NEDELJSKI NASVET: Koliko RAMa naj ima računalnik s sistemom Windows?
Marjan Kodelja 24. januarja 2021 ob 06:58

Računalnik bo spokojno deloval že s 4 GB delovnega oziroma pomnilnika RAM, 8 GB ga potrebuje povprečen uporabnik, da se nikdar ne bo vznemirjal zaradi počasnega delovanja, 16 GB igričar, medtem ko je več za veliko večino potrata!

Ko gre za pomnilnik RAM, je tipičen odgovor na vprašanje iz naslova, tudi sam sem ga ničkolikokrat že izustil, čim več. Ali. Nikoli ga ni preveč. Odgovor kajpada ne zdrži strokovne presoje. Ampak ko v ospredje stopita človeški lastnosti, nam ni pomoči. Tesnoba, da ga bo premalo in bo zaradi tega računalnik počasen in moško razmišljanje, »hočem ga več kot sosed«. Nekoč smo dejali, kupil bom računalnik z manj pomnilnika, ker imam le toliko denarja ter ga po potrebi kasneje nadgradil. Večina ga nikdar ni, mar ne? Nadgradnja je še vedno mogoča, vendar ko gre za namizne računalnike, pod pogojem, da na matični plošči pomnilniške reže niso zasedene z manjšimi moduli, ki jih je treba ob morebitni nadgradnji zavreči, medtem ko je pri prenosniku bolj zapletena. Če ne celo nemogoča. Vse skupaj še dodatno zaplete dejstvo, da so prenosni računalniki s 16 GB največkrat dražji za več, kot znaša cena pomnilnika, saj izdelovalci želijo izkoristiti pričakovano dejstvo, da bo večina za vsak primer hotela modele z več pomnilnika RAM. Tudi, če ga ne potrebujejo in ga nikdar ne bodo.

Optimalna izraba za hitro delovanje

Koliko je torej ravno prav RAMa? Ta posredno vpliva na hitrost delovanja računalnika, saj je v njem, kar potrebuje sistem in programi, ki jih imamo sočasno odprte. Če jih je več, kolikor jih lahko sprejme, potem del njih prenese v virtualni pomnilnik na disku računalnika. Na hitrosti izvajanje so to pozna bolj, če gre za trde oziroma ustrezno počasnejše, medtem ko ni tako izrazito v primeru hitrih diskov SSD, s katerimi je opremljenih vse več sodobnih računalnikov. Windows ima funkcijo nadzora, ki poskrbi za optimalno izrabo prostora v delovnem pomnilniku. Ko zaženemo program, ni nujno, da sistem celega prenese vanj. Manj uporabljeni deli in knjižnice ostanejo na disku, dokler niso potrebni. Hkrati vključuje mehanizme stiskanja, zelo podobne stiskanju datotek. Če program želi v pomnilnik prenesti podatkovno datoteko velikosti 1 GB, v kateri so seme »ničle«, ne rezervira tolikšnega prostora v delovnem pomnilniku, temveč mnogo manj. Kolikor je pač datoteka težka po stiskanju. Potem je tu še tretja tehnika. Na podlagi vzorca uporabe sistem pogosto uporabljene datoteke in svoje dele samodejno prenese v RAM, da ni treba čakati na njihov prenos z diska.

Na ta način sistem Windows poskrbi, da je delovanje računalnika vedno optimalno glede na količino pomnilnika, ki mu je na voljo. Koliko in kako ga porablja, lahko vedno preverite tako, da zaženete upravitelja opravil (CTRL-ALT-DEL) in v njem razdelek »Učinkovitost delovanja«. Na grafikonu »Pomnilnik« boste na tekočem, kolikšen del pomnilnika zasedajo podatki v uporabi, kolikšne predpomnjeni in tako naprej.

Koliko je torej dovolj?

Morda vas bo odgovor presenetil. 4 GB je dovolj za dobršen del uporabnikov, ki ne pretiravajo pri rabi računalnika in ne počnejo nobenega od opravil (grafična obdelava, urejanje videov), ki so tozadevno izbirčnejše. Manj od tega ne priporočamo, kajti čeprav bo računalnik deloval, to ne bo tekoče. Ampak ker nihče danes noče več le 4 GB, je zato optimalna velikost pomnilnika 8 GB. Oziroma rečeno drugače. Nikar se ne vznemirjajte, če ima vaš računalnik zgolj toliko pomnilnika RAM. Od tega ga namreč sistem Windows 10 uporablja 3 GB, zatorej ga je malo manj kot 5 na voljo za programe. Nobene potrebe ni po 16 GB, vse dokler ste uporabnih običajnih pisarniških programov, brskalnikov in raznovrstnih predvajalnikov vsebin.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vendar to ne pomeni, da ni potrebe po večjem pomnilniku. Igričarji so prvi, ki bodo potrebovali vsaj 16 GB in vsaj toliko je priporočljivo za ustvarjalce digitalnih vsebin. Urejanje fotografij, sploh če so te v formatu RAW ali montiranje videa in še katero drugo podatkovno zahtevno opravilo je tisto, kjer pa še vedno velja pravilo, da pomnilnika ni nikdar dovolj!

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
6 komentarjev
  • Imam 4 GB in po nekaj urni uporabi negrafičnih programov v povezavi s pogostimi videoklici na različnih platformah (viber, skype, zoom…) se vse začne zatikati. Restart reši težavo zopet za nekaj ur. Imam SSD. Na tem mestu vprašanje. Kako požrešni glede rama so videoklici? Gre to vse v ram? In če da, se smeti preteklih pogovorov ne brišejo sproti? Sicer pa v naslednjih dneh pričakujem 8 GB modul po pošti.

    • Preverjal nisem, koliko so tovrstni programi požrešni za pomnilnik, malo verjetno pa je, da bi kaj ostajalo v njem, ko se program zapre, oz. da bi se stvari nalagale (v RAM). To ni kot urejanje fotografij, kjer vsaka naslednja odprta vzame več pomnilnika. Bolj verjetno je, da se začne zatikati, ker je sčasoma vse več drugih zadev v pomnilniku in tega preprosto zmanjka.

    • Jaz imam 8GB ddr 4 in mi velikokrat pozene proces iporabe do 90%. Pa mi ni jasno zakaj saj se avarage user, brez kakih igrc itd… Kaj je za nardit?

      • Nemogoče kaj pametnega rečemo takole na daleč in brez podrobnejšega opisa. Niti ne vemo, ali na 90 odstotkov pride poraba pomnilnika ali uporaba procesorja, kar je nekaj popolnoma drugega.

    • Z Linuxom nimamo izkušenj, tako da bi govorili čisto na pamet. Za MacOS pa načeloma velja podobno kot za Windows, z dvema razlikama. Ta sistem nekoliko lepše deluje tudi z zgolj 4 GB in novi Mac-i s procesorjem M1 tudi z 8 GB zelo lepo delujejo pri zahtevnejših opravilih, čeprav seveda zahtevnejšim uporabnikom še vedno priporočamo 16 GB.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja