NEDELJSKI NASVET: Iz youtuba v mp3 na telefonu z Androidom
Marjan Kodelja 5. septembra 2021 ob 06:40

Katera najboljša aplikacija v deželi je tej? Težko rečem, ker jih je tudi težko najti. Iz nekega meni neznanega razloga v trgovini Play ni pretirano bogate ponudbe. Prenašanje in nameščanje z nepreverjenih spletnih povezav pa je vedno problematično.

Potem, ko sem prejšnji teden razpredal o programih za pretvorbo glasbenega videa v datoteko mp3, ste spraševali o podobnih aplikacijah za sistem Android. Prepričan sem bil, da jih je cela četica. Toda ne. V uradni trgovini ne boste našli ničesar pametnega, medtem ko je prenašanje s spleta vedno povezano s potencialnimi nevarnostmi. Malo nesreče in hitro se lahko okužite s škodljivo kodo. Polega tega je prav omeniti, da je prenašanje iz Youtuba sicer mogoče, a v nasprotju s pravili uporabe. Malo je možnosti, da vas bo sicer zaradi tega bolela glava, vendar vseeno ne morem čisto brezbrižno zamahniti z roko. Google je velik vohun. Kdor se mu zameri, v skrajnem primeru lahko izgubi dostop do svojega računa in začne se kalvarija.

Za začetek sem prenesel namestitveno datoteko aplikacije MP3Studio. Podobna je programu, ki sem ga predstavil prejšnji teden, s to razliko, da je brezplačna različica omejena. Poleg motečega prikazovanja oglasov in stalnega tečnarjenja s plačljivo različico. Avdio datoteka shrani v formatu m4a, medtem ko pretvorba v mp3 zahteva polno različico. Aplikacija ne omogoča neposrednega iskanja po spletu, temveč ji moramo postreči s povezavo. Najlažje jo dobite, da Youtube odprete v spletnem brskalniku, poiščete skladbo in kopirate povezavo. Steče prenos, preoblikovanje videa in zapis glasbene datoteke v mapi »Music«. Od tam jo nato lahko prenesete kam drugam. Poskusil sem še aplikacijo SnapTube, ki je za razliko od prejšnje popolnoma brezplačna. Prav tako pa tečnari z oglasi. Omogoča iskanje po podprtih storitvah, med katerimi je tudi Youtube in pretvorbo v format mp3. Datoteko sicer shrani v podmapo mape Download, a jo je dokaj preprosto najti v urejevalniku datotek. Potencialno zanimive aplikacije so še Videoder, TubeMate, Peggo, Vidmate in YMusic.

Ker je nameščanje iz spletnih strani mimo uradne trgovine, lahko nevarno, vseh aplikacij nisem preizkusil. Po zapisanem na različnih spletnih straneh kaže, da opravijo z želeno nalogo. Uporabimo jih tedaj, ko želimo nadgraditi glasbeno zbirko, da jo lahko poslušamo brez povezave in da jo telefon predvaja med izključenim zaslonom. Najbolje je, da za pretvorbo uporabimo star telefon, kajti morebitna okužba s škodljivo kodo ne bo naredila nobene škode. Ko so datoteke »narejene«, pa jih prenesemo na novega oziroma na drugo napravo.

Če vam nič od tega ne diši, je še ena možnost. Uporabite spletno storitev Ytop1 (podobni sta še KeepVid in YoutubeMP3), ki video na vneseni spletni povezavi pretvori v datoteko mp3, ki jo nato prenesemo na pomnilnik naprave. V primeru, da pretvorbo potrebujete zgolj občasno, zna biti zadnje najbolj učinkovita rešitev!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.