NEDELJSKI NASVET: Nikdar na prvo žogo, ker se lahko hudo opečete
Marjan Kodelja 17. maja 2020 ob 06:15

Na družbenih omrežjih lahko objavite (skoraj) karkoli in kadar hočete, zato še zdaleč ni preprosto na podlagi objave sklepati, kje je oseba bila ob določenem dnevu.

Opeče se tisti, ki na osnovi objave nekaj trdi, ne tisti, ki jo je objavil. Janez Janša konec marca ni zapisal, da smuča, samo fotografijo je objavil. Kje je takrat bil, ve samo on in kdor je bil takrat z njim. Na podlagi fotografije pa ne moremo ničesar sklepati. Lahko menite, da je zavajal, vendar bodimo pošteni. Tudi če je, mu tega nihče ne more očitati, kot tudi ne more vam, ko objavite fotografijo z Maldivov, čeprav ste doma. Želel bi si sicer, da bi se omenjeni gospod tako simpatično smehljal tudi, ko se obrača k nam državljanom, a se bojim, da so to le želje, glede na njegov odnos do vseh, ki mu niso slepo naklonjeni.

Mimo pa je ustrelil tudi Had oziroma vsi, ki so na podlagi objavi Jelka Kacina trdili, da je bil določenega dne na Krku, čeprav so bile meje zaprte, nam pa je grozil s kaznijo, če bomo nosove pomolili preko občinskih meja. Tudi v tem primeru je težko karkoli sklepati glede na fotografijo oziroma bolje rečeno zaslonsko sliko. Telefon je očitno bil na Krku, saj je tako pokazala aplikacija Flightradar 24, ne vemo pa, kdo je njegov lastnik. Na podlagi fotografije je tudi težko sklepati, ali je bila v telefonu slovenska ali hrvaška kartica SIM. Če bi šlo za androidni telefon, bi bila poleg znaka za moč omrežja (signal omrežja) črka R, ki bi razkrivala, da je telefon v gostovanju. Toda iPhone tega podatka ne prikazuje. Morda ima Jelko hrvaško kartico in je tisto dan res bil na Krku, prav tako verjetno pa je, da mu je fotografijo poslal prijatelj od tam. Je pa vsaj malo čudno, zakaj bi mu jo poslal nekdo s Krka, ko bi jo lahko naredil sam na svojem telefonu oziroma mu jo poslal nekdo iz Zagreba, od koder je bilo letalo, ki je pripeljala domov naše državljane. Meja je sicer bila zaprta, a si ne delam utvar, da se politiki obeh držav ne bi mogla dogovoriti za izjeme. Jelko bi lahko bil na Krku, a tudi v tem primeru na podlagi objavljene fotografije tega ne moremo sklepati z dovolj visoko gotovostjo.

Lažje je prepoznati ponarejeno fotografijo, kot dvomljivo objavo, s katero želi nekdo drugega speljati na limanice, ga diskreditirati, sebe pa prikazati kot žrtev.

Bi pa lahko izvedeli marsikaj, če bi bili fotografiji opremljeni z meta podatki. Ko fotografijo posnamete, se v datoteko zapiše še cel kup zgovornih podatkov. Ne samo oznaka naprave, s katero je bila posneta, ter nastavitve fotografiranja, temveč tudi čas nastanka in če je mogoče tudi lokacija. Med prenosom pa družbena omrežja te podatke izbrišejo, tako da jih ni, tudi če fotografijo prenesete na svoj računalnik in zaženete orodja za »brskanje« po njih. Omenjeni fotografiji sta tako kot vse vaše v tem oziru sterilni. Ne vem, ali meta podatke omrežja pred izbrisom shranijo za svoje potrebe, uporabnikom vseeno niso na voljo. Če pri objavi ne določite, ali vpišete svoje lokacije, potem nihče ne more vedeti, kje ste takrat bili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Odlično za vse, ki radi z objavami okrog prinašate, ker vam nihče ne more ničesar očitati. V digitalnem svetu je dovoljeno skoraj vse, za posledice svojih dejanj pa redko kdo odgovarja. Epilog basni je, da ker družbena omrežja izbrišejo meta podatke fotografij in ker lahko vsak objavi karkoli, ni mogoče na osnovi objave sklepati karkoli. Lahko je tako, kot mislite, da je, a enako verjetno je tudi, da ni!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Še en podatek pri vsem ni zanemarljiv – screenshot letalskega prometa je nastal ob 0:26, Jelko pa je Twittnil ob 6:13. Če bi sam naredil screenshot ob 0:26, bi ga verjetno takoj tudi objavil (=se takoj pohvalil). Seveda pa se tudi uro, kot vse ostale podatke, lahko zmanipulira.

  • Pa na screenshotu je tudi “slovenski” banner za Mbills… kar daje slutiti, da gre verjetno za telefon v lasti slovenskega uporabnika 😉 … Seveda pa si ni noben problem izmisliti zgodbice okoli nastanka… To, ali zgodbici verjamemo ali ne, pa je stvar posameznika… 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja