NEDELJSKI NASVET: Najboljši načini, ki Googlu preprečijo sledenje?
Marjan Kodelja 28. februarja 2021 ob 06:20

Iskalnik prestavlja začetke Googlove globalne dominacije. Nedvomno je zmogljivejši od vseh, vendar za nikogar ni dobro, da zaseda 92 odstotkov globalnega trga. Je monopolist in se tudi obnaša tako. Tekmeci, vključno z Microsoftovim Bingom, mu »držijo svečo«.

Biti največji ni vedno dobro, čeprav verjamem, da so v Googlu prepričani, da je na svetu prostora le za enega. Za njihovega in da z razmišljanjem ni čisto nič narobe. Nedvomno se nam je njihov iskalnik zavlekel pod kožo. Še huje! Ste že poskusili drugega? Bing na primer in bili razočarani, ko zadetkov ni bilo toliko, kolikor ste pričakovali? Podzavestno ste se, tudi meni se je to že zgodilo, vrnili v varno Googlovo zavetje. Težava je ravno v tem. Ker je velik in ker ima veliko denarja, dobro pregleduje svetovni splet, vendar ima to svojo ceno. Storitve ne plačujejo le s podatki, vsak iskalni niz je zanj vir dohodka, temveč ravno tako z zapiranjem v informacijske mehurčke. Ker je iskanje poosebljeno, ne dobimo vsi enakih rezultatov. Kogar Google prepozna za avtomobilističnega ljubitelja, mu bo na iskanje »jaguarja« ali »pume« pokazal avtomobile, in ljubiteljem narave zadetke o divjih mačkah. Vprašanje pa, kje bodo športna oblačila in obutev. Vendar to ni najhuje. Najhujše je poosebljeno oglaševanje, ki postaja vse bolj nadležno. Dovolj je, da v iskalniku poiščete na primer podatke o dveh modelih ročnih ur in boste naslednje nekaj dni na vseh straneh z Googlovimi oglasnimi polji, gledali le še te!

Google je zgoraj, medtem ko so drugi statisti.

Kateri iskalnik je privzet v spletnem brskalniku, pametnem telefonu ali tabličnem računalniku, spremenite v nastavitvah.

Googlu lahko sledenje preprečite na več načinov. Malo verjetno je, čeprav je to ena od možnosti, da ga uporabljate brez vpisanega Googlovega računa. Sledenja mu s tem popolnoma tudi ne preprečite, kajti Google vam še vedno lahko sledi na podlagi naslovov IP, medtem ko so slabost vsaj po njihovem mnenju, manj natančni rezultati iskanja. Zato bo morda bolje ugrizniti v kislo jabolko, reči Googlu »nasvidenje« in ga zamenjati. Vendar ne z Bingom, kajti to zgolj pomeni, da bo vpogled v podatke imel Microsoft. Nič dosti drugače, ob večinoma slabših iskalnih rezultatih, sploh v Sloveniji. Najboljša alternativa je zato iskalnik DuckDuckGo, saj uporabniku ne sledi, ne beleži zgodovine iskanja in ne prodaja podatkov. Nudi veliko tistega, česar vas je navadil Google, vendar so rezultati iskanja zaradi odsotnosti beleženja zgodovine manj vam pisani na kožo. Nič takšnega, na kar se ne bi mogli privaditi, še posebej, ker je prednost tega manj teženja z oglasi na vsakem (spletnem) koraku.

Želeli bi ohraniti vse prednosti Googlovega iskanja in hrkati preprečiti sledenje in profiliranje? Do neke ravni je tudi to možno. Iskalnik StartPage Googlu plačuje za rezultate iskanja, medtem ko uporabnikom ne sledi in ne uporablja piškotkov. Kot večina spletnih zastonjkarjev služi na račun oglasov in plačljivih povezav, vendar oglasi niso poosebljeni. S tem nudi dokaj dobro uravnoteženost med natančnostjo iskanja in varovanjem zasebnosti. Način delovanja vseeno skriva past. Google lahko storitev kadarkoli onemogoči, če se za tak skrajni ukrep odloči!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja