NEDELJSKI NASVET: Nikar ne počnite tega, če imate igričarski prenosnik ali ga nameravate kupiti!
Marjan Kodelja 12. junija 2022 ob 06:44

So dokaz najboljšega, česar je izdelovalec sposoben na polju miniaturizacije, energijske učinkovitosti in upravljanja s toploto. A ker delujejo na samih mejah, zlahka storimo napake, ki vplivajo na zmogljivosti in na zdravje baterije!  

Kakorkoli se bo zdelo kontroverzno, daleč največja napaka je odločitev za prenosni, namesto namizni igričarski računalnik. »Za vsak slučaj« tu nima kaj iskati, saj boste obsojeni na uporabo dragega prenosnika, ki bo za kolikor toliko normalno delovanje »privezan« na delovno mizo in električno vtičnico, ob ne najboljši ergonomiji uporabe. Da bi bilo še huje, je zaradi ne najbolj učinkovitega hlajenja slabše zmogljiv ali celo nagnjen k okvaram. Gospodarnost ravno tako ni na strani prenosnosti. Za enak denar namreč dobite v vseh lastnostih boljši igričarski namiznik (izjema je bilo zadnje leto in pol, ko so bile cene grafičnih kartic povsem zunaj nadzora).

Igričarski prenosniki so najboljši dokaz reka, »da ni vse zlato, kar se sveti«. V najboljšem primeru sta na voljo dva od treh pomembnih atributov. Moč (zmogljivost), prenosljivost (mere in avtonomija) ter cena. Zmogljiv in prenosen zahteva najboljši možni sistem hlajenja, ki ceno dvigne v nebo, medtem ko cenejši modeli niso zmogljivi ali prenosljivi. Ne odločajte se zanj, če ni absolutno nujen eden od teh pogojev. Izredno cenite prenosljivost, visoka cena ne predstavlja ovire in ste pripravljeni sprejeti omejitve. Ali pa živite v manjšem stanovanju, brez stalnega prostora za namiznik z nujnimi dodatki.

Če ste še vedno željni dobrega igričarskega prenosnika, potem vam predlagam, da pri izboru in kasneje med uporabo ne delate naslednjih napak.

Naj nima zaslona razločljivosti 4K

Ker so zmogljivosti prenosnika omejene, ni treba po nepotrebnem povečevati obremenitev. Sploh, če ne prinesejo oprijemljive prednosti. Kar bo skoraj gotovo posledica odločitve za zaslon 4K. Ima več kot 8 milijonov pik, štirikrat več od zaslona polne visoke razločljivosti (FHD) in dvakrat več od razločljivosti 1440p. Grafični procesor mora za sličico (frame) izračunati vsako piko posebej. Praktično pomeni, da je štirikrat bolj obremenjen, ko »upravlja« zaslon 4K, namesto zaslona polne visoke razločljivosti. Morda nisem bil jasen. Odločitev za 4K pomeni, da so dane procesorske zmogljivosti znižane na četrtino. Najslabše je, da zaradi tega niste (skoraj) nič pridobili. Zasloni prenosnikov so namreč premajhni, da bi imeli koristi od večje gostote slikovnih pik.

Prednost višje razločljivosti je ostrejše besedilo in večji zaslonski prostor, česar se nihče ne brani med urejanjem besedil ali delom z daljšimi preglednicami. Ravno tako je dejstvo, da nobenega računalnika ne uporabljamo izključno za igranje. Argument, ki ima težo. A vendarle je v tem primeru boljša odločitev nakup dodatnega monitorja.

