NEDELJSKI NASVET: Fotografiraj skozi čisto majhno luknjico
Marjan Kodelja 1. decembra 2019 ob 07:07

Ker fotografiraš samo še s pametnim telefonom, ti morda doma leži neuporaben fotoaparat. Če mu lahko odstraniš objektiv, potem je pripraven za zanimivo in zabavno predelavo.

Fotografiranje skozi luknjico, v angleščini se imenuje »pinhole photography«, je po eni strani relikt preteklosti, po drugi pa predstavlja možnost domačega projekta, prek katerega spoznaš nekoliko drugačno uporabo fotoaparata. Fotografiranje brez objektiva in z neskončno globinsko ostrino.

Fotograf Justin Quinell je eden večjih zagovornikov tovrstne fotografije, kar razkriva njegova spletna stran z namigi, nasveti in primeri fotografij. Preden se torej lotiš predelave, se splača tam preveriti, kaj lahko pričakuješ.

Za predelavo je primeren vsak fotoaparat, ki ima izmenljive objektive in možnost ročnih nastavitev, predvsem nastavitve časa osvetlitve: zrcalnorefleksni ali novejši tipi fotoaparatov brez zrcala z izmenljivimi objektivi. Digitalni fotoaparati so primernejši, ker lahko takoj vidiš posneto fotografijo, kot analogni, pa čeprav se je tovrstna fotografija začela z njimi. Sicer pa predelava ni težka, predvsem pa v ničemer ne vpliva na običajno delovanje fotoaparata. Iz kartona izrezan krog z luknjico lahko z lepilnim trakom pritrdiš prek bajoneta za objektiv, kar ti vzame le nekaj minut časa. Pomembno pa je, da je luknjica edina pot svetlobe v njegovo notranjost, torej moraš dobro zatesniti vse reže. Zato je preprosteje, če predelaš originalni pokrov za zaščito odprtine telesa fotoaparata. V sredino izvrtaš večjo luknjo, prek katere namestiš tanko aluminijasto pločevino (uporabi prazno pločevinko za pijačo) z luknjico. Naredi jih več z luknjicami različnega premera, jih menjaj in opazuj, kako se spreminja fotografija.

Vrtanje oziroma prebijanje luknjice skozi tanko kovino (folijo ali ploščico) pušča na drugi strani okruške, ki jih običajno odstraniš z brusilnim papirjem. Lahko pa jih tudi pustiš, ker odbijajo svetlobo in ustvarijo zanimive svetlobne učinke, še zlasti pri fotografiranju sonca. Iz bleščeče sončeve plošče »štrlijo« mavrični sončni žarki. Ker mora biti luknjica majhna, uporabi čim manjši sveder ali celo buciko. Kakšnega premera mora biti glede na goriščno razdaljo, pa najdeš na tej spletni strani.

Fotografija, posneta skozi luknjico, je mehkejša od fotografij, posnetih skozi sistem leč objektiva. Kar je lahko svojevrstna prednost, saj vendarle želimo doseči drugačne učinke. Teorija je preprosta. Manjša je luknjica, bolj ostra je fotografija, delno pa jo lahko izostriš tudi z grafičnim programom. Druga značilnost tovrstne fotografije je skoraj neskončna globinska ostrina. V razumljivem jeziku to pomeni, da lahko posnameš bližnje jabolko na okenski polici z oddaljenim gorskim masivom v ozadju in vse na fotografiji bo ostro (v fokusu). Objekt v ozadju je lahko tudi sonce, vendar mora biti v tem primeru čas osvetlitve kratek.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Skozi majhno luknjico do tipala fotoaparata prodre malo svetlobe, kar pomeni, da moraš fotografirati z daljšimi časi osvetlitve. Najbolje je, če je fotoaparat nameščen na trinožno stojalo ali postavljen na ravno površino (na primer mizo ali polico). Zaradi občutljivosti digitalnih tipal je mogoče tudi fotografiranje »iz roke«, a le močno osvetljenih motivov. Težko je reči, kakšni so primerni časi osvetlitve. V praksi se boš za dobro fotografijo morali poigrati z različnimi časi, dokler ne najdeš najboljšega. Prav eksperimentiranje je najboljši nasvet, ki ti ga lahko dam. Pa ne le s časom osvetlitve, temveč prav tako z različnimi nastavitvami občutljivosti ISO in z luknjicami različnih premerov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja