NEDELJSKI NASVET: Močno orodje, ki ti bo prihranilo ogromno časa med prilagajanjem velikosti fotografij!
Marjan Kodelja 8. novembra 2020 ob 06:30

Programski dodatki Windows PowerToys so občutno izboljšali delovanje okenskih operacijskih sistemov tja do različice Vista, ko je Microsoft ukinil podporo zanje. Lani je projekt vsaj malo nepričakovano oživel in še več, zdaj je prosto kodni, zato lahko vsak predlaga, pomaga pri programiranju in išče napake.

Uporabna orodja niso del sistema, morate jih namestiti, tako da zbirko prenesete iz spletnega mesta GitHub in namestite na svoj računalnik. Iščete zadnjo stabilno različico označeno z zeleno izpisanim »Latest release«, trenutno v0.25.0, na kar se pomaknete na dno njenega opisa, kjer je na voljo prenos namestitvene datoteke (PowerToysSetup-0.25.0-x64.exe). Ni gromozansko velika. Ko je prenesena, kliknete nanjo, da steče nameščanje in ko je zaključeno, so orodja integrirana v operacijski sistem in lahko dostopna ponekod z desnim klikom tipke miške ali v programu PowerToys.

Nudi veliko, od preprostejšega prilagajanja, kje in v kako velikem oknu je več sočasnih odprtih programov, preko dela na več monitorjev, do polnejšega nadzora nad mikrofonom in kamero prenosnega računalnika. A bolj kot to, za kar ne verjamem, da bo marsikomu v veliko pomoč, mi je oko padlo na orodje za prilagajanja velikosti fotografij in njihovo preimenovanje. Zamudno delo, ko imamo pred seboj ogromno fotografij, ki jih je treba zaradi tega ali onega razloga prilagoditi. Prepričan sem, da ste se s to težavo že kdaj srečali!

Fotografije v polni ločljivosti 12-milijonskega tipala vsebujejo približno 4000 x 3000 tisoč pik, zato so datoteke velike med 2 in 3 MB. Preveč za spletne strani in odkrito v večini primerov za družbena omrežja. Prilagajanje ločljivosti ni zapletena stvar, saj je tega sposoben vsak grafični program, tudi »Slikar«, ki ga verjetno imate na računalniku. Težave je le ta, da je treba vsako fotografijo odpreti, spremenite velikost (število pik na vsaki osi) in jo posneti. Dokler jih je nekaj, gre, ko jih je sto ali več sto, se primete za glavo.

Zdaj pa poglejmo, kako vam lahko pomagaj orodje za spreminjanje velikosti fotografije Image Resizer. V mapi s fotografijami izberemo želene, ni važno, koliko jih je, kliknemo na desno tipko miške in izberemo funkcijo »Resize Pictures«, pri čemer orodje podpira fotografije zapisane v formatu jpeg, png in tiff. V oknu izberemo želeno velikost in preverimo spodnje možnosti, med kateri je še posebej pomembna »Make pictures smaller but not larger«. Prepreči, da bi orodje povečalo fotografije, ki so morda originalno manjše ločljivosti. Za drugo možnost je bolje, da je ne izberete, kajti postopek v tem primeru prepiše originalne datoteke, medtem ko zadnja spet deluje vam v korist. Poleg predlaganih velikosti – malce kasneje boste videli, da jih lahko prilagajate,- sta še polji za ročni vnos, pri čemer lahko namesto pik prilagodite centimetre, palce ali odstotke glede na originalno velikost in način, kako bo orodje prilagodilo originalno fotografiji želeni ločljivosti. Po kliku na tipko »Resize« steče postopek prilagoditve nad vsemi izbranimi fotografijami. Po legendarnem principu, »hip, hip, hip, strašni trik«. Rojeni v drugi polovici prejšnjega stoletja boste vedeli, o čem govorim!

V programu Powertoys Settings orodje prilagodimo potrebam. Niso nam všeč predlagane velikosti, male, srednje, velike in fotografije za telefon, spremenimo jih in nove vrednosti bodo upoštevane vedno, ko bomo orodje zagnali. Poleg velikosti je tozadevno pomembno še, kako prilagoditev poteka. Izbira Fit pomeni, da ne bo prišlo do izreza fotografije, a bo v primeru, da originalno in želeno razmerje nista skladni, pomanjšana fotografij nižje velikosti po eni ali drugi osi od zahtevane. Ta je drakonsko upoštevana z možnostjo Fill, vendar orodje v primeru neskladja odreže originalno fotografijo. Možnost Stretch prav tako ohrani želene velikost, a fotografijo ustrezno skrči ali razširi in zato ni najbolj uporaba. Nadalje lahko spremenimo format zapisa in stopnjo stiskanja, ki v primeru formata jpeg naj ne bi bilo nižja od 90. Vsa pod to mejo sicer zmanjša velikost datoteke, a vedno bolj vpliva na kakovost fotografije.

Čisto na dnu je še možnost ohranitve originalnega datuma fotografije. Med meta podatki datoteke so trije časi, datum nastanka, spreminjanja in vpogleda. Ker nekatere storitve urejanja uporabljajo datum spreminjanja za uvrščanje fotografij v kronološko zaporedje, boste morda želeli, da se čas nastanka ne spremeni le zaradi prilagoditve velikosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.