NEDELJSKI NASVET: Koliko RAM-a zares potrebuje telefon?
Marjan Kodelja 14. marca 2021 ob 06:58

Tisti z Applovim sistemom iOS tudi do pol manj kot naprava s sistemom Android. Vendar pri teh velikost delovnega pomnilnika ne raste toliko zaradi potreb kot zaradi marketinga.

Na Iphonu 6S (skoraj) normalno deluje različica sistema iOS 14, čeprav ima le 2 GB pomnilnika. Pred desetimi leti so pol toliko imeli najdražji in hkrati najboljši telefoni z Androidom, nakar je postopoma »količina« ponorela. Najcenejši ga imajo vsaj 2 GB, medtem ko na zgornjem delu intervala srečujejo naprave z 8, 12, 16 ali celo 18 GB – kot ga ima ravnokar predstavljeni ROG Phone 5 Ultimate. Pomnilnika telefonu ni mogoče nadgraditi. Toda čeprav radi razmišljamo podobno kot v primeru računalnika, da ga nikdar ne more biti dovolj, vseeno obstaja optimalna količina. Koliko? Kratek in jedrnat odgovor se glasi. Za brskanje po spletu, uporabo družbenih omrežij, pretakanje videa in igranje popularnih, a ne najbolj zahtevnih iger, je dovolj 4 GB.

Telefon je v osnovi računalnik in tako kot ta, delovni pomnilnik potrebuje za izvajanje programov oziroma v njegovem primeru aplikacij, ki jih uporabnik zažene. Vsaka od njih zaseda košček in ga drži, dokler je le mogoče. Ko v primeru popolnoma zasedenega zaženemo novo aplikacijo, se sistem odloči katero od odprtih bo zaprl in sproščen pomnilnik dodelil novi. Na dlani je torej, da je na napravi z večjim pomnilnikom lahko sočasno odprtih več aplikacij, kot na napravi z manj. Vendar ne celotnega, saj ga del zasede sistem. V tem koli pa je osrednja razlika med iOSom in Android. Prvi manj zaradi boljše optimizacije, medtem ko imamo na drugi strani več raznolikih različic sistema in kar prav tako vpliva na zasedbo prostora, več bolj ali manj »bujnih« uporabniških vmesnikov. Razlogi, zakaj lahko Android zasede celo tja do 3 GB in čemu naprave s 6, 8 in več GB niso več posebnost.

Odlično je imeti 8 GB delovnega pomnilnika, a ga (še) ne potrebujete, če niste zagrizen ljubitelj zahtevnih mobilnih iger. Večini bo zadoščalo 4 GB, zelo nezahtevni uporabniki bi lahko shajali celo s tremi gigabajti. Zgolj 2 GB pa je premalo zaradi »požrešnosti« sistema Android.

Koliko jih je lahko sočasno odprtih, ni odvisno le od prostega dela pomnilnika, temveč tudi od zahtevnosti aplikacij. Za družbena omrežja zasedajo med 100 in 300 MB. Video predvajalniki in brskalniki do 500 MB ali celo več, odvisno od kakovosti videa oziroma števila sočasnih odprtih zavihkov, svoj gigabajt lahko zahteva fotoaparat za obdelavo več posnetkov naenkrat (HDR, nočni, portretni način), medtem ko so daleč najbolj »pogoltne« mobilne igre. Zasedejo 1 GB in več. Rekorder je PUBG, ki na napravah z manj kot 8 GB noče delovati.

Ker je velikost pomnika RAM odvisna od uporabe, je smiselno preveriti statistične podatke zasedenosti. V sistemu Android se skrivajo med možnostmi za razvijalci, ki jih morate prej aktivirati (če tega še niste storili), medtem ko so v nastavitvah sistemu iOS preprosteje dosegljivi. V obeh primerih dokaj natančno prikažejo zasedenosti pomnilnika s sistemom in aplikacijami. Če tehtate med enakovrednima napravama s 4 ali 6 GB delovnega pomnilnika, je prva občutno cenejša in nimate potrebe po številnih sočasno odprtih aplikacijah, z današnjega gledišča ni dileme, za katero se boste odločili. Toda pri delovnem pomnilniku je vedno treba gledati tudi naprej, še posebej, če ga ni mogoče nadgraditi in je kupljena količina zacementirana za celotno življenjsko dobo naprave. Čez dve leti pa se utegne ob naraščanju zahtev operacijskega sistema in aplikacij telefon s štirimi gigabajti že mučiti in uporaba ne bo več enako prijetna kot v prvih nekaj mesecih po nakupu!

Naslovna fotografija: Depositphotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja