NEDELJSKI NASVET: Nujen za pametni dom, a vam tega ne povedo!
Marjan Kodelja 15. decembra 2019 ob 06:46

Star pametni telefon ali tablični računalnik, ki leži zaprašen v predalu, se odlično obnese kot osrednja naprava za krmiljenje tipal in naprav pametnega doma.

Preden so nas preplavila naprave z zasloni na dotik, je bilo običajno, da je bila osrednja naprava pametnih domov nadzorna enota z majhnim preprostim zaslonom in tipkami za krmiljenje malo pameti, ki so jo premogli. Pametni telefoni in tablični računalniki so stvari obrnili na glavo, saj imaš zdaj na svojem telefonu aplikacijo za nadzor tega ali onega Še vedno pa ste posamezniki, ki se vam zdi neumno iskati telefon, zato da bi prižgal tisto eno in edino luč nad kuhinjsko mizo, ali pa se pogovarjati v tujem jeziku z digitalnim pomočnikom, ki te razume ali pa tudi ne. Za nekatere pametne luči sicer lahko dokupiš pametna stenska stikala, a niso ravno poceni, tebi pa nekje leži naprava, ki bi stalno postavljena nekje v stanovanju prav tako dobro prižgala luči in bi jo lahko uporabil še za kaj drugega!

V tej vlogi se bolje obnese tablica, ker ima večji zaslon, na njem pa več prostora za prikaz vsega, kar želiš krmiliti ali gledati na nekakšnem osrednjem »družinskem zaslonu«. A če je nimaš, potem se bo podobno dobro odrezal star pametni telefon. Najprej pa moraš najti mesto, kjer ga boš namestil – nekje na steno, komodo, kavno mizico ali kje drugje. Pomembno je, da je funkcionalno primerno, torej priročno za uporabnike, najbrž ne boš hodil v spalnico, da bi prižgal luči v dnevni sobi in da je poleg električna vtičnica. Zadnje, kar si želiš, je namreč skrb še za eno baterijo, zato naj bo ves čas priključen na izvor elektrike. »Držalo« kupiš, če pa sodiš med spretnejše, ga lahko narediš kar sam. Recimo takole. Najdeš lep lesen okvir za fotografijo, morda v Kiku ali Tediju, da ti nakup ne bo po nepotrebnem izpraznil denarnice, ki ga prilagodiš, da lepo objeme pametni telefon (ali tablični računalnik). Najbolje je, če zakrije vse robove ohišja in je videti le zaslon. Rešiti boš moral tudi dostop do tipke za vklop, ki jo imajo na različnih mestih, ali pa tudi ne. Ker bo imel stalno napajanje, lahko nastaviš, da se zaslon nikdar ne izklopi in boš imel manjkrat potrebo po tipkah. Ti pa prepuščam, da sam rešiš to težavo, kot tudi, kako boš speljal napajalni kabel. Marsikaj je odvisno tudi, kako star je telefon in ali mu lahko kaj odstraniš. Hrbtišče, morda celo ohišje okoli zaslon in podobno, več kot boš lahko odstranil, lažje ga boš lično vgradil v okvir. Ko to storiš, najdi še primerno mesto. Morda tam, kjer je že zdaj stikalo za prižiganje luči s stensko dozo. Zakaj? Ker je tam elektrika, v dozi pa dovolj prostora, da vanjo stisneš napajalnik. Verjetno pa boš moral tudi njega razstaviti, že zato, da ga boš za stalno vezal na električne kable. Doma imaš zagotovo cel kup starih napajalnikov, zato ti ne bo škoda enega uporabiti za to.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če si vse storil prav, bi morali delovati. Prej kajpada telefon ali tablico povrni na tovarniške nastavitve, izbriši vse nepotrebne aplikacije, ki so kljub temu ostale, priklopi ga na domače brezžično omrežje ter naloži aplikacije pametnega doma, ki jih potrebuješ. Ko končaš in odvisno od njih pa lahko še optimiziraš videz zaslona. Predelana stara naprava pa ni primerna le za prižiganje luči. Na njenem zaslonu lahko prilagajaš temperaturo v prostoru, če imaš pametni termostat ali ventile na radiatorjih, preverjaš sliko videofona, od daleč vklopiš kamero, prek nje se pogovarjaš z digitalnim pomočnikom, ki naprej krmili naprave in podobno. Za kaj vse bo po novem uporabna je ponajprej odvisna od tvojih potreb, pametnih naprav, ki jih imaš in kančka domišljije.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja