NEDELJSKI NASVET: Odlično, da je Apple storil, kar so mu predlagali
Marjan Kodelja 19. decembra 2021 ob 06:19

Sledilniki stvari so lahko izredno uporabni, ko nekaj iščemo, a so hkrati velika varnostno težava. Še najbolj Applovi, kar je večina v zaslepljenosti spregledala!

Majhne naprave, ki začnejo piskati, ko na telefonu sprožimo iskanje, še zdaleč niso novost in slovenski Chipolo jim je utiral pot. A kot je običajno, se o nečem res začne govoriti šele, ko to ponudi Apple. Kajpada so se stvari lotili po svoje. Čeprav v osnovi še vedno napravica z vmesnikom Bluetooth, delovanje pripomočka Airtag ni omejeno na bližino pametnega telefona, s katerim je seznanjen.  

Ako uporabnik tega izrecno na svojem Iphonu ne izključi, bo zaznal čisto vsak sledilnik v bližini in podatke redno nalagal na strežnik podjetja. Težko bi bilo bolje. Otrok na primer izgubi ključe in le počakati moramo. Prej ali slej se bo mimo sprehodil ponosni lastnik najbolj čislanega telefona na svetu z vključenim vmesnikom Bluetooth in izvedeli bomo približno lokacijo. Do tu vse lepo in prav. Bluetooth sledilniki so nadvse majhni in priročni, zato jih lahko ravno tako preprosto podtaknite v torbo ali avto osebe, ki bi ji radi sledili. Prikrito slednje ni popolno, saj sledilnik prej ali slej po izgubi povezave s telefonom začne piskati, toda govorimo o več urah. Dovolj, da nepridiprav izve, kje stanujete ali kje je ponoči parkirano vozilo.

Na dolgo in široko bi zlahka razpravljali, v kolikšni meri je opisana zloraba verjetna, toda sploh ni pravo vprašanje. Apple je namreč na prigovarjanje ameriškega čuvaja zasebnosti (eff.org) razvil in v Trgovini Play objavil aplikacijo Tracker Detect (deluje le na telefonih s sistemom Android 9 ali novejšim), ki uporabnike telefonov s sistemom Android obvesti, da je v bližini Applov sledilnik. S tem se v nobenem primeru ne razširi število naprav, ki mu lahko javimo položaj sledilnikov, saj to še vedno lahko počnejo izključno njegovi telefoni. V kolikor aplikacija sledilnik zazna, se bo na zaslonu izpisalo opozorilo o neznanem sledilniku v dosegu brezžične povezave Bluetooth. Kar praktično pomeni v krogu s polmerom nekaj deset metrov.

Applova aplikacija ni popolna, kajti uporabnik mora ročno zagnati skeniranje, saj ne deluje v ozadju, tako kot na primer ona za slednje stikov z okuženimi. Da bi delovala na tako celoviti način, mora to dovoliti Google. Nekje vmes je septembra objavljena aplikacija laboratorija za varnost mobilnih omrežij tehnične univerze Darmstadu Air Guard, saj trdijo, da je sposobna zaznati Applove sledilnike med delovanjem v ozadju. Toda še vedno mora uporabnik aplikacijo zagnati in pustiti, da teče v ozadju, kar večina dokaj nerada počne.

Applovi sledilniki so vseprisotni, poceni in zaradi vključenosti v navidezno omrežje Applovih pametnih telefonov izredno zmogljivi, zato dejansko predstavljajo varnostno grožnjo. Kolikšno, je seveda drugotno vprašanje, s katerim si nima smisla razbijati glave. Vsaj ne več, ker je na voljo orodje, da se po želji zaščitimo pred njimi, čeprav nismo ponosni lastniki Iphonov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.