NEDELJSKI NASVET: Da prosojen ovitek čim kasneje porumeni!
Marjan Kodelja 13. februarja 2022 ob 06:56

Prosojni silikonski zaščitni ovitki so nadvse priljubljeni, saj ne zakrijejo prvinske lepote pametnega telefona. Toda ko porumenijo, popolnoma se temu ne moremo izogniti, bi jih najraje takoj vrgli proč.

Smešno je, kako se izdelovalci ponajprej premijskih telefonov trudijo z njihovo estetiko in barvnimi shemami, ki naj bi pritegnili poglede. Nič od tega ni pomembno, ko ga vtaknemo v ovitek, to pa storimo takoj po nakupu, kajti drago in večinoma krhko pridobitev moramo nekako zaščitit. Ovitki so raznovrstni in nudijo različno raven zaščite. Prosojni (transparentni) običajno še najmanj ščitijo zaslon, a po drugi strani ohranijo neokrnjen pogled na obliko in barvo telefona. Edina težava je, da jih je treba menjavati, saj po določenem času, odvisnem od materiala, porumenijo in ne služijo več namenu.

Za ovitke se največkrat uporablja silikon, akril ali termoplastični poliuretan (TPU). Brez dodatkov je snov rumenkasta, zato ji dodajo modro barvilo, ki jo očisti in naredi za naše oči popolnoma prosojno. Toda uporabljani materiali niso večni. Sčasoma se razgradijo zaradi toplote in ultravijolične svetlobe (UV). Škoduje jim tudi maščoba in znoj z rok. Postopna degradacija je kriva, da ob nakupu kristalno čist ovitek morda že v mesecu, gotovo pa v nekaj mesecih, porumeni. Procesa ne moremo preprečiti, kot ne moremo rumenega ovitka »očistiti«. Lahko ga le upočasnimo.

Kdaj ste nazadnje očistili svoj telefon? Verjetno je preteklo nekaj časa. Ste tedaj očistili tudi ovitek? Najboljše je, da ga, s telefonom v njem, vsak ali vsak drug dan obrišete z vlažno krpo, da odstranite mastne madeže in drugo umazanijo. Tedensko ali vsak enkrat na dva tedna pa odstranite telefon iz ovitka in tega umijte v milnici, obrišite s suho krpo in pustite, da se popolnoma osuši. Za sušenje nikoli ne uporabljajte naprav, ki ustvarjajo toploto, kajti ta bo pospešila degradacijo materiala. Zaradi enakega razloga ovitka ne čistite z vročo vodo ali celo v pomivalnem stroju.

Razen pogostega čiščenja pazite še, da na telefon oziroma posredno na ovitek nikoli ne sije neposredna sončna svetloba. Zaradi UV žarkov bo še hitreje porumenel kot zaradi umazanije. Neposredna sončna svetloba in toplota ravno tako lahko škodujeta telefonu, zato se nasvet splača upoštevati.  

Ker procesa ne moremo preprečiti, ker rumene obarvanosti ni mogoče odstraniti oziroma ga lahko le upočasnimo, je pametno razmisliti o kakovosti ovitka in materiala. Cenejši ovitki se prej obarvajo kot dražji. Najbolj odporni so izdelani iz polikarbonata. A ker tudi ti enkrat potegnejo priti rumeni, ker je redna menjava draga in ker odvrženi obremenjujejo okolje, je morda čas za spremembo. Namesto prosojnega za obarvan ovitek, čeprav skrije siceršnjo lepoto telefona, na katero ste tako zelo ponosni.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.