NEDELJSKI NASVET: Kako pravilno in varno očistiti pametni telefon, da se ne okužite s koronavirusom?
Marjan Kodelja 8. marca 2020 ob 06:51

Dobro vemo, kako pravilno umivati roke, saj s tem preprečujemo okužbe z virusi in bakterijami. A kaj dosti nam ne bo pomagalo, če takoj nato s čistimi rokami primemo pametni telefon, ki smo ga prej držali z umazanimi.

Pametni telefoni so ene najbolj umazanih naprav, ki jih imamo ves čas pri sebi in tako kot na rokah ali oblačilih, se mikroorganizmi lahko naselijo tudi na njem. Nato pridemo domov, slečemo oblačila, umijejo roke in se morda celo oprhamo, telefon pa pustimo umazanega. Če so na njem mikroorganizmi, okužba ni izključena, pa če gre za gripo, prehlad ali kaj mnogo bolj nalezljivega, kot je novi koronavirus.

Kako se temu izognemo oziroma kako sploh lahko telefon pravilno očistite?

  1. Pred čiščenjem je treba telefon izključiti. Popolnoma, ne le zakleniti zaslona. Držite tipko za vklop toliko časa, dokler se na zaslonu ne prikaže možnost za izklop naprave.
  2. Najbolje ga boste očistili s tkanino iz mikrovlaken, lahko tudi tisto, s katero čistite očala. Če je telefon odporen proti vodi, lahko uporabite toplo z malo raztopljenega mila, pazite pa, da ne steče v odprtine (priključke).
  3. Izdelovalci naprav odsvetujejo uporabo izdelkov za čiščenje, kot so na primer dezinfekcijske krpice za čiščenje kopalnic in stranišč, ker lahko poškodujejo občutljivo površino zaslona. V trenutkih, kot je današnji, pa je to manjše zlo od okužbe s kronovirusom, zato če nimate pri sebi sredstva za dezinfekcijo, s katerim preprosto obrišete celo površino telefona, potem v vodi raztopite blažje sredstvo za čiščenje in ga z njim previdno obrišete. Če ga imate v ovitku, ne pozabite na enak način očistiti tudi tega.
  4. Če se bojite, da boste poškodovali ekran, kupite dodatno zaščitno plast, previdno očistite telefon in jo nalepite nanj, saj boste lahko zaslon oziroma cel telefon čistili pogosteje in brez strahu. Ko bo preveč poškodovana, kupite novo.
  5. Starejši telefoni so občutljivejši na prodor tekočine vanj, zato bodite pazljivejši. Najraje bi vam dejali, da ne uporabljajte dezinfekcijskega sredstva ali čistila, vendar samo s krpico vseh mikroorganizmov zagotovo ne boste popolnoma uničili.
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če pametni telefon veliko uporablja za pogovore, namesto da ga tiščite k ušesu, raje uporabite brezžične slušalke. Ne pozabite pa redno očistiti tudi te, kajti tudi nanje se lahko »prilepijo« škodljivi mikroorganizmi. A ker so manjše, jih je tudi čistiti bolj preprosto.

Pametni telefon bi morali redno čistiti, tako kot čistimo druga stvari, ki so v rednem stiku s telesom in ne samo zdaj, ko je najmanj pol občestva preplačana z novim virusom. Pa ga?

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja