NEDELJSKI NASVET: Ne skoči v zrak, ne da bi prej o tej »aplikaciji« premislil!
Marjan Kodelja 16. maja 2021 ob 06:37

Ste se kdaj vprašali, čemu telefon ne hrani številnih podatkov, ki jih beleži ura ali druge naprave za beleženje življenja, na svojem več kot dovolj velikem pomnilniku? Ni jih veliko, temveč ravno obratno.

Papir in svinčnik na plano. Ura dnevno meri korake. Recimo, da jih naredite 15 tisoč oziroma v binarnem jeziku računalnika 11101010011000. 14 bitov. Manj kot dva zloga (bajta), a predpostavimo, da sta dva za lažje računanje. V 1-MB velikem pomnilniku je prostora za 1024 zlogov. Delimo z dvema in dobimo 512 zapisov. Kaj to pomeni? Da bo toliko dni v pomnilnik shranjevala število korakov, pa datoteka ne bo presegla omenjenega prostora. Vem, da ura beleži mnogo več. Zemljepisne koordinate, čas, srčni utrip in … Pravzaprav je to bolj ali manj vse, kajti druge kazalnike uspešnega športnega podviga in nadvse zdravega telesa, izračuna iz teh. Toda to so številke, ki zasedejo relativno malo prostora. Pojma nimam koliko natančno, kajti morda zapisuje še kaj. Kljub temu si upam staviti, da v enem letu podatki ure predstavljajo le manjši delček prostora, ki ga sicer zasedejo fotografije in video posnetke ustvarjeni v tem času. Močno dvomim, da več kot 1 GB. Torej! Pomanjkanje prostora na lokalnem pomnilniku je izgovor, čemu nosljive naprave ne hranijo zabeleženih podatkov na njem. Pravi razlogi, da jih pošiljajo v internet in da brez povezave normalno ne delujejo, so torej drugje!

Kajpada je hranjenje v oblaku koristno. Podatki so vedno in od povsod dosegljivi, lažje jih delimo s prijatelji, mimogrede je to res nekaj takšnega, brez česa ne moremo več živeti, in če zamenjamo telefon, se nam ni treba ukvarjati s prenosom na novega. Toda morali bi imeti možnost izbiranja. Dovolimo, da so hranjeni na strežnikih izdelovalca naprave ali pa tega nočemo. Ne vemo natančno, kaj s podatki počnejo, vemo pa, da sodijo med najbolj »vredne«. Na primer. Vedo, da vsak dan pretečemo »desetko« in smo zato dovzetnejši na reklame za tekaško opremo, ali da se premalo gibljemo in je skrajni čas, da podražijo premijo življenjskega zavarovanja. Razlogi, čemu bi morali imeti možnost odločanja. Lokalno hranjenje podatkov in šifrirana varnostna kopija na lokalni napravi ali v oblaku po lastni izbiri ali posel kot vedno. Tu imate moje podatke zadnjih let in dovolim vam, da z njimi počnete, karkoli se vam zahoče. To namreč počnemo. Toda ne, ker se ne bi zavedali principov poslovanja tehnoloških podjetij ali ker nam bi bilo zanje vseeno, temveč ker druge možnosti nimamo.

Da bi lahko bilo drugače, dokazuje aplikacija za beleženje življenja Nomie. Pravzaprav ni aplikacija, temveč spletni vmesnik, ki deluje v brskalniku, ako skočite na naslov v5.nomie.app. Če jo mislite redno uporabljati, potem si na zaslon računalnika ali mobilne naprave namestite bližnjico. Žal ni povezana z nobeno nosljivo napravo in ne more samodejno dobivati podatkov od nje. Lahko bi bila, nenazadnje gre le za omogočanje programske povezave, vendar izdelovalcem kajpada ni v interesu. Toda njej podobne aplikacije, v katere prav tako ročno vnašamo podatke o na primer zaužitih kalorijah in tekočine, številu obiskov stranišča, trebušnjakov, razpoloženja, podatke prenesejo na spletni strežnik, čeprav za to ni nikakršne potrebe. V takšnih primerih je verjetno zaradi tega bolje uporabiti Nomie. Je ravno tako preprost za uporabo in veliko bolje varuje zasebnost.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja