NEDELJSKI NASVET: kdaj so boljše pametne sijalke in kdaj stikala?
Marjan Kodelja 19. junija 2022 ob 07:47

Opremljanje prostora s pametno razsvetljavo zna biti zapletena naloga. Iz široke ponudbe sijalk, stikal, kompletov in še česa je treba izbrati optimalne izdelke in jih združiti v homogeno celoto. Takšno, ki bo udobje bivanja izboljšala, ne dodatno zakomplicirala.

Pravijo, da je pametna razsvetljava najbolj pomemben izum vse od iznajdbe žarnice. Morda, toda da bi razumeli prednosti, jo morate izkusiti na lastni koži. Drugače je predraga in prezahtevna. Celo dodatno zaplete življenje, če moraš vedno, ko želiš prižgati luč v kuhinji, najti telefon, zagnati aplikacijo in v njej vključiti sijalko. Lažje je pritisniti stikalo na steni, ko greš mimo, da »zagori« neumna in cenejša sijalka, privita v grlo luči.

Kakšne so torej prednosti

Bistvo pametne razsvetljave je avtomatika in nadzor na daljavo. Sijalke se bodo prižigale in prilagajale barvo svetlobe času dneva ali na podlagi določenih dejanj. Po želji. Nikoli ne boste vstopili v temni prostor, medtem ko se bodo sijalke prižigale in ugašale po običajnem vzorcu, ko nikogar ne bo doma in na ta način odganjale tatove. Ravno tako s samodejnim ugašanjem ob določeni uri ali po glasovnem ukazu povečajo udobje bivanja. Vplivajo lahko še na zdravje in dobro počutje. Bujenje s počasnim naraščanjem jakosti svetlobe je manj stresno od piskanja budilke. Če bo sijalka preko dneva spreminjala barvno temperaturo glede na sončni cikel, boste imeli preko dneva več energije in se zvečer hitreje umirili. Tu so še barvne sijalke. Zabavne in uporabne za obveščanje. Svetijo na primer modro, ko zunaj lije kot iz škafa ali rdeče, ko šef pošlje elektronsko sporočilo. Tudi to je namreč mogoče, če uporabite spletno storitev IFTTT.

(Še) nezdružljivi standardi

Na načelni ravni imamo dve možnosti. Sijalke zamenjamo s pametnimi ali pustimo obstoječe in jih »posodobimo« s pametnimi stikali in zatemnjevalci. Ni treba postavljati enega načina pred drugim. Cenovno in zmogljivostno najbolj učinkovita pametna razsvetljava je mešanica pametnih sijalk in stikal. Dejanske težave so nekje drugje. Ponudniki uporabljajo različne standarde in komunikacijske protokole, zato so izdelki med seboj večinoma nezdružljivi. Pametne sijalke enega izdelovalca največkrat ne morete vključiti v sistem drugega, čeprav bi si to želeli. Vsaj neposredno ne. A ker je uporaba številnih aplikacij dokaj nepraktična, je za enkrat rešitev integracija v sistema pametnih domov Google Home, Apple HomeKit, Samsung SmartThing ali Amazon Alexa. Smiselna je torej odločitev za enega in nato nakup sijalk in ostale opreme, ki tega podpirajo. Vsaj še eno leto, kajti na obzorju je že skupni standard naprav pametnega doma Matter, ki obeta združljivost med platformami. Ko bo zaživel, ne bo več treba skrbeti, za kateri sistem so sijalke, stikala in druga oprema ter kateri komunikacijski protokol, Wi-Fi, Zigbee, Bluetooth ali kateri drugi, uporabljajo.

Kdaj pametne sijalke?

Vsa elektronika, komunikacijska in elektronika za ugašanje in prižiganje, je v pametni sijalki, zato je ta dražja od neumne sijalke LED. Izberemo jih takrat, ko jih imamo več v enem električnem krogu in bi radi upravljali vsako posebej. Na primer. Na stropu imate osem »luči«, ki jih krmili eno stikalo. Ne morete prižgati ene ali dveh, le vse na enkrat. Ko jih zamenjamo s pametnimi in stikalo za stalno preklopimo v prevodno stanje, pa se zlahka izmišljujemo, katere in s kolikšno jakostjo bodo svetile. Ravno tako je pristop pravi, ko želimo imeti sijalke, ki jim spreminjamo barve ali (in) temperaturo bele svetlobe, kar je s stališča dobrega počutja izrednega pomena. Severnjaki imajo na primer raje hladno bleščečo svetlobo, medtem ko je v naših zemljepisnih širinah primernejša toplejša.

Največkrat se prijavi težava z obstoječimi stikali. Če ga po nesreči izklopite, postanejo pametne sijalke nedostopne. Rešitev je več. Najbolj drastični, zamenjava stikala z brezžičnim upravljalnikom, ki žal zahteva občasno zamenjavo baterije, sledi lepljenje lepilnega traku in najbolj elegantna – disciplina. Ko zasrbi roka, da bi pritisnili stikalo, se udarite po njej. Kajti bolj smiselno je pametne sijalke upravljati z glasom (izgovorjen materni jezik vam veliko ne bo pomagal) ali oblikovati pravila, pa katerih se samodejno prižigajo in ugašajo. V takšnih primerih boste verjetno potrebovali še kakšno dodatno tipalo gibanja. Primerni so predvsem za hodnike, kopalnice in drugo le občasno obiskane prostore. Kot sem že dejal, je upravljanje samo preko aplikacije na pametnem telefonu za moj okus zdaleč najbolj neudobno možnost.

Kdaj namesto sijalk pametna stikala in vtičnice

Odgovor je načelno dokaj preprost. Ko imate nanj vezanih več sijalk, vam je vseeno, da vse prižigate in ugašate na enkrat, toda radi bi to počeli na aplikaciji ali z glasovnim ukazom. Ravno tako dovolijo nastavljanje urnikov delovanja in pravi prižiganje in ugašanje sijalk. Tudi cenejše je, saj ni treba neumnih sijalk menjati s pametnimi. Ko običajno stikalo zamenjamo s pametnim, odpade možnost, da bi po nesreči izklopili pametno razsvetljavo. Ves čas je namreč pod tokom in polno delujoč. Primerna so še za povezavo težko dostopnih, manjkrat uporabljenih in zunanjih luči v sistem pametnega doma. Enako je s pametnimi vtičnicami, ki so predvsem uporabne za upravljanje s samostoječimi lučmi.

Žal imajo stikala očitno slabost. Nadzirajo lahko jakost sijalke, ne pa tudi temperature in barve svetlobe. Ko je to v načrtu, so pravzaprav pametne žarnice edina rešitev. Kombinacija pametnega stikala in sijalke ravno tako ne deluje, saj stikalo le to izklopi, da kot v primeru običajnega, takrat ni dosegljiva.

Različni protokoli zahtevajo različno opremo

Pametna sijalka ali stikalo morata biti povezana v domače omrežje. Najboljše, da kar preko protokola Wi-Fi. Ker takšne ne zahtevajo vozlišča (mostu), ki komunikacijski protokol sijalk in stikal poveže z domačim brezžično omrežje, je uporabe najbolj preprosta. Težave je, da je težko imeti in hkrati nadzirati več deset sijalk in stikal, ki so vse samostojna entiteta omrežja. Rešitev predstavlja uporaba komunikacijskih protokolov Bluetooth, Z-Wave, ZigBee in še nekaterih, ki so vezani le na določnega izdelovalca. So zanesljivejši glede kakovosti delovanja in dosega, a zahtevajo dodatno napravico. Dejansko težave ni v njej, temveč preprosto v nezdružljivosti. Doma imam na primer nekaj odličnih pametnih sijalk Belkin katerim je »crknilo« vozlišče, a jih kljub istemu komunikacijskemu standardu ne moremo povezati z vozliščem sijalk Hue.

Zaradi tega je moj nasvet glede izbora izdelovalca in standarda naslednji. Ni važno, za katerega se boste odločili. Pomembnejše je, da ko se odločite za enega, pri njem vztrajate. V svoj sistem pametne razsvetljave vključite samo njegove izdelke. Kolikor je to seveda mogoče.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Načeloma se da take svetilke uporabit tudi s kakim HomeAssistant, ki lahko prevzame funkcijo vozlišča, ki ti ga sicer proda proizvajalec, samo to zahteva nekaj tehničnega znanja in/ali časa.

  • Meni je Shelly najboljši. Pametni releji ali zatemnilnik, ki gredo v dozo, upravljanje s stikali ali z aplikacijo, dodatno lahko še temperturni sensor. Wifi, ne rabim huba, z nek centraln sistemom se mi zaenkrat ne da ukvarjati

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.