Nikar enokanalnega pomnilnika

Spodobni igričarski prenosniki so opremljen s parom enako velikih modulov delovnega pomnilnika RAM, ki delujeta v dvokanalnem načinu. Cenejši modeli imajo po drugi strani pogosto enega samega, zato komunikacija med procesorjem in pomnilnikom poteka v enokanalnem načinu. Enaka »težava« se lahko pripeti tudi v primeru neprimerne nadgradnje. Razlika, ki zmanjša igričarske zmogljivosti za med 10 do 40 odstotkov, saj v dvokanalnem načinu procesor komunicira z vsakim modulom simultano, medtem ko v enokanalnem načinu ožja komunikacijska pot poveča zamudo pri branju (zapisovanju) podatkov. Še posebej je to problematično v primeru iger, ki se močneje zanašajo na delovni pomnilnik. Izjema so prenosniki z najnovejšim pomnilnikov vrste DDR5, ki v vsakem primeru deluje dvokanalno.

Ne zanašajte se preveč na baterijo

Nekateri najboljši igričarski prenosniki lahko pod polno obremenitvijo delujejo z močjo 175 vatov. To ne povzroča večjih težav, ko je priključen na električno vtičnico, a žal to ne velja med črpanjem energije iz baterije. Litij-ionske sicer zagotavljajo tolikšne moči, toda ne brez vpliva na avtonomijo in dolgoživost. Hitrejše praznjenje baterije povečuje število ciklov polnjenje, od katerih je odvisno, kako hitro baterija izgublja sposobnost polnjenja. Kako hitro se stara. Zaradi tega izdelovalci prenosnike opremijo s programsko opremo, ki med delovanjem na baterijo zniža moč glavnega in grafičnega procesorja. Celo pri najboljših ni neobičajno omejevanje hitrost prikaza slike na 30 sličic na sekundo (fps), medtem ko cenejši in manj zmogljivi niso sposobni niti tolikšne. Čeprav je omejitve mogoče izklopiti, to ni najbolj priporočljivo.

Navijanje nima prav velikega smisla

Pogosto priljubljeno navijanje takta, da iz procesorja iztisnete še zadnje atome moči, je mogoče v primeru nekaterih prenosnikov, toda večjega smisla nima. Višji takti od predpisanih še dodatno povišajo temperaturo, zato je mogoče le v primeru, ko lahko izboljšamo učinkovitost hlajenja. Rešljivo v ohišjih namiznikov in blizu nemogočega v prenosnikih. Včasih se lahko boljše rezultate dobi celo z zniževanjem osnovne napetosti procesorja. Ravno tako je treba paziti v primerih, ko prenosnik navijanje omogoča. Temperatura je namreč strup za vsako elektroniko. Nikar tega ne počnite na igričarskem prenosniku, saj boste povzročili več škode kot koristi.

Kdaj ste nazadnje izpihali reže?

Ni pomembnejšega sistema od hladilnega. Nekje mora v ohišje vstopiti hladen zrak in na drugi iz njega izstopiti vroč. Zadnje čase niso neobičajni modeli, pri katerih se tipkovnica med uporabo dvigne, da so reže čim večje. Nikakršnega vpliva nimate na izvedbo hladilnega sistema, lahko pa poskrbite, da bo vedno deloval optimalno. Smiselno je prenosnik redno čistiti. Odstranjevati prah, ki se nabira na režah. Prah se nabira tudi v notranjosti, predvsem na lopaticah ventilatorja, zato je nujno vsake toliko prenosnik odpreti in ga očistiti še od znotraj. Alternativ pri tem preprosto ni. Zamašen hladilni sistem namreč slabše odvaja toploto, prenosnik se posledično neprimerno bolj greje, kar vpliva na krajšo življenjsko dobo.

Najbolje se obnese na trdni ravni površini

Naravna igričarskega prenosnika, prenosljivost, pogojuje daleč najbolj pogosto napako. Uporabo vse povsod. Na debeli preprogi, v postelji in še marsikje drugje, kjer so reže hladilnega sistema pogosteje blokirane s stvarmi iz okolice. Nikar ne počnite tega. Če v bližini ni mize, ga postavite na trdo ravno površino, na kateri nič ne bo motilo kroženja zraka.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja