NEDELJSKI NASVET: Naj Google dela meni v korist
Marjan Kodelja 19. januarja 2020 ob 06:56

Stari telefon lahko uporabite za sledenje svojemu avtomobilu, ako ga skrijete pod armaturno ploščo, priključite na akumulator in vanj vstavite kartico SIM.

Da bo zadoščeno, naj povem, da je na trgu nič koliko namenskih naprav za sledenje z nizko mesečno naročnino in odlično storitvijo, tako da uporaba starega telefona ne prinese veliko finančnih ugodnosti. Pusti pa dober občutek, da smo napravi, ki bi nekaj časa ležala v predalu, nakar bi jo odvrgli, dali novo uporabnost in da smo to storili sami.

Pametni telefoni s sistemom iOS ali Android, če ne zapovemo drugačne, javljajo položaj, saj je ta osnova funkcije iskanja izgubljene ali ukradene naprave. Google gre še korak naprej, saj če mu ne prepovemo, lokacije beleži silno natančno, zato lahko za leta nazaj v »časovnici« storitve Googlovi Zemljevidi pogledamo, kje smo se izbrani dan gibali. Od daleč in če je pametni telefon privzeto nastavljen, vedno z druge naprave pogledamo, kje trenutno je, če je prižgan in priključen na omrežje ali njegovo zadnjo lokacijo, če ni! Z določeno časovno zakasnitvijo pa so na razpolago tudi podrobnejši podatki o njegovem gibanju.

Telefon lahko v vozilo skrijete, če ga ne vidi, nihče ne bo posumil o varovanju. Lahko pa je kolikor toliko lično vgrajen, da služi tudi v funkciji info-zabavnega sistema. V obeh primerih ga naprej povrnite na tovarniške nastavitve in izbrišite vse aplikacije, ki ji ne mislite uporabljati. Naj bodo na njem le najbolj osnovne oziroma potrebne, da po nepotrebnem ne prispevajo k večji porabi energije ali podatkovnega prenosa. V obeh primerih mora biti tudi stalno priključen na akumulator, saj se ugasne, ko se baterija izprazni in v tem primeru ga skritega nekje pod armaturo težje spet prižgete. Uporabite avtomobilski priključek, ki ga razstavite in povežete za »stalni« priklop na obstoječo električno napeljavo. Telefon mora biti priključen v internet, za kar poskrbi kartica SIM in ustrezni pravni odnos z operaterjem, lahko pa ima vključen tudi vmesnik Wi-Fi. Ta pride prav, ko in če bo imel telefon dostop do domačega omrežja, kajti tedaj bo poskrbel za prenos podrobnih lokacijskih podatkov, ne da bi obremenili mobilno povezavo.

Pogoj tovrstne uporabe je Googlov račun, a nikar ne uporabite svojega. Naj ima vozilo lastnega, tako bo gibanje vanj vgrajenega telefona ločeno od drugih naprav. Obvezno mora biti vključena funkcija »Poišči mojo napravo«, kar preverite v Nastavitvah > Varnost. Načeloma je že to dovolj, kajti na zahtevo boste preko Googlove spletne storitve »Find my Device« vedno videli, kje je telefon z njim pa tudi vozilo. Če pa želite več od tega, na primer pogledati, kje se je gibalo v preteklosti, potem mora biti na telefonu aplikacija Googlovi Zemljevidi z vključeno časovno osjo. Odprete jo, pritisnite na ikono treh vzporednih črt in v meniju izberite »Vaša časovna os«. Nato izberete ikono treh navpičnih pik ter v meniju »Nastavitve in zasebnost« in preverite, da sta vklopljeni Lokacije in Zgodovina lokacij.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ostane še povezava v mobilno omrežja, za kar telefon potrebuje kartico SIM. Primerni so predplačniški paketi oziroma paketi, kjer je mesečni strošek čim nižji. Ker telefon ne bo prenesel veliko podatkov in ker paket verjetno zahteva, da vsake toliko časa račun napolnite z minimalnim zneskom, se bo denar kopičil. Pametni telefon stalno nameščen v vozilu je lahko tudi mobilna dostopna točka, preko katere se lahko na splet povežejo naprave potnikov, kar je eden od načinov, kako porabiti dobroimetje na računu.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
  • Mogoče bi lahko raziskali še morebitne aplikacije, ki lahko v živo prikazujejo gibanje sledenega vozila na našem telefonu, s podatki o prevoženi poti, trenutni in maksimalni hitrosti, opozorilih o pričetku premikanja vozil, opozorilu o prekoračeni hitrosti, geofencingu, …… Seveda bi bilo še bolje če bi bil kakšen vidget.
    Na ta način bi izboljšali vrednost vgradnje telefona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja