NEDELJSKI NASVET: Dodaj barve davno pokojnim prednikom!
Marjan Kodelja 27. junija 2021 ob 06:59

Nisem prepričan, da gre za »pravo« umetno inteligenco, vendar so algoritmi za izboljšanje fotografij, ki so se svoje obrti izučili na podlagi analize milijona fotografij, sposobni čudežev!

Ste se kdaj vprašali, čemu se na sto let starih gasilskih fotografijah, ne smejijo? So resni in s pogledom skoraj brez čustev. Kriv je dolg čas osvetlitve, ki je bil takrat običajen in verjetno delno tudi prepričanje, kakšno je primerno poziranje. Sem resen, uglajen in pameten, ne čudak, ki se ves čas smeji. Kdo bi vedel? Toda prepričan sem, da nič ne bil imeli proti barvam.

Res škoda, da je barvna fotografija relativno nova pogruntavščina. Tu nastopita spletni orodji, ki na stare črno-bele fotografije spremenita v dokaj realistični barvni pogled v zgodovino.

Vzemimo na primer vojaka, menda mojega prednika. Levo je originalna fotografija, ki naj bi ga prihodnjim rodovom kazala v vsej njegovi veličini. Na srednjo fotografijo je barve dodalo orodje Imagecolorizer. Lepo jo poživi in dobro loči telo od ozadja, kajti na desni fotografiji je vrzeli med rokama orodje Hotpot kožno obarvalo. Toda, ozadje mi je pri tej rekonstrukciji bolj všeč, čeprav pojma nimam, kakšno je bilo.

Enako ne morem vedeti, kašnih barv so bila oblačila oseb na tej gasilski fotografiji, kajti črno-bela fotografija prikazuje zgolj odtenke sivine. Zagotovo pa je barvna fotografija zanimivejša. Vrstni red orodji je enak, Imagecolorizer in nato Hotpot, toda tokrat je slednje (zadnja fotografije v nizu) po mojem mnenju boljše opravilo delo.  

Omeniti velja, da Hotpot med drugim ponuja orodje za rekonstrukcijo in izboljšane starih fotografij. Učinkovito odstrani površinske razpoke, ki so običajne na starih fotografija, medtem ko uspešnost ostrenja obraza variira, kar je očitno na desni. Toda kljub vsemu je tudi to lahko odlični način, kako »obnoviti« stare fotografije in jih narediti zanimivejše.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja