NEDELJSKI NASVET: Da pametni telefon bo dlje živel, naredi to!
Marjan Kodelja 10. aprila 2022 ob 06:32

Če želimo živeti trajnostno in skrbeti za okolje, potem elektronske naprave uporabljajmo čim dlje. Kaj lahko v tej luči storite, da se izognete »pretiranemu« dvoletnemu ciklu menjave telefonov?

Daleč od tega, da bi bili telefoni poceni, tudi če operaterju zanj plačujete mesečne obroke. Tovrstni nakupi, ki so pri nas še vedno izredno (morda celo preveč) popularni, pravzaprav omogočajo, da imajo nekateri 800 in več evrov vredne telefone, ki si jih v primeru takojšnega plačila celotnega zneska verjetno ne bi mogli privoščiti. Obročno odplačevanje zakrije, kolikšna je bila njihova vrednost. Ko jo odplačate, se zato lažje odločite za novejši model. Toda ravno najdražji in ob nakupu najbolj zmogljivi imajo potencial za vsaj petletno kolikor toliko normalno delovanje, na kar pogosto pozabljamo.

Kupovanje dražje in kakovostne naprave se izplača samo v primeru, da jo uporabljamo dolgo. Da pa bo telefon zdržal, moramo nanj paziti in ga čuvati. Kajti razbit zaslon, zlomljen priključek in druge poškodbe, zaradi katerih predčasno zamenjano telefon, nastanejo večinoma zaradi malomarnosti!

Obvezno uporabljajte zaščitni ovitek

Sodobni telefoni so neverjetno krhki, zato so poškodbe pogoste že pri dokaj nedolžnih padcih. To še posebej velja za morebitno stekleno hrbtišče in za zaščitno steklo zaslona. Razbit »zaslon«, poleg grdega videza, vpliva na uporabo, zato prej ali slej vprašate o ceni zamenjave. Nakar ste zgroženi. Menjava se gotovo ne splača v primerih, ko strošek popravila zaradi starosti telefona preseže njegovo vrednost. Da bi se temu izognili, je vsaj na »terenu« nujna uporaba zaščitnega ovitka. Upoštevajte, da je pomembnejše, koliko varnosti nudi, na kar vpliva material, zasnova in tip ovitka, kot kako lep je. Zanje se torej splača odšteti nekoliko več. Najboljši so kakopak preklopni, čeprav je zato kombinacija telefona in ovitka manj udobna za rokovanje. Nekateri sicer ni všeč, ker poslabša občutek pri drsenju prsta, a nič ne bo narobe, če boste hkrati kupili še zaščitno folijo in jo nalepili na zaslon. Kakovostni ovitek in kakovostna zaščitna folija namreč nudite daleč najboljšo zaščito, a nista vsemogoča. Če bo ovitek s telefonom povozil avto, takšen primer sem že videl, bosta mrežasto strukturo dobila tako zaslon kot morebitno stekleno hrbtišče!

Ne polnite telefona preko noči

Eden od pogojev dolge uporabe je primerna skrb za baterijo, da se stara kar se da počasi. Izogibajte se polnjenju preko noči in ne puščajte telefona na napajalniku, ko je baterija 100-odstotno polna. Zanjo je najbolje, če je večino časa napolnjena med 30 in 80 odstotki, zato jo polnite zvečer pred spanjem in (ali) zjutraj, ko opravljate jutranji ritual. To bo lažje, če je na voljo hitro polnjenje.

Po nekaj letih ne dovolite nadgradnje sistema

Minili so časi, ko so nove različice operacijskega sistema Android bolje delovale tudi na starejših napravah. Že nekaj časa vsako leto nova različica prinese več funkcij in je bolj obsežna, zato potrebuje večje strojne zmogljivosti. V nekem trenutku, na primer po dveh ali treh letih, to delno velja tudi za Applove naprave, dobro premislite, predno se odločite, da dovolite predlagano nadgradnjo. Možno je, da bo potem telefon deloval počasneje.

Redno čistite priključek

Priključek za polnjenje je slaba točka vsakega telefona. Umazani stiki, ki jih je težko očistiti, onemogočajo delovanje, medtem ko v njem nabrane smeti povečajo verjetnost zloma zaradi večje sile pri potiskanju vtikača vanj. Čeprav je priključek kot tak izredno poceni, je strošek menjave običajno zelo visok. Pomaga redno čiščenje vsaj enkrat ne nekaj mesecev. Na voljo je več načinov, važno je, da se izogibate uporabi tekočin, kot je voda. Zdaj pa resno. Ste kdaj to že počeli?

Redni ponovni zagoni

Telefoni delujejo po enakih načelih kot osebni računalniki, le da jih večina nikdar ne izklopi. Ker v času delovanja na pomnilniku ostajajo nepotrebni podatki, je najmanj pametno telefon vsako toliko ponovno zagnati. Še bolje pa je, če ga ponoči sploh popolnoma izklopite in mu privoščite nekaj počitka. To bo blagodejno vplivalo tudi na vaše življenje. Nihče vas ne bo motil in ne boste pred skušnjavo, da bi ga uporabljali pred spanjem.

Naj se telefon pretirano ne segreva

Toplota je največja sovražnica elektronskih naprav in ravno tako vpliva na življenjsko dobo. Zato poleti nikdar telefona ne puščaje na soncu in še posebej na armaturni plošči avtomobila. Segreva pa se tudi med delovanjem. Če ste ljubitelj mobilnih iger, potem raje posezite po igričarskih modelih, kot da bi do skrajnosti obremenjevali procesor običajnega telefona s slabim ali neobstoječim sistemom odvajanja odvečne toplote.

Redno brišite nepotrebne datoteke

Ko se lotite spomladanskega čiščenja doma, naredite to še na telefonu. Izbrišite vse nepotrebne datoteke, posebej to velja za slabe fotografije in video posnetke. Preveč poln pomnilnik namreč upočasni delovanje in v skrajnem primeru povzroči celo nepotrebno segrevanje. Najmanj nadležno je, če javi, da je polnilnik poln in ste ravno sredi procesa nameščanja nove nujno potrebne aplikacije.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.