NEDELJSKI NASVET: Najceneje do (skoraj) neomejenih podatkov na Hrvaškem (in drugje)
Marjan Kodelja 19. julija 2020 ob 06:07

Medtem ko večini zadostuje podatkovna količina, ki jo lahko brez doplačila porabi v državah Evropske unije, ta niti približno ne zadošča pripadnikom »YouTube« generacije.

Žal ni mogoče preprosto zamahniti z roko in jim reči, naj tisti teden ali dva preživijo brez v internet povezanih naprav. Pa tudi nekateri starejši se niti na dopustu nočejo odpovedati možnosti ogleda dobrega filma. Ko v enačbo mobilne povezave v internet vključite videe, ni neobičajno, da dovoljenih količin zmanjka le v nekaj urah!

Koliko podatkov imate na voljo v državah EU-tarife, je odvisne od naročniškega paketa in njegove cene, sicer pa je po prečkanju meje informacija zajeta v prejetem kratkem sporočilu. Cena tako imenovanega pribitka z davkom pa znaša 4,27 evra za vsak GB podatkov. Pomembno, ko ocenjujete podatkovne opcije domače operaterja ali se odločate za nakup predplačniške kartice lokalnega! Še malo bomo računali. Naslednjih 5 GB vas bo stalo 21,35 evrov, 10 GB 42,70 evrov, 20 GB pa 85,40 evrov. Oziroma do tja niti ne bi prišli, ker operaterji običajno ustavijo zadevo po šestdesetih porabljenih evrih. Vseeno ni malo, če upoštevate, koliko podatkovnih količin imamo na voljo v povprečnem paketu za 20 evrov.

Pred dopustovanjem v tujini ni odveč preveriti spletne strani operaterja, ali je na voljo dodatek naročniškemu paketu, ki bi vam prišel prav. Manj je pomembno, ko gre za krajši oddih v državi EU, a nujno opravilo, ko so cilj države, kjer še vedno gostovanje plačate po porabi in največkrat oderuških cenah. Sploh, ko gre za prenos podatkov. Prav tako velja preveriti predplačniško ponudbo domačih operaterjev, saj nikdar ne veste, ali se tam skriva cenovno ugodna možnost. Med šoferji tovornjakov naj bi bili zadnje čase zelo priljubljeni paketi Izi. Tako vsaj pravijo.

Hrvaška je že tako ali tako cilj večine Slovencev, letos pa zaradi nemarnega malega mikroorganizma še toliko bolj. Naročniki Telekoma Slovenije lahko zakupijo 10 GB za čas enega tedna (6 evrov) ali 20 GB za obdobje enega meseca (10 evrov). Čas pri prvem se začne šteti od dneva nakupa, pri drugem pa velja obračunsko obdobje enega meseca. Nikar se zanj ne odločajte proti koncu, saj bo veljal samo še tiste dni, ki v tem mesecu preostanejo. Telemachova ponudba je malo bolj zapletena, vendar če posplošim, vas dodatnih 2,55 GB v EU stane 5, dodatnih 4,22 GB pa 9 evrov. Opcije pa nudi tudi A1, pri njem sli sledijo 1 GB za 7, 3 GB za 12 in 15 GB za 18 evrov. Gre za povečanje podatkovnih količin doma, vendar v celoti veljajo tudi v državah EU.

Lokalna kartica Sim pa je pogosto najboljša izbira. Vzemimo spet Hrvaško. Tamkajšnji operater A1 nudi podatkovno neomejeno kartico A1 Tourist 4G SIM, ki velja en teden za preračunano 10,5 evrov. Rešitev za mladce iz uvoda, ki tudi na dopustu potrebujejo enormno visoke podatkovne količine. čeprav je 20 GB res neomejenih, potem pa hitrost pade na 64 kb/s. S sabo imajo lahko mobilno dostopno Wi-Fi točko ali pa kartico vstavimo v en telefon, lahko je tudi star, če podpira hiter prenos podatkov, da se lahko nanj povežejo vsi družinski člani, pa morda še prijatelji, znanci in sosedi. Vedno, ko se znajdete nekje v tujini, preverite lokalno ponudbo predplačniških mobilnih storitev, saj naši domači operaterji ne morejo nuditi tolikšne ugodnosti kot tamkajšnji lokalni. Še bolje pa je, da ponudbo v ciljni državi preveriti na spletu, recimo na straneh, kot je ta, še predno se odpravite tja!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja