NEDELJSKI NASVET: Ne želite si, da bi moral, toda (skoraj) vsak telefon lahko pokliče v sili
Marjan Kodelja 11. septembra 2022 ob 06:13

Ker smo v tistem času leta, ko »nekdo« arogantno v pretirano lepi luči prikazuje izdelke in storitve, je smiselno jasno in glasno povedati, da klic v sili ni nekaj, česar bi bili sposobni samo iPhoni! Morda to celo veste. Zato vas sprašujem naslednje. Ste funkcijo vključili?

Kovačeva kobila je bosa. S tem sem odgovoril na vprašanje v svojem primeru. Toda ko sem se spet naposlušal o takšnih in drugačnih varnostnih možnostih, sem pravzaprav dojel, da ni napačna. Ne deluje na vseh telefonih enako, eni nudijo več, drugi manj, a osnova je enaka. V primeru sile, največkrat po petkratnem pritisku na tipko za vklop, telefon zažene prej določen samodejni postopek. Robustni telefoni in modeli za starejše uporabnike imajo dodatno tipko. Veliko in še po možnosti kričeče barve, da ni nobenega dvoma, čemu je namenjena, toda postopek, ki sledi, je enak.

V najslabšem primeru po aktivaciji telefon samodejno sproži klic na številke, ki ste jih navedli na seznamu klicanih v primeru sile. Največkrat je obenem sprožen še klic na številko službe na pomoč. Bodisi, da je telefonu znana ali ste jo ročno vnesli na seznam. Srednja »zmogljivostna« raven predvideva sočasno pošiljanje kratkega sporočila z osebnim in zdravstvenimi podatki, spet nekaj, kar morate prej vnesti, trenutno lokacijo in glasovno sporočilo v angleškem jeziku. Vaš lokacija je v primeru Samsungovih telefonov »klicanim« na voljo naslednjih 24 ur. Lokacija in posnetek sporočila prideta do izraza v primerih, da lahko sprožite klic v sili, toda iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morete povedati, kaj vam je. Za večino tega mora biti telefon prijavljen v mobilno omrežje in imeti vključene mobilne podatke.

Kakšne možnosti klica v sili nudi vaš telefon, preverite v nastavitvah.

Še boljši sistemi so v domeni združenih naprav. Telefon zlahka zazna padec, toda ne more določiti, ali »leti« proti tlom sam ali skupaj z lastnikom. Za kolikor toliko uporabno samodejno zaznavo padca je nujna pametna ura. Ko ta zazna padec, preko telefona sproži klic v sili. Je pa samodejna funkcija, ki je v domeni telefona. Zaznava prometne nesreče, ki bo še kako uporabna, vsaj dokler večina avtomobilov ne bo opremljena s podobno funkcijo, ki je sicer v Evropi že zapovedana. Novi iPhoni in že nekaj let Googlovi telefoni Pixel zaznajo, kdaj avtomobil z uporabnikov v nekaj trči in v takšnih primerih sprožijo klic v sili. Čudno, glede na slišano ta teden, sem bil prepričan, da je česa takšnega sposobna samo Applova naprava.

Marsikaj uporabnega skrivajo naši telefoni, tudi funkcije, za katere si želimo, da nam jih nikdar ne bo treba uporabiti. In jih tudi ne boste mogli, če jih prej ne boste aktivirali!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.