NEDELJSKI NASVET: Namesto kolesarskega računalnika, uporabi (star) telefon
Marjan Kodelja 25. aprila 2021 ob 06:29

Zaresnemu kolesarju bo pod častjo, da na svojem pregrešno dragem kolesu ne bo imel namenskega in zmogljivega kolesarskega računalnika. Vsem priložnostnim pa zna biti vseeno ali še bolje, če za ta namen uporabi telefon!

Večina telefonov ni najbolj odporna na grobo ravnanje, zato pazimo, kje in v kakšne namene ga uporabljamo. Starega pa nam ne bo tako škoda kot novega. Toda vseeno velja premislek. Kako pomembna je odpornost proti vodi? Najprej vam, kajti če se nikdar ne vozite po dežju, kajti to vam nikakor ne odgovarja, potem je vseeno. Mar ne? Ko vas ujame dež in hočete čim prej pod streho, lahko za kraj čas telefon pospravite v žep.

Sledi pomen vzdržljivosti baterije. Uporaba telefona kot kolesarskega računalnika pomeni, da bo zaslon ves čas prižgan. V takšnih primerih energija v bateriji najhitreje kopni. Od starosti in kapacitete baterije je odvisno, koliko časa bo telefon zdržal, a ker ga je nemogoče predvideti ali izračunati, bo najboljši praktični preizkus. Namestite aplikacijo, izklopite ugašanje zaslona in počakajte, dokler baterija ne izpusti duše. Potem razmislite. Ali je delovanje znotraj običajnega trajanja kolesarskega izleta. Če ni, potem bolje, da ga v ta namen ne uporabite. V skrajnem primeru lahko na okvir kolesa namestite dodatno baterijo, vendar bo povečala težo, na kar noben resen kolesar ne bo pristal. Ostane še zadnje vprašanje. Kako pomembna je dobra čitljivost zaslona na prostem in kako se v takšnih razmerah obnese izbrani telefon. Spet je najbolje, če čitljivost praktično preverite na ustrezen sončni dan.

Sledi izbor aplikacije. Ker jih je toliko, raje ne bom predlagal ene ali nekaj njih. Namesto tega predlagam, da v iskalno polje tržnice z mobilnimi aplikacijami vnesete besedno zvezo »Bike Computer« ter med predlaganimi izberete ustrezno. Da pridete do nje, jih boste verjetno morali preizkusiti več.

V vlogi kolesarskega računalnika se obnese pametna ali športna ura z zagnanim programom za beleženje kolesarjenja, še posebej, če za merjenje srčnega utripa uporabljate prsni pas. Na krmilo jo pritrdite s paščkom, enako kot na zapestje, boste pa verjetno morali kupiti ustrezen nosilec ali odebelitev.

Med kolesarjenjem imate seveda lahko telefon v žepu, vendar v tem primeru verjetno ne bo ravno služil namenu. Kolesarski računalnik imamo na krmilu kolesa zato, da najbolj pomembne informacije, mednje zagotovo sodi trenutna hitrost, ves čas vidimo. Držalo je zato skoraj nujno. Lahko ga kupite ali pa si ga, če ste dovolj spretni, naredite sami.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja