NEDELJSKI NASVET: Kako se pogovarjaš z vernikom v teorije zarot, ne da bi izgubil pamet!
Marjan Kodelja 10. januarja 2021 ob 06:38

Svet gre k vragu, medtem ko vse več ljudi verjame v teorije zarot, ki preprosto rečeno niso resnične. Zemlja ni ravna, Američani so pristali na Mesecu, cepljenje lahko pomaga, 5G ne povzroča pandemije in ameriške volitve niso bile ukradene.

Ti, ki širijo teorije, imajo razloge, čemu to počnejo in večina ve, da kar trdijo, ni res. Skrb vzbujajoče pa je, da imajo vse več fanatičnih sledilcev, ki mislijo, da sodijo v ekskluzivni klub peščice, ki meni drugače (pa čeprav narobe) ali jim nudijo preprosto razumljive razloge, zakaj živijo slabo in izgovore, da krivda ni njihova. Teorije zarot so od pamtiveka del civilizacije in dokler so bile omejene na žolčne gostilniške in kasneje spletne debate, se je večina požvižgala. Vrag je odnesel šalo, ko so prerasle v nasilje, na kar so nekateri ves čas opozarjali. Žal ne gre za naključni dogodek. Trump je zavestno širil teorijo o ukradenih volitvah med svoje privržence in jih spodbujal, ne zato, ker bi mu bilo mar zanje, za njihova življenja, za blaginjo države, temveč izključno zaradi sebične želje obdržati oblast kljub izgubljenim volitvam. Argumenti v tem primeru ne zaležejo. Kajti če so bile letošnje volitve ukradene, potem bi bile po enaki logiki zlahka ukradene tudi pred štirimi leti, ko je zmagal!

Upoštevajte motive

Z ljudmi, ki imajo od širjenja teorij zarot koristi, pri nas so to trenutni posamezniki s političnimi ambicijami, ki jih ne morejo izživeti preko običajnih poti, se ne obremenjujete. Ne boste jih premaknili niti za ped, ker vedo, da širijo laži. Že doživeto in preživeto. Ideologijo vedno najučinkovitejše širi tisti, ki ve, da ni resnična, saj to počne brez čustev. Ni mu pomembno, komu bo škodoval, nima vesti in mu je malo mar za druge in še manj za škodo, ki jim jo povzroča. Še posebej svojim sledilcem, ki jih izrablja, da njegove laži širijo naprej. Enako kot to počnejo guruji piramidnih shem ali voditelji sekt. Kako se eno ali drugo običajno konča, žal vemo! Koristi jim razpihovanje plamena, zato racionalni pogovor ne more biti ploden! To ne pomeni, da je bolje ostati tiho, zamahniti z roko in se preprosto požvižgati, kajti morda vam bo uspeli spreobrniti koga, ki je na poti, da postane takšen. So primeri, ko preprosto ni mogoče ostati tiho in tedaj je pomembno ohraniti mirno kri in zdravo pamet!

Nekateri so bolj dovzetni za namišljene zgodbe, saj sebe pogosto vidijo kot izbrance, ki za razliko od večine vedo, kaj se v resnico dogaja.

Ohranjajte umirjeno razpravo

Vero je najlažje spodkopati z logičnimi vprašanji, na katera je dokaj preprosto odgovoriti. V primeru ukradenih volitev, koliko posameznikov bi moralo biti vključenih v prevaro tolikšnega obsega in kakšna je verjetnost, da bodo vsi tiho in neizpodbitni dokazi nikdar ne bodo prišli v javnost. Če je moralo sodelovati in biti tiho na tisoče posameznikov, potem je zarota zaradi človeških slabosti malo verjetna. Podobno velja za vse »priljubljene« teorije. Koliko denarja bi na primer moral nekdo plačati, da bi večina znanstvenikov iz vsega sveta zatrjevala, da mobilna telefonija ni nevarna oziroma ali ni bolj verjetno, da ima peščica nasproti mislečih takšne in drugačne razloge za svoje početje. Ali obstajajo dokazi o podkupovanjih – denarne sledi? Morda vam ne bo uspelo prepričati sogovornika, da bi ta spremenil svoje mnenje, boste pa vsaj posadili seme dvoma.

Udarite nazaj

Razlogi za verovanje v teorije zarot so torej različni, medtem ko je zdravilo eno. Morda vam bo družinskega člana, prijatelja ali sodelavca uspelo spraviti nazaj na prava pota, če mu jasno in nedvoumno predstavite neovrgljiva dejstva in nakažete, da je smešen vsak, ki misli drugače. Ni sicer nujno, da bo delovalo, a če bo, potem boste preprečili, da bodo zagovorniki teorij zarote dobili novega sledilca.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Teorije zarote so žal postale del vsakodnevnega diskurza in nobenega upanja ni, da bi izginile ali bi se vsaj upočasnilo njihovo širjenje. Niso namreč neškodljive, saj prej ali slej slabo vplivajo na življenje vseh. Zato ne bodite tiho in si mislite svoje. Vedno, ko je mogoče, ponavljajte resnico, saj je edina pomembna.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.