NEDELJSKI NASVET: Naj bo muzika brez nadležnosti stalne dosegljivosti
Marjan Kodelja 25. julija 2021 ob 06:46

Ležanje na plaži je »fajn«, sploh ob nežnih ritmih priljubljene glasbe, ki jo na vodoodporni prenosni bluetooth zvočnik pošilja star telefon.

Vprašali boste, čemu mora biti star in ne tisti, ki ga tako ali tako imate, sta nanj navezani in ves čas pogledujete nanj. Zato ne! Dopust je čas za glasbo, ne za službene obveznosti, odgovarjanje na nadležna elektronska sporočila ali pisanje člankov. Svojega telefona ne nosite na plažo! Lahko se preveč segreje, lahko pade v vodo ali ga ukrade zmikavt. Potem bo ogenj v strehi. Starega pa ni škoda. Če se mu kaj slabega pripeti, se mu pač bo.

Načinov dostopa do glasbe je veliko. Vsak ima tako prednosti kot slabosti. Nekateri ne boste veliko razmišljali, kajti če Youtube zadošča doma, čemu ne bi povsod. Toda ker želite glasbo, ne »žive« slike, je ta odveč. Zgolj »kuri« baterijo telefona in podatkovno povezavo. Podatkov ni malo. Od slabe polovice do celo 3 GB na uro, odvisno od ločljivosti. Pametnejši boste zatorej posegli po storitvah pretočne glasbe. Običajno pokurijo manj kot 50 MB na uro, če niste pretirano zahtevni glede kakovosti, medtem ko je na dlani večina tozadevne človekove ustvarjalnosti. Pa še baterija počasneje izgublja naboj. Tretji ničesar ne boste prepustili naključju. Kdo bi vedel, morda kamor vas bo zanesla poletna pustolovščina, ne bo mobilnega omrežja. Žepkov popolnega miru in svobode je vse manj, a so še. Zato boste glasbeni arhiv prenesli na pomnilnik telefona ali na pomnilniško kartico, če ima režo zanjo. Ako sprejmete tezo, da je bil prvi pametni telefon Applov iPhone, potem se spomnite, katera naprava je bila njegov predhodnik. Glasbeni predvajalnik iPod! Ni pomembno, kateri operacijski sistem ima in kdo ga je naredil, vsak telefon se vsaj zelo dobro obnese v tej vlogi.

Priprava starega telefona je enaka kot v primeru uporabe v druge namene. Povrnitev na tovarniške nastavitve in odstranitev ali onemogočenje aplikacij, ki ji ni mogoče izbrisati. Čim bolj bo čist, bolje se bo obnesel. Za predvajanje glasbe iz pomnilnika je dober že vgrajeni predvajalnik, cel kup pa jih najdete na mobilnih tržnicah. Aplikacija za Youtube je prav tako nanj že naložena. Izjema so nekateri Huaweievi modeli, kjer je pot do storitve mobilni brskalnik. Če se boste zanesli na storitev pretočne glasbe, potem nanj namestite ustrezno aplikacijo. Povežite ga z brezžičnim zvočnikom in zabava se lahko začne. No, ne še čisto, v kolikor glasbe nimate na pomnilniku.

Youtube in storitve pretočne glasbe zahtevajo stalni dostop v internet, omogočajo pa tudi prenos izbranih pesmi ali albumov na pomnilnik telefona. Raje se ne zanašajte na podatkovne količine naročniškega paketa, kajti prej ali slej jih bo zmanjkalo. Raje preverite ponudbo lokalnih ponudnikov. Verjetno se boste strinjali, da je dobrih 11 evrov v sosednji Hrvaški, kjer vas največ letuje, za teden dni neomejenega dostopa vsaj mamljiva, če ne celo odlična ponudba. Toda bodi pozorni. Kaj se tam doli dogaja. Ko je hkrati veliko uporabnikov zgoščenih na relativno majhni površini plaže, to pa pokriva ena sama bazna postaja, zna biti dostop v internet pogosto moten. Preden kupite lokalno kartico SIM, si vzemite dan, ali še boljo dva časa za preverjanje, kaj sploh lahko pričakujete. Najhitreje in najbolj preprosto bo to s pomočjo aplikacije Open Signal. Ta na zemljevidu in na podlagi meritev drugih uporabnikov prikaže kakovost mobilnih storitev in ko ste tam, še lokacijo baznih postaj v bližini in ostalih lastnosti omrežji. Pomaga torej tudi pri odločitvi, kateri lokalni operater se bo v danih razmerah najbolje obnesel.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja