato ura in datum.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja