NEDELJSKI NASVET: Pametni telefoni ne privlačijo strel
Marjan Kodelja 26. julija 2020 ob 06:11

Če ste slišali nasvet, da med nevihto tudi v prostoru nikar ne držite v rokah pametnega telefona, ker je nevarno, ga čim prej POZABITE!

Čeprav dolgo nismo poznali porekla strele, pa nam je bilo jasno, da se ji je pametno pravočasno izogniti, ker se nam lahko slabo piše. Danes vemo, da ni božje godrnjanje nad grešnostjo človeštva, temveč električni preboj med negativno nabitimi spodnjimi plastmi oblakov in pozitivnimi tlemi, a še vedno nekateri verjamejo, da med nevihto ni pametni imeti v rokah mobilnika. V slogu televizijske oddaje »razbijalci mitov« je nasvet dokaj preprosto zavreči.

Električni preboj med oblakom in tlemi sledi poti najmanjše električne upornosti, zato strela udari v visoka drevesa, zgradbe ali na primer planinske grebene. Še najraje pa tja, kje je veliko kovine. Malo pa je verjetno, da bi neposredno udarila v človeka v prostoru, pa vendarle se je vseeno vredno držati načela, da se med besnenjem narave ni pametno zadrževati ob oknih. Lahko pa vas poškoduje posredno, če udari na primer blizu zgradbe, nato pa tok steče po električnih ali drugih kovinskih vodnikih. Razlog, zakaj je smiselno naprave zaščititi s prenapetostnimi stikali ali jih med nevihto izklopiti iz električne, pa tudi komunikacijske infrastrukture in zakaj se ni priporočljivo med nevihto prhati, umivati ali prati posode. Tok lahko namreč steče preko kovinskih vodovodnih cevi, odlično pa ga prevaja tudi voda.

O zaščiti električnih naprav med udarjanjem strel, smo pisali tudi v članku na portalu Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav.

Ni pa verjetno, da bi se slikovito rečeno, strela med potjo proti tlom premislila, spremenila smer in treščila v pametni telefon v vaši roki, medtem ko brezskrbno sedite na kavču sredi dnevne sobe. Se mi pa svita, zakaj nekateri v to verjamejo. Zaradi poškodb povezanih s strelo in pametnim telefonom, vendar so bili slednji med dogodkom priključeni na napajalnike, ti pa v električnih vtičnicah. Energija strele je telefon dosegla po električni napeljavi in stresla osebo, ki ga je držala v roki. Enako bi se pripetilo, če bi imeli v roki na primer opekač za kruh.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Niti najmanj pa ni nevarno tudi med nevihto, upam si trditi celo na prostem, uporabljati pametnega telefona, ki ni s kablom nikamor priključen. Odkar so priljubljena steklena ohišja, cenovno dostopni pa so še vedno plastični, je v njih tako malo kovine, da za strelo niso pretirano zanimivi. Kajpada uporaba telefona na prostem med nevihto ni priporočljiva iz drugih razlogov. Na primer uničenja zaradi vdora vode vanj in ker morate čim hitreje najti zavetje. Lahko pa vam celo pomaga. Nanj si naložite aplikacijo Lightning Alarm ali katero od vremenskih aplikacij, ki vas bo pravočasno opozorila na možnost udara strele v bližini. Nikdar se ne ve, če trenutno treska v sosednjem mestu, bo čez nekaj časa mora tudi pri vas. Najboljša zaščita pred strelo namreč je, da se umaknete na varno!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja