NEDELJSKI NASVET: Namesto da jamraš, naredi sam!
Marjan Kodelja 8. decembra 2019 ob 06:43

DIY je angleška kratica za »do it yourself« oziroma »naredi sam«, kar pomeni, da sam popraviš pokvarjeno, dodaš napravam nove funkcije ali pa v celoti ali delno izdelaš nekaj, kar potrebuješ. Zakaj? Zaradi cene ali pa zato, da ustvarjalno preživiš prosti čas.

Marsikaj radi postorimo sami in v garažah so se in se še bodo materializirale najrazličnejše zanimive ideje. V starih časih, kako čudno se to sliši, je bilo zamudno oblikovati dokumentacijo projektov, še težje pa je bilo razširiti ideje med ljudmi. Ideja ni zanimiva, če jo poznaš ti oziroma ozek krog tvojih prijateljev. Njen potencial pride do izraza, ko jo spozna in po možnosti komentira čim več ljudi. Šele takrat vidiš njeno pravo vrednost.

Internet je razširjanje informacij med ljudi obrnil na glavo. Žal ne vedno v pozitivni smeri, kajti lažne novice, manipulacije, nasilje ali sovražni govor, namreč niso stvari, ki me veselijo. Zato me bolj zanimamo njegovi pozitivni učinki. Preprosto in hitro lahko namreč posnameš video, predstaviš idejo in ga objaviš na specializiranih spletnih straneh, nato pa opazuješ odzive spletne skupnosti. Če so pred desetletji »geeki« ustvarjali nore stvari le v svojih delavnicah, kar se mi zdi primernejši prostor kot garaža, ker imamo Slovenci garaže zasedene z avtomobili, danes v spletu sodelujejo. Tako lahko nastane še veliko uporabnejša stvar, kot je bilo prvotno zamišljeno, če le ni pretiranega strahu, pred kritiko ali pa da ti bodo idejo ukradli.

Razmah gibanja »naredi sam« je posledica dejstva, da vse bolj sprejemamo idejo, da je izdelava in »hekanje« naprav, ki smo jih kupili, zato da te dobijo nove funkcionalnosti, ki so bližje potrebam, vrlina.

Izmenjava projektov v digitalni obliki (video, besedilo, slike) na specializiranih spletnih straneh je pospeševalec, ki omogoči, da se ideja hitreje razvije. V preteklosti si jih našel v revijah, zdaj občasno na televiziji ali na spletnih portalih zaslediš vsaj osnovno informacijo o norih delavniških projektih. Slovenska skupnost pa je premajhna, da bi se v njej razvila resna kultura sodelovanja med zagovorniki gibanja »naredi sam« okoli specializiranega portala. Ne sodeluješ, ker se bojiš, da ti bodo idejo, za katero meniš, da je najboljša na svetu, ukradli. V sodobnem svetu tako ne gre. Nevarnost sicer obstaja, vendar sodelovanje prinese več koristi kot slabosti. Moral boš biti tudi manj samokritičen. Nobena ideja ni tako neumna, da je ne bi mogel objaviti. Oglej si spletno stran Instructables na kateri boš našel tudi banalne primere projektov tipa, kako iz smeti izdelati robota, ki sploh ni robot. Stran pa je tudi idealna, saj je nekje treba začeti, saj lahko tudi majhen projekt na podlagi komentarjev spletne skupnosti preraste v kaj večjega. Prek učenja, sprejemanja kritik in napredovanja. Enako velja za manj ročno spretne ali za osebe, ki so še brez izdelanih zamisli. Najprej narediš preprosti projekt, ga izboljšaš, poskušaš z zapletenejšimi in prej ali slej se ti bo porodila unikatna ideja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Revolucijo na področju »naredi sam« so sprožile spletne strani, ki redno objavljajo projekte, ki jih pošljejo uporabniki, hkrati pa iščejo svojo poslovno priložnost pri neposredni prodaji potrebnih delov. Ko naletiš na zanimivo idejo in bi rad sestavil napravo, ki jo opisuje, ti splahni želja, če potrebnih delov ne dobiš hitro, poceni in preprosto. Iskanje po spletnih katalogih je že ovira, še višja pa postane, če si narediš seznam, greš v trgovino in ti tam povedo, da vsega, kar želiš, nimajo, lahko pa naročijo in dobiš čez dva tedna. Ljudje smo dokaj nepotrpežljivi in hočemo potrebno gradivo čim prej.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja