NEDELJSKI NASVET: Kako preprosto poiskati skrito kamero?
Marjan Kodelja 22. januarja 2023 ob 06:38

Če kamera telefona »vidi« infrardečo svetlobo, in večina jo, potem z njim v roki zlahka najdeš še tako dobro skrito vohunsko kamero!

Razmah digitalnih storitev iskanja nastanitev in kavč surfinga je prinesel nove težave. Lastnik s želi vedeti, kaj počnete in je zato morda skril nadzorno kamero. V njegovih očeh dober namen se zlahka sprevrže v velike težave, zlasti če je posnetek obremenjujoč. Pomaga preventiva, ki sploh ni zapletena, saj detektor nekaterih skritih kamer ves čas nosite v žepu!

Očem nevidne infrardeče svetlobe ne vidijo vsi telefoni, čeprav so jo vsi moji. Pogosto ga namreč uporabim za preprosto stvar. Preverjanje daljinca televizorja. Deluje ali je spet čas menjave baterije? Kako? Objektiv prednje ali zadnje kamere obrnete v zgornji del daljinca, tisti del, ki ga običajno usmerite v televizor in pritisnite katerokoli tipko. Če na zaslonu opazite okroglo stalno ali utripajočo rožnato svetlobo, ki je pred pritiskom tam ni bilo, potem bo telefon primeren. Infrardeče svetlobe ne uporabljajo le daljinci, temveč tudi nadzorne kamere. Drugače v temi ne bi videle skoraj ničesar. Iskanje je silno preprosto. Ugasnite luč, vzmetite telefon v roke in preglejte sobo. Če se kje pojavi svetlobna pika, ki je s prostim očem ne vidite, potem se tam verjetno skriva napravica, ki je nočete v svoji bližini. Postavite nekaj pred njo, da boste lažje zadihali.

Samo zato, ker si paranoičen, še ne pomeni, da te nimajo na piki. (Heller, Kavelj 22)

Če trik s telefonom ne deluje, to ne pomeni, da ni skrite kamere. Morda je, a nima sijalke infrardeče svetlobe. Iskanje takšnih pa ni več tako zelo preprosto. Ker so večinoma povezane v omrežje, jih bodo našle aplikacije, kot je Fing, saj prikažejo vse povezane naprave. Pod pogojem, da imate dostop vanj. Kar ni vedno nujno. Sploh v primeru, da sta v najeti sobi ali stanovanju dve omrežji. Eno za goste in drugo za lastnike. Takrat bo kamera povezana v omrežje, v katero ne morete, in ostane le upanje, da lastnik ne vohuni za gosti.  

Metodi nista popolni, a nič ne staneta, zato ju zlahka in hitro preizkusite. Pa še zabavno je. Kdor pa je resno zaskrbljen nad vohunjenjem velikega brata, ta ima detektor radijskih valov in skrbno spremlja morebitne skrite kamere in mikrofone v bližini.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja