NEDELJSKI NASVET: Katere kable obdržati in katere brez slabe vesti zavreči?
Marjan Kodelja 1. maja 2022 ob 06:10

Čeprav verjamem, da čez 100 let vse prav pride, je vse več priključkov oziroma »konektorjev«, ki jim je zob časa dokončno presodil. Ste prepričani, da veste, katere obdržati in katere je najbolje odnesti v zbirni center, saj vsebujejo kovine, ki jih je dokaj preprosto ponovno uporabiti!

Za vas ne vem, ampak pri meni je »kablovja« za zajeten klobčič. Za vsak primer, če bodo nekoč prav prišli. Večina jih seveda nikoli, zato bi jih veljalo prebrati in obdržati samo tiste, ki so še vedno uporabni. Zaradi tehnološkega razvoja, digitalizacije in spreminjanja standardov so namreč nekateri priključki zastareli. Nikoli se ne bodo vrnili, zato ni potrebe, da se na njih nabira prah, ko vendarle vsebujejo kovine, ki se jih da ponovno uporabiti. Pod pogojem, da jih ne sežigajo na odprtem ognju, da bi se znebili plastičnega ovoja.

Teh se lahko znebite brez slabe vesti!

Najprej poglejmo kable, ki se jih lahko brez slabe vesti znebite, seveda pod pogojem, da nimate naprav, ki so jih zahtevale. Verjetnost, da jih je kabel preživel, je vendarle zelo visoka.

 • Apple ne uporablja več 30-pinskega priključka starejših telefonov in tablic.
 • Standard Firewire, ki je bil nekoč priljubljen za povezavo zunanjih diskov in kamer je zamenjal vmesnik Thunderbolt.
 • Avdio kablu s činči (RCA, kompozitni kabel), ki so bili nekoč priljubljen za povezavanje glasbenih komponent, so zamenjali digitalni in brezžični vmesniki. Obdržite ga le v primeru, da imate še vedno starejše naprave.
 • Koaksialni TV kabel postaja v času dodatnih sprejemnikov in televizije IP vse manj uporaben. Potrebujejo ga samo še naročniki na storitev kabelske televizije.
 • DVI in kabli VGA ravno tako izginjajo, saj ima vse manj monitorjev ustrezne priključke.
 • Kabla DIN in PS/2 za povezavo miši in tipkovnic sta postala prava dinozavra. Ker je prevladal vmesnik USB, ju zagotovo ne potrebujete.

Te shranite, ker bodo prišlo še kako prav!

Ko potrebujete kabel, ker se je obstoječi pretrgal ali bi radi povezali novo napravo, kot zakleto pravega ni pri roki. Zaloga zato ni neumestna ali neumna. Važno pa je, da shranite prave.

 • Vmesnik USB je prevladujoč, toda z njim je povezanih kar nekaj različnih priključkov. Smiselno je shraniti najmanj po en kabel s priključki USB-A, mini USB in mikro USB. Čeprav jih uporabljajo starejše naprave, je veliko možnosti, da naletite nanje. Predlagam, da shranite vse s priključki USB-C, pri čemer upoštevajte različne kombinacije na obeh straneh kabla.
 • Napajalni kabli (220 voltov) so ravno tako vredni hranjenja. Še posebej oni, ki imajo ne eni strani manjši standardizirani dvopolni priključek. Vedno pridejo prav.
 • Trdim, da je v domače omrežje naprave najbolj smiselno povezati s kablom, če seveda to dovolijo. Imeti vedno pri roki rezervni »ethernet« kabel, je zato skoraj obvezno.
 • 3,5 mm avdio priključek izginja, toda vseeno je pametno ohraniti pripadajoče kable. Še vedno je namreč veliko naprav, ki ga imajo.  
 • Prav tako ni nikdar preveč kablov HDMI. Priljubljeni vmesnik je namreč vgrajen v veliko sodobne zabavne elektronike, katerimi običajno ni dodan in ga morate kupiti posebej.  

Kablov torej nima smisla hraniti za vsak primer in tudi misel, shranil jih bom zaradi žic, če bo treba nanje »pri spajkal« priključek, se v praksi običajno ne uresniči. Namesto da jih po nepotrebnem hranite, raje poskrbite, da bodo varno reciklirani!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.