NEDELJSKI NASVET: Pametni telefon v vlogi otroškega alarma
Marjan Kodelja 5. januarja 2020 ob 06:56

Tokrat nas zanima dvoje: da lahko po potrebi zvočni nadzor nad otrokom hitro postavimo ter da je rešitev neodvisna od starosti telefona in od omrežja, ki je na voljo.

Veliko je aplikacij, ki obljubljajo nekaj takšnega, Dormi je pač ena izmed njih. Štiri ure nadzora mesečno je zastonj, za več boste pa morali plačati. Uporabimo lahko različna omrežja, ki so na voljo. Wi-Fi omrežje, mobilno omrežje, naprave med seboj povežemo neposredno s tehnologijo Wi-Fi Direct ali pa enega od telefonov spremenimo v dostopno točko omrežja Wi-Fi. Vsakemu telefonu v sistemu moramo določiti funkcijo. Je »otrokov« telefon, torej »prisluškovalna« naprava poleg njega, ali telefon »starša«. Lahko je več telefonov v posamezni funkciji, ne samo eden. Več jih posluša ali več nadzira. Kakor želimo. Na starševskem telefonu je možnost »pritisni in govori«. Govorimo v svoj telefon in otrok nas na drugi strani sliši. Lahko ga pomirimo. Aplikacija deluje samodejno in nas opozori, le če otrokov telefon zazna zvok, tako da tega slišimo. V bistvu enako kot otroški alarmi, ki smo jih morda bolj vajeni. Vedno pa lahko pritisnemo na “gumb” in po želji poslušamo zvoke ali gledamo video sprednje kamere pametnega telefona v sobi z otrokom. Nas pa aplikacija tudi s sporočilom na zaslonu opozori na »alarm«, kar je uporabno, kadar so starši v okolju z veliko hrupa. Prav tako smo opozorjeni, če je bila povezava med telefoni v sistemu prekinjena.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pomislili so tudi na ljudi, ki njihovo storitev potrebujejo občasno, kadar gredo kam na obisk in nimajo s seboj starega telefona. Imata pa starša vsak svojega. Enega pustita pri otroku, a zato ne vidita morebitnih klicev in sporočil na njem. Obvestila o sporočilih in klicih na ta telefon so prikazana na telefonu, ki je v funkciji starševskega. Prav tako na tem telefonu vidijo podatek, kakšno je stanje baterije na otroškem telefonu, na katero omrežje je priključen, in če imajo telefoni tipalo temperature, tudi temperaturo v prostoru.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja