NEDELJSKI NASVET: Naj stari telefon postane pametni zvočnik z Googlovim pomočnikom
Marjan Kodelja 22. marca 2020 ob 06:53

Na starem telefonu s sistemom Android deluje tudi Googlov digitalni pomočnik. Dodate še stare zvočnike, brezžične ali žične, oboje postavite na primerno mesto in uporabite, kot bi uporabili pametnega hišnega pomočnika Google Home!

Tako kot pri vsaki ponovni uporabi pametnega telefon priporočamo, da ga najprej povrnete na tovarniške nastavitve in izbrišete vse aplikacije, ki so na njem tovarniško naložene, jih ne potrebujete in se jih da izbrisati. Katera se ne da, jih v nastavitvah izključite. Nobene potrebe namreč ni, da je na telefonu karkoli, česar ne potrebujete. Najbolje bo, da je izbrani jezik »Angleščina«, Googlov pomočnik ne govor slovensko, zaklepanja zaslona ob nedejavnosti nastavljeno na »nikoli« (never), telefon pa priključen v domače brezžično omrežje in prek napajalnika na električno napajanje. Vprašali ste nas že, ali se na napajanje priključen telefon lahko preveč segreje, vendar ne pričakujemo, da bi to lahko povzročilo nevarnosti. Tudi demonstracijske naprave v trgovinah so namreč ves čas priključene na elektriko.

Nekaj idej uporabe starega pametnega telefona najdete tudi na portalu »Vse bo v redu« zavarovalnice Triglav.

Kako bo pomočnik deloval, je odvisno tudi od starosti pametnega telefona in različice programske opreme. Najprej morate zagnati aplikacijo Google, poiskati »nastavitve« in v njih možnost »Voice«. Sledi »OK Google detection« in »From Any Screen«. S tem omogočite, da telefon posluša in se odzove, kadar izrežete besedi »ok google«, če je le zaslon prižgan. V naslednjih korakih bo aplikacija od vas zahtevala, da ju trikrat izrečete, da se neuči vašega načina izgovarjave. Možno je, da se v tem koraku pojavijo obvestilo, da ne more uporabljati mikrofona, čeprav ima vsa potrebna dovoljenja. Največkrat v takem primeru pomaga ponovni zagon naprave, morda brisanje predpomnilnika aplikacije, če pa nič od tega, potem stari telefon morda ni najbolj primeren za to vlogo. Pomočnik je v tem primeru dosegljiv le v aplikaciji Google, pa še ikono za mikrofon se morate vsakič dotakniti.

Zvočnik telefona ni najbolj glasen in kvaliteten, zato potrebujete zunanje. Brezžični zvočnik, če nima 3,5-milimetrskega priključka, drugače pa je tudi žični dober. V obeh primerih pa naj bodo zaradi udobja uporabe priključeni na električno napajanje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Od tu naprej je uporaba enaka, kot uporaba namenskega pametnega zvočnika. Postavljate lahko vprašanja ali pa z glasom upravljate pametne naprave, ki jih imate in podpirajo povezavo z Googlovim pomočnikom.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.