NEDELJSKI NASVET: Nujno pridobi smsPass za dostop do portala zVEM, če želiš mirno potovati!
Marjan Kodelja 30. maja 2021 ob 06:47

V prihodnje naj bi portal zVEM vse pogosteje uporabljali za dostop do zdravstvenih storitev, že zdaj pa je v njem zgodovina testiranja in podatki o cepljenjih, ki jih nujno potrebujete za prehod meje. Čemu bi plačevali za papir, če ga lahko izpišete sami?

Mislil sem, da bo dovolj en sam članek, vendar ker državna uprava deluje, kot deluje, jih bo več. Namenil sem se namreč preveriti postopke za vstop v zdravstveni portal preko dvostopenjske avtorizacije z geslom in enkratno kodo v sporočilu SMS. Večina bo namreč posegla ravno po storitvi smsPass, saj omogoča največje udobje rabe pri za bogaboječi državi sprejemljivi ravni varnosti. Storitev moram aktivirati zase (imam že digitalno potrdilo SIGEN-CA), za hčerko (mlajša od 15 let), za sina, ki že ima aktiviran račun pri storitvi SI-Pass, in za ženo, ki nima ničesar. Ker proces pri vseh razen pri meni zahteva obisk upravne enote, že dlje časa čakamo na prost termin. Medtem ko (skoraj) vse že normalno posluje, se javna uprava še vedno drži nazaj in dela po polžje. In to ravno v času, ko jo zaradi takšnih in drugačnih zahtev najbolj potrebujemo.

Kdor je pisal navodila in opise na spletnih straneh očitno datoteke še vedno med računalniki prenaša z disketami. Operiranje z informacijskimi in pravnimi pojmi je tako vseobsegajoče, da ko že misliš, da si nekaj dojel, naslednji stavek vse obrne na glavo. Ker nisem našel odgovora, nobene želje in časa pa nimam za več urno prebiranje in iskanje po spletnih straneh državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST, sem jim poslal kratko in preprosto vprašanje. Kako registriram mladoletnika za vstop v portal zVEM? Teden dni je mimo, odgovora ni! Ti isti uradniki od podjetij pričakujejo, da jim odgovorijo takoj, oni pa si za vzamejo enormno veliko časa. Ker sem prejšnjič na prošnjo za potrdilo o prejetih dokumentih čakal debel mesec, imajo verjetno normo en odgovor na uro?

SI-TRUST – res niso mogli najti manj domišljenega imena za storitev spletne prijave in e-podpisa SI-PASS. Draga, mi prosim podaš »MY-KEY«, da vstopim v hišo! Nudijo več načinov vstopa in s tem različne stopnje varnosti. Vstop samo z geslom, smsPASS in digitalno potrdilo. Morda potrebujete vse, zato bodite pozorni, da je SI-PASS vezan na davčno številko, zatorej je postopek pridobivanja dodatnih načinov vstopa močno odvisen od obstoječega. Pokam od sreče, da grem lahko preko vseh!

V mojem primeru je pridobitev smspassa najbolj preprosta. Dobite ga TUKAJ, kjer sledite drugemu delu navodil »Imam kvalificirano digitalno potrdilo, registrirano v SI-PASS«. Potrdite podatke, oddate zahtevek in nato počakate, da vam pismonoša prinese pismo z aktivacijsko kodo. Sledi aktivacije in do podatkov v portalu zVEM imate iz vsake naprave, čeprav na njej ni vašega digitalnega potrdila. Druga skrajnost je, da nimate ničesar. V tem primeru vnesete podatke v SPLETNI OBRAZEC in sledite navodilom. Obvezen podatek je davčna številka. Tretja možnost je prijava v SI-PASS z uporabniškim imenom in geslom, tega ima na primer polnoleten otrok, saj ga je potreboval za vpis na fakulteto. Sledite in vnesite podatke, ki jih sistem od vas zahteva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ostanite z menoj, kajti kmalu sledi nadaljevanje članka, tokrat z aktivacijo smspassa še za ostale. Kdaj? Ko nam bodo blagovolili podeliti prosti termin na upravni enoti. Zahtevajo namreč osebno identifikacijo na upravni enoti, kajti državni informatiki verjetno še niso slišali za video identifikacijo, ki so jo že vpeljala nekatera slovenska podjetja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Državni informatiki marsikaj vedo, vendar jim nadrejeni in splošno stanje upravnih enot ne dovolijo hitrega posodabljanja informacijskega sistema in prijaznosti do uporabnikov.

  • Če sem pravilno razumel, se vse skupaj (razen SMSa, ki “prileti” na mobilni telefon), dogaja na osebnem računalniku. Mene pa zanima, kako bi to potekalo, če oddate zahtevek na cepilnem mestu, imate pa samo mobilni telefon z Androidom? Se to da?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.