NEDELJSKI NASVET: Mar slab zaledni sistem preprečuje hitro potrjevanje za smsPass?
Marjan Kodelja 13. junija 2021 ob 06:25

Pozabi na digitalno potrdilo SIGEN-CA. Skoraj vedno so težave, ko ga prevzameš in namestiš. Večini najprimernejši je dvostopenjski sistem potrjevanja istovetnosti smsPass. Da pa ga dobiš, moraš svoj obraz nesti na upravno enoto in se tam identificirati z osebnim dokumentom. Postopek je blazno hiter. Oziroma bi bil, če bi zaledni sistemi (strežniki javne uprave) delovali, kot se povsod v normalnem svetu od njih pričakuje!

Minister Poklukar trdi, da je čakanje na digitalno potrdilo ali avtorizacija smspassa posledica povečanja števila vlog. Po njegovih besedah jih je približno dvakrat več kot lani, kar po mojem mnenju ne bi smelo povzročati večjih težav glede na število upravnih enot in referentov, ki tovrstne zadeve urejajo. Težave so torej drugje. In zdi se mi, da vem kje. Družinsko smo obiskali upravno enoto Vrhnika, kjer so mimogrede izredno prijazno čisto vsi, od vratarja do referentov. Vsa čast, glede na koronski čas, nošenje mask ves delovni čas, povečanja števila vlog in (verjetno) neprimernih izpadov nekaterih državljanov, ki ne dobijo zahtevanega takoj ali kot oni menijo, da bi ga morali. Sin in žena sta tam dokazala svojo istovetnost.

Postopek je preprost. Pokažeš osebni dokument, referentka ga skenira, da se ji na zaslonu odpre ustrezen obrazec, obkljuka neko polje v njem, stisne »shrani« (ali kar koli že tam piše) in počaka, da tiskalnik izpiše potrdilo. 15 sekund dobro minuta, da si izmenjate vljudnostne fraze in poveste, kaj hočete. Praksa. Deset minut ali še več. Namreč ko je referentka obrazec zaključila, je računalnik začel mleti. Saj poznate primere, ko se na zaslonu pojavi vrteč krog, ki kaže, da se v ozadju nekaj dogaja in je treba čakati. Medtem ko se je zaledni sistem mučil, menda druga referentka vanj ni mogla. Z drugimi besedami bil je prezaseden. Od tu naj si vsak misli svoje. So ga oblikovali glede na zgodovino uporabe digitalnih storitev ali na podlagi predvidevanja prihodnje rabe? Kajti evidentno je, da je poddimenzioniran za trenutne potrebe.

Preview in new tab

Postopek pridobitve in uporabe smspassa je dovolj preprost in razumljiv, da ga razume večina, medtem ko je v primeru digitalnega potrdila SIGEN-CA takšen, kot da imajo vsi državljani doktorat iz informacijske varnosti!

Ko je postopek za vami, lahko uporabljate storitve javne uprave, ki smspass podpirajo. Med njimi je trenutno daleč na prvem mestu zdravstveni portal zVEM. Čeprav ste svoj poštni naslov potrdili že ob oddaji vloge, ga morate od prvi prijavi še enkrat. Po prijavi z uporabniškim imenom in geslom ter vpisom prejete enkratne kode, vam državni sistem pošlje v elektronski poštni predal potrditveno povezavo. Po mojem mnenju je dodatni korak nepotreben, a ker ne traja dolgo in če so zaradi njega državni pravniki in informatiki zadovoljni, naj bodi!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja