NEDELJSKI NASVET: Kupi zdaj, kajti cene bodo poletele v nebo!
Marjan Kodelja 9. maja 2021 ob 06:35

Dobave prenosnih računalnikov so motene. Sonyjeve konzole ni mogoče (skoraj) nikjer najti in če vam uspe kupiti grafično kartico, ste imeli veliko sreče. Krivo je pomanjkanje polprevodniških elementov zaradi kovida, neurij, suše in rudarjenja kriptovalut.

Kako je mogoče, da so napačna predvidevanja avtomobilske industrije povzročile rast cen tehnoloških naprav? Pravzaprav je sosledje dogodkov, ki so kriv pomanjkanja, mnogo zanimivejše. Vse se je začelo s pohajkovanjem virusa po svetu ter nadaljevalo z vedenjem uporabnikov, ki se niso držali načel, da se v krizah ne zapravlja denar, zimskimi neurji v Teksasu in nepričakovano sušo v Tajvanu. Kot da to ne bi bilo dovolj, je udarila še gospodarska vojna med najmočnejšima državama in evforija s kriptovalutami.

Toda, kaj ima s tem avtomobilska industrija? Ko so se države zapirale, so največji izdelovalci sledili logiki, da v krizi ni prodaje ter ustrezno zmanjšali načrtovano proizvodnjo in posledično naročili neprimerno manj čipov. V sodobnem vozilu jih je lahko do 50, zato je jasno, kaj je to pomenilo za industrijo polprevodnikov. Ker smo bili prisiljeni delati in se učiti od doma, smo pokupili več računalnikov, monitorjev in spletnih kamer. Zaprli so kinematografe in prepovedali koncerte, zato smo si omislili nove televizorje in zvočne naprave. Manj možnosti zabave je povečalo še povpraševanje po igralnih konzolah. Drastična sprememba življenjskega sloga je dvignila povpraševanje po procesorjih in čipih, ki poganjajo naprave zabavne elektronike, ko so se izdelovalci trudili izpolniti povpraševanje.

Sledilo je presenečenje. Po prvem valu in odpiranju držav se je nepričakovano povečalo povpraševanje po novih avtomobilih. Sledila so naročila prepotrebnih čipov, ki jih preprosto ni bilo dovolj, saj so se zanje »tepla« podjetja tehnološke in industrije avtomobilov. Teh preprosto ni bilo dovolj za vse, dodatno je h krizi pripomoglo še kopičenje procesorjev kitajskih podjetij, ki jih Američani blokirajo, medtem ko je rast vrednosti kriptovalut dvignila povpraševanje po hitrejših procesorjih in zmogljivejših grafičnih karticah. Zgodilo se je, kar se zgodi vedno, ko je ponudba nižja od povpraševanja. Cene narastejo.

Nakar je dodobra zagodla še mati narava. Samsung je za več kot mesec dni ustaviti tovarno v Teksasu zaradi motenih dobav električne energije kot posledica nepričakovanih hudih zimskih neurij. Tajvanci pa so imeli čisto drugačne težave. Tovarne so bili prisiljeni zapreti zaradi stoletne suše, ki je vplivala na zaloge čiste vode, brez katere proizvodnja polprevodnikov ni mogoča!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pred letom 2022 ni pričakovati dovoljšnih dobav polprevodniških elementov, zato bo vsaj do takrat občutiti višje cene računalnikov, telefonov, televizorjev in še kakšne naprave zabavne elektronike. Koliko bo pokazal čas, a nekateri uvozniki že omenjajo vse tja do 35 odstotkov viške nabavne cene, ki jih bomo v celoti ali v najboljšem primeru vsaj delno, plačali potrošniki. Nekateri vidijo rešitev v izgradnji več tovarn polprevodnikov in njihovo razporeditev na več krajev, da naravne katastrofe na omejenih področjih ne bi imele tako velikega vliva. Toda izgradnja nove tovarne zahteva najmanj dve leti in konkreten kupček denarja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • V tem “pomanjkanju” se vidi ves čar pogoltnosti Zahoda. Vse bi imeli in s čim manj dela. S svinjarijo in delom naj se pa ukvarjajo nekje drugje. Potem pa jok in stok, ko pride takšna “umazana” kitajska firma v Evropo in pokupi “dragulje”.
    Že dolgo čakam odgovor na vprašanje, kaj ima svet absolutno od kripto valut. Že pred leti je bila poraba rudarjenja ocenjena na porabo elektrike za celo Argentino. Sedaj je verjetno še višja. No, kje ste Zeleni…? Zaradi “igračkanja”, se dviguje poraba energije, posledično se dvigujejo cene energentov, jih primanjkuje… Res zgodba o uspehu, ko se z dovoljenjem pretaka denar iz enega v drug žep. Lahko bi tudi rekli, da imajo naivneži preveč denarja, da si drugi lahko dodajajo ničle na svojih računih. Vendar na Zahodu so še vedno bolj pomembne številke na računih mogotcev, kot pa da se reče bobu bob.
    Pa še avtoindustrija in čipi. Res me zanima, kaj se bo zgodilo čez npr. 20 let. Imaš npr. mehansko izpravno vozilo, crkne ti en majhen čip. Vozilo bo avtomatsko za na odpad, ker takšnega elementa takrat pač več ne bo. To se dogaja že sedaj, pa ne samo pri avtomobilih.

    • Pomanjkanje se ni zgodilo zaradi “pogoltnosti”, ampak predvsem zaradi pandemije. Ta je najprej za prekinila proizvodnjo in mnoga podjetja, predvsem avtomobilska, spodbudila k zmanjšanju naročil, ker so pričakovala upad zanimanja. A se ta navsezadnje ni zgodil, ker so se zadeve po prvih (dveh do treh) mesecih zaprtja približno normalizirale. Delo in šolanje na daljavo, pa nasploh čepenje doma so tudi prinesle precej čisto razumljivih in nujnih potreb, ki so povpraševanje v resnici precej povečale, ne zmanjšale. Nekaj je bilo tudi izdelkov (nove grafične kartice, igralne konzole, itd), ki so se jih ljudje resnično razveselili in bi jih želeli imeti (pa to nima čisto nič opraviti s pogoltnostjo), kar je znova pomenilo, da je povpraševanje preseglo razpoložljive količine. Svoje zdaj dodaja še šusa in smo tam, kjer smo. Razlogi, zakaj so denimo tovarne procesorjev večinoma na Tajvanu in v Južni Koreji (pa nekaj v ZDA) tudi nimajo kaj dosti opraviti s tem, da naj se drugje ukvarjajo s svinjarijo in delom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.