NEDELJSKI NASVET: Da bodo starši varni, vi pa mirni, jim predlagajte to storitev!
Marjan Kodelja 27. marca 2022 ob 06:04

Slovenska država se je (končno) zganila in s pomočjo treh milijonov evrov evropskih sredstev približno pettisočim od ocenjenih petdeset tisoč upravičencev omogočila brezplačno uporabo storitve e-oskrba, ki jo naš največji operater razvija že od leta 2017!

Storitev, ki je bila do zdaj plačljiva, in se je zanjo kljub temu zagrelo približno 750 uporabnikov, postaja socialna. Evropska sredstva zadoščajo do septembra 2023, po tem datumu pa bo denar zagotovljen z zakonom o dolgotrajni oskrbi. Praktično to pomeni, da upravičencem, kdo so, najdete na tej povezavi, tudi kasneje za storitev ne bo treba plačevati.

Med komercialno in socialno storitvijo ne moremo povleči enačaja. Prva je veliko širša in omogoča dodajanje tipal, med katerimi so tipala gibanja, s pomočjo katerih je ravno tako mogoče zaznati padec oskrbovane osebe, a so sposobni mnogo več. Glede na pretekle vzorce gibanja, kdaj na primer običajno vstane, kdaj kuha, kdaj gre spat in podobno, ugotoviti, da je obležal v postelji in po potrebi sprožiti klic na pomoč. Ker tipala gibanja niso del socialne storitve, padec zazna zapestnica ali verižica, ki jo ima oskrbovanec ves čas na sebi in je povezana s središčno napravo preko brezžične radijske povezave na frekvencah 900 MHz. Območje je bilo izbrano zaradi boljše odpornosti na motnje in večjega dosega, ki v idealnih razmerah znaša med 400 in 500 metri. Na ta način je pokrita hiše, v kateri oskrbovanec biva, in bližnja okolica, kjer se ravno tako rad zadržuje.

Načrtovano je, da bo Telekom Slovenije začel nameščati sisteme pri upravičencih po 14. aprilu.

Bistvo storitve je samodejna zaznava padca in klic v sili na operativni center, ki je na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Ker je povezava izvedena preko mobilnega omrežja (dovolj je 2G), so zagotovljeni tehnični pogoji za tako rekoč veliko večino upravičencev v Sloveniji. Klic v sili je prav tako mogoče aktivirati s tipkami na središčni napravi, zapestnici ali obesku verižice. Po vzpostavljeni povezavi se nato operater odloči, kaj bo storil. Včasih je dovolj že pogovor, a v skrajnem primeru bo na dom oskrbovalca poslal reševalce. Posebej je to pomembno v primerih, ko nosljiva naprava zazna, da oskrbovanec leži, a se ne javlja na pozive.

Storitev e-oskrba je zasnovana, da ne nadzoruje oskrbovanca, mu v nobenem primeru ne sledi in zato ne pomeni vdora v zasebnost.

Poleg klicnega centra je v ozadju storitve še enako pomembni tehnični center. Ta spremlja delovanje naprav in tipal ter rešuje morebitne težave. Kadar na primer zaznajo, da središčna naprava ne sprejema najbolje signala mobilnega omrežja, poskušajo v stanovanju najti zanjo boljše mesto. Ravno tako spremljajo stanje baterij v tipalih in nosljivih napravah, da jih zamenjajo, še predno se izpraznijo. Z drugimi besedami, oskrbovancu ni treba skrbeti za delovanja sistema, zanj je večino časa neviden, medtem ko pride njegova prava vrednost do izraza le v primeru sproženega klica v sili.

E-oskrba je storitev za starejše, da ti v svojem domu lahko čim dlje živijo kakovostno življenje, komunikacijski del pa jih omogoča, da če potrebujejo pomoč, to v čim krajšem času tudi dobijo. Ker imajo nekateri stari ljudje odklonilen odnos do novih tehnologij, je »sistem« ločen od običajnega internetnega priključka, storitve televizije, stacionarne telefonske linije in morebitnih paketov mobilne telefonije.

Naslovna fotografija: DepositPhotos.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.