NEDELJSKI NASVET: Namesto da bi kupili nov telefon, obnovite obstoječega
Marjan Kodelja 30. oktobra 2022 ob 06:45

Ničkolikokrat sem že slišal trditev, kako je nekdo nadvse zadovoljen s svojim obstoječim telefonom in ga nikakor ne bi zamenjal, če ne bi bil star že več kot tri leta in ne bi pešal elektronki ekvivalent prostate, baterija. Kaj pa, če ga ne bi menjal? Kakšne opcije so na voljo?

Začnimo z vprašanjem. Kaj imajo skupnega Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 in Apple iPhone 11 Pro? Razen, da so bili predstavljeni leta 2019. Morda to, da ste z njihovimi zmogljivostmi, fotografskimi in procesorskimi, več kot zadovoljni, da vam telefoni služijo in da težave povzročajo le opešane baterije, zaradi katerih ne zdržijo več do večera kolikor toliko resne uporabe. Če tako mislite, potem imate še kako prav. Baterija je šibek članek telefona oziroma vsake naprave. Procesor, pomnilnik, zaslon, tipala zdržijo brez resnih težav mnogo dlje. Tako prek prsta najmanj pet let. Če niste rojeni pod nesrečno zvezdo, da ste kupili škart robo ali razbili zaslona.

Še največ takšnih pomislekov slišim v povezavi s P30 Pro. Pravzaprav nisem presenečen. Povzročil je malo revolucijo v mobilni fotografiji. Huawei je v naslednjih modelih fotografske zmogljivosti izboljševal, vendar nikdar več tako temeljito. Pa še Američani so Kitajcem odrekli dostop do tehnologij. Kdor ga ima, ali ga je imel, ve, da se še vedno obnese in je v marsičem boljši od številnih novejših telefonov. Za druga dva velja podobno. Tudi Apple kot Samsung v naslednjih inkarnacijah nista ponudili ničesar takšnega, da bi bila zamenjava življenjska nuja. Naj rečeta, kar hočeta, a tako je, kar bi verjetno potrdili vsi uporabniki omenjenih telefonov.

Če se strinjate z mano, namesto da preverjate, kateri novi telefon vam je najbolj pisan na kožo in se bo izkazal kot obstoječi oziroma vas vsaj ne bo razočaral, raje razmišljajte izven okvirja. Preverite strošek zamenjave baterije. Nisem se pretirano trudil, a sem vseeno našel ponudbo težko sedem desetakov za mojega P30 Pro. Verjetno ni najcenejša. A že to je neprimerno manj, kot stane nov njegovim zmogljivostim enakovreden telefon. Novi »srednjekategorniki« mu ne sežejo do kolen, medtem ko bi moral za kolikor toliko spodoben premijski model odšteti vsaj tisočaka. Še raje kakšnega stotaka več. Imel bi sicer nov telefon, a ne drastično boljšega. Še nekaj lahko storite. Ko vam že nekdo menja baterijo, naj telefon še pregleda, da ni z njim še kaj narobe in dobro očisti, če nudi takšno storitev. Očistite ga lahko sicer sami in ga hkrati še povrnete na tovarniške nastavitve. Rešitev se najde tudi za razbit zaslon ali steklo objektivov kamer, a je nekoliko dražja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novega telefona ne boste dobili, le obstoječemu boste podaljšali življenje preko prsta vsaj še za dve leti. Toliko časa bodo delovale kritične aplikacije, ki največkrat odpovedo poslušnost, ko ni več varnostnih popravkov in nadgradenj. Za Huaweijev in Applov telefon so. Za Samsungovega ne vem, a bi bil presenečen, da jih ni. V tem času pa bodo morda ponudili nove modele, zaradi katerih bodo omenjeni izgledali smešno zastareli. Ker zdaj pač ne.  

Naslovna slika: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.