NEDELJSKI NASVET: Leta 1984 satelit ni videl veliko, danes Google vidi vse!
Marjan Kodelja 16. februarja 2020 ob 06:02

Če Googlov program Earth (Zemlja) uporabite na računalniku, potem so vam na voljo tudi zgodovinske satelitske slike vsaj od leta 1984 naprej!

V Sarajevu so potekale zimske olimpijske igre, na petek pred skoraj natanko 36 leti je Jure Franko osvojil sploh prvo olimpijsko odličje v zimskih športih, Slovenija pa se je kopala v soncu. Morda ali pa tudi ne, tako daleč nazaj se pač ne spomnim. Ampak če pogledam stare satelitske slike, potem bo verjetno kar držalo. Ločljivost le teh pa je slaba. Ne verjamem, da ne bi že takrat imela ameriška vojska česa boljšega, ampak verjetno so le takšne danes javno na voljo, saj tiste čase razen vojske nihče drug ni snemal iz orbite. Če pa ste pozorni, vidite, da je bila okolica Ljubljane manj poseljena, pa tudi avtocestnega križa še ni bilo.

Drsnik, s katerim lahko spreminjate letnico posnetka, bo program prikazal v zgornjem levem kotu okna z zemljevidom le v primeru, da v menijski vrstici kliknete na »Pogled« in nato obkljukate možnost »Zgodovinski posnetki«. Kako daleč v zgodovino kaže, je odvisno od tega, od kako visoko gledate na zemeljska tla. Bližje ste jim, manj nazaj segajo, saj niso na voljo dovolj podrobne slike, prikazati barve lise pa nima smisla. Če imate na zaslonu celo Evropa, gre letnica daleč v zgodovino do leta 1930 in ako se potem počasi premikate proti sedanjosti, postajajo na voljo črno-beli letalski posnetki predvsem večjih Evropskih mest. Večinoma pa stvar postane zanimiva od leta 1984 naprej s satelitskimi posnetki najprej slabe, nato pa vse boljše kakovosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na nekaterih področjih Slovenije, predvsem Ljubljane in še kakšnega večjega mesta, pa postanejo kolikor toliko pregledni šele po letu 2000, od takrat namreč lahko s klikanjem po drsniku opazujete spreminjanja tal, gradnjo, znalo pa bi se najti še kaj zanimivega, če si vzamete dovolj časa. Zanimivo je namreč, vsaj malo pa tudi vzbuja skrbi, kako natančni in podrobno so postali posnetki sveta, ki si jih lahko ogleduje vsak, ki to želi in ima računalnik ter dostop do spleta. Na področju Slovenije pa ni nobena površina zamegljena, niti nuklearka v Krškem, čeprav bi s stališča varnosti morala biti!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.