NEDELJSKI NASVET: Hudič ima mlade ob najbolj neugodnem trenutku!
Marjan Kodelja 26. septembra 2021 ob 06:17

Veš, da ni priporočljivo, a vseeno narediš, kajti nikdar še nisi imel težav. Tri pomembne članke sem imel shranjene samo na ključku USB, nakar se je ta nenadoma pokvaril in videti je bilo, da so datoteke za vedno izgubljene. Kaj lahko storite v takšnem primeru?

Čakam na nov prenosnik, prejšnjega pa sem vrnil, zato gostujem na sinovem. Ker se mi ni ljubilo prijaviti v oblak oziroma tega nisem želel storiti na njegovi napravi, sem datoteke s članki prenašal s ključkom. Bi še šlo, če bi bile shranjene najprej na pogonu prenosnika in bi nanj prenesel kopijo. Zaradi komodnosti kajpada tega nisem počel. Še več. Ključ je bil ves čas v priključku in z njim sem delal, kot bi bil eden od pogonov. Večje bedarije ne bi mogel narediti.

Vemo, da imajo bliskovni pomnilniki omejeno število pisanja v celice in da med delom Word neprestano piše v datoteko. Že zaradi tega takšno delo ni priporočljivo. Toda zgodilo se je najslabše, kar se je moglo. Datoteke, od tega dva članka, ki še nista bila dokončana in poslana, so izginile. Da sta dolga in bi mi ponovno pisanje vzelo nekaj debelih ur, ste verjetno uganili. Da, prej, predno sem ključ vzel iz priključka prenosnika, sta bila tam, naslednji dan, ko sem ga vtaknil v priključek drugega računalnika, je bil prazen. Oziroma tako je vsaj kazal datotečni urejevalnik. Zmračilo se mi je pred očmi in skoraj sem se že sprijaznil z usodo. Nenazadnje sem kriv sam. Potem sem pomislil, da bi vseeno vsaj poskusil poiskati in zagnati enega od programov za reševanje izbrisanih ali kako drugače izgubljenih podatkov iz raznovrstnih pogonov.

Varnost na spletu je pomembna, zato vas vabim, da preberete članek, zakaj ni varno za prijavo v različne storitve uporabiti Googlovega, Facebookovega ali Applovega računa na portalu Vse bo v redu zavarovalnice Triglav.

Do opisane težave največkrat pride zaradi pokvarjenega imenika, tabele z zapisom, kje so podatki shranjeni. Še vedno so na pogonu, toda do njih ne moreš, saj ne poznaš poti. Programi, kot je Disk Drill, pogon pregledajo in najdejo pot do datotek in jih, če ne gre za fizično okvaro, obnovijo. V primeru te prav tako niso brez moči, saj običajno obnovijo vsaj nekatere datotek. Bolje nekaj, kot nič.

Izbrani program je preprost za uporabo. Po namestitvi izbereš pogon in zaženeš preverjanje (skeniranje). Koliko časa postopek traja, je odvisno od velikosti pogona. Čas v tem primeru ni toliko pomemben. Naj traja, koliko časa je treba, čeprav nekaj ur, glavno, da so datoteke vrnjene.

V mojem primeru jih je našel preko petdeset, čeprav so bile na pogonu le tri. To pa zaradi tega, ker je našel vse različice, ki so v Wordu nastajale ob pritiskih na ikono »shrani«. Moral sem jih pregledati, da sem se prepričal, katera je zadnja različica in nato sem si lahko oddahnil. Ne bo mi treba članka spisati na novo. Če se podobno zgodi tudi vam, nikar ne obupajte. Najprej poskusite obnoviti datoteke, kajti možnosti, da vam uspe, so velike.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja