NEDELJSKI NASVET: Kaj storiš, če klic motijo debeli kamniti zidovi!
Marjan Kodelja 5. februarja 2023 ob 06:11

Celo v mestih, kjer je pokritost s signalom boljša kot drugje, imate lahko težave s klici v zaprtih prostorih. Kajpada, kot za vsako, ravno tako za to »bolezen« raste rožica.

Debeli zidovi starih hiš po možnosti brez ali z malo okni, so strup za širjenje signala mobilnega omrežja. Ne biti presenečeni, če v takšnih bivališčih, še posebej v majhni sobici, zastrti z notranjimi zidovi, sploh ne morete telefonirati. Sicer vse redkejše, a še zdaleč ne nemogoče. Telefon v večini primerov za klic izrabi omrežje druge (2G) oziroma tretje (3G) generacije, če slednjega operater še ni izklopil. Novejši omogočajo še klic preko omrežja četrte (4G), ko govorimo o storitvi govora preko LTE (VoLTE), kateremu zidovi zaradi višjih frekvenc in zahtevnejše modulacije povzročajo še veliko več težav. 

Če na radijske valove ne gledate kot na sovražnika, potem se vam doma zagotovo razprostira brezžično omrežje Wi-Fi z bolj ali manj hitrim fiksnim dostopom v internet. Ponudnik je dolžan omogočiti najmanj univerzalno storitev, ki znaša 10 megabitov na sekundo pritočno in 2 megabita odtočno, kar zadostuje za prenos govora kot podatkovnega niza oziroma za delovanje storitve klica preko omrežja Wi-Fi (VoWifi). Storitev mora podpirati operater, pri nas je to še vedno le Telekom Slovenije in pa telefon. Večina novejših jo.

Od tu naprej je preprosto. Funkcijo vključite v nastavitvah telefona (v razdelku mobilna omrežja), da bo vedno, ko bo priključen v brezžično omrežje, klic preusmeril preko njega. Popolno za primere, ko v okolici bivališča sploh ni mobilnega signala, kar je bolj kot ne redkost, če so težave s sprejemom signala v prostoru in za poceni klice med zadrževanjem na področju držav s pregrešno dragim mobilnim gostovanjem. V tem primeru vam bo operater klic zaračunal po domačih cenah. Nič v primeru naročniškega paketa z vključenimi količinami.

Kadar uporabljate storitev klica preko brezžičnega omrežja, upoštevajte naslednji nasvet, ki prepreči slabo voljo. Vsaj v mojem primeru. Pogosto sem se sprehajal po hiši in v okolici, kar je prekinilo pogovor, ko sem se preveč oddaljil od brezžične točke. Ko uporabljaš to storitev, bodi pri miru, vse dokler pogovora ne zaključiš.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja