NEDELJSKI NASVET: Ne napolni je (takoj) do stotih odstotkov!
Matjaž Ropret 26. januarja 2020 ob 06:46

Baterije ostajajo eden ključnih dejavnikov in najbolj pomembnih lastnosti pri izbiranju novega telefona. Še posebej pa zadeva postane problematična, ko sčasoma kapaciteta baterije pade in se vsak dan izprazni že pred večerom, zamenjati pa jo je težko in drago. Do take degradacije pa jo priženejo tako kemijske zakonitosti kot tudi napačna uporaba. Zato zdaj že proizvajalci v programsko opremo dodajajo določene trike, ki namesto uporabnikov skrbijo za daljšo življenjsko dobo z zadostno zalogo energije.

Tukaj ne gre za kakšno upočasnjevanje ali kaj podobnega, temveč res za skrbnejše delo z baterijo. Apple je nedolgo tega v sistemu iOS (13) dodal funkcionalnost Optimized Battery Charging (optimizirano polnjenje baterije), nekaj podobnega je že prej pod imenom Battery Care poznal Asus, z nadgradnjami pa zdaj prihaja tudi na telefone Oneplus kot Optimized Charging. Pri vseh je princip enak. Ko uporabnik telefon pred spanjem priključi na kabel ali odloži na induktivni polnilnik, sistem na osnovi strojnega učenja in poznavanja običajnih navad – koliko časa je po navadi priklopljen, kdaj ga uporabnik odklopi, itd – ne izvede celotnega polnjenja v enem koraku. Najprej namreč napolni baterijo do 80 odstotkov, potem pa počaka, in znova začne polniti takrat, že enkrat zjutraj, da pride do popolne napolnjenosti malo preden uporabnik prvič seže po telefonu in ga snema s kabla. Sčasoma, ko spoznava uporabnikovo rutino, ta zadeva postaja še boljša in bolj natančna. Vključena je privzeto, a jo je mogoče izključiti (v iOS pod Setting > Battery > Battery Health), čeprav bi jo sam pustil omogočeno, vsakič sproti pa telefon da obvestilo in možnost, da se takoj napolni do stotih odstotkov.

Zakaj ni dobro takoj napolniti do povsem polne? V bistvu ne bi bilo s tem nič narobe, čeprav tisti zadnji del od 80 ali 90 odstotkov naprej poteka počasi in je določena obremenitev za kemijo v bateriji. Zato je nasploh najbolj priporočljivo ves čas držati napolnjenost med 30 in 80 odstotki. Torej ne pustiti, da pade dosti pod tretjino – tudi to je slabo za kemijsko sestavo – in ne polniti povsem do konca. Pri nočnem polnjenju pa je težava predvsem v tem, da je telefon v uri ali dveh na stotih odstotkih, potem pa še šest ur napolnjenost konstantno niha med 99 in 100 odstotki. Ko namreč telefon malo porabi – to pa počne ves čas, tudi če je na letalskem načinu – polnilnik takoj poskrbi, da pride nazaj na polno stanje. In tako ves čas, to pa izrablja baterijo. Malo, a skozi mesece dovolj, da se začenja poznati. Temu se poskušajo izogniti opisane funkcije pri Applu, Asusu in Oneplusu, zanesljivo pa jih bo uvedel še kakšen proizvajalec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

A tudi uporabniki drugih telefonov lahko samo kaj storijo za čim daljše zdravje baterije. Lahko se odvadijo polnjenja čez noč. Bolje je telefon večkrat za kratek čas priključiti kot enkrat za tretjino dneva. Sploh novejši telefoni, ki podpirajo ali hitro žično ali brezžično polnjenje so idealni za spreminjanje navad. Pri hitrem polnjenju običajno zadošča, da ga zjutraj, takoj ko vstaneš, priklopiš na originalni polnilnik. Ko bo treba od doma ali ko boš telefon prvič potreboval, bo že lahko imel dovolj soka. Če zjutraj ni dovolj časa za to, pa lahko enako rutino izvedeš zvečer, eno uro preden greš spat. Ponoči ne bo izgubil veliko. Brezžične podstavke pa je enostavno imeti na več mestih, tudi v avtu, in tako lahko, kjerkoli si, telefon preprosto položiš tja gor in ima skoraj vedno polno baterijo. Za starejše modele, ki ne podpirajo ne enega ne drugega, pa je najbolje na enak način razporediti po mizah in policah žične polnilnike in vsake toliko časa priključiti zadevo za kakšne pol ure. Če se giblješ znotraj predlaganih meja med 30 in 80 odstotki, bo vsekakor bolje kot stara navada polnjenja ponoči.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • A baterije v mobilnih telefonih nimajo omejeno število ciklov polnjenja ? Običajno je življenjska doba baterije omejena na 1000 ciklov. A ni vsak priklop na polnilec 1 cikel ? Kako je s tem ? Tega nikoli nihče v nobenem nasvetu ne omeni, zakaj ? Litij ionske in litij polimerne baterije v e-skirojih in e-biciklih je v specifikacijah največkrat navedeno, da imajo število ciklov omejeno na 500. Naprimer, če bi vsak dan dvakrat polnil, bi baterija prej kot v enem letu končala svojo življenjsko dobo. Spet je tu vprašanje koliko jo napolniš vsakokrat. Hvaležen bi bil za zanesljivo informacijo o tem.

    • Nobena baterija nima omejitve ciklov. Včasih je res veljalo, da zdržijo med 500 in tisoč cikli pred resno degradacijo, zdaj pa so že nekaj let večinoma v obtoku baterije, ki zmorejo več tisoč ciklov, preden se jim zmogljivost bistveno poslabša. Krajših ciklov je lahko bistveno več, ker je degradacija manjša kot pri popolni izpraznitvi. Če bi iz tega naredili graf, ne bi bila premica, ampak krivulja. Če so cikli trikrat krajši, jih je lahko tudi petkrat več (ne jemati teh številk dobesedno, ampak samo kot ponazoritev) kot če bi bili daljši. Polnjenje na način, kot je predlagano v članku, je zato za baterijo bolj zdravo.

  • Kaj pa brez6ično polnjenje, segrevanje baterije? In nič več ni govora o Samsungovi grafitni (solid) baterini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja