NEDELJSKI NASVET: Čemu ne bi na staremu prenosniku vdahnili novega življenja?
Marjan Kodelja 7. februarja 2021 ob 06:31

Prenosnih računalnikov ne menjamo enako pogosto kot pametnih telefonov, ki zato pogosteje obležijo v predalih. Ko jih, je razlog okvara, ki je ni mogoče popraviti ali počasnosti zaradi zastarelosti na ravni mazohizma. Vsaj v tem primeru in pod pogojem, da prenosnik ne sodi med muzejske primerke, lahko nanj poskušate namestiti operacijski sistem Chromium, ki mu stari procesorji in malo pomnilnika ne povzroča preglavic!

Ne najbolj priljubljeni med slovenskimi uporabniki, kajti nekateri imajo raje poceni in obupno počasen računalnik, samo da so na njem windowsi, medtem ko bi opremljen z lahkim sistemom pokal od hitrosti. Povsod ni tako. Marsikje so ChromeBooki priljubljeni med učenci in študenti. Ker so poceni, za uporabo manj zahtevni in ker večina ali celo vse izobraževalne vsebine in komunikacijska orodja enako zanesljivo delujejo v oknu brskalnika. V tem je njihov čar. Program in aplikacij ne potrebujete, kajti namesto njih poiščite spletne alternative. Datoteke po želji lahko hranite na lokalnem pomnilniku, vendar jih je udobnejše imeti v Googlovi spletni shrambi. To pa pomeni, da prenosnik brez povezave v internet ni prav dosti uporaben.

Več načinov je, kako na star prenosni računalnik namestiti Chromium OS. Zahtevnejši boste potrebno našli na strani AnroldTheBats, medtem ko je lažja pot spletno mesto Neverware. Z malo sreče je vaš prenosnik celo naveden na njenem seznamu naprav, na katerih njihova »distribucija« CloudReady deluje brez težav. A tudi če ga ni, se splača poskusiti. Če je bil procesor narejen po letu 2007 ter ima prenosnik vsaj 2 GB delovnega (RAM) in 16 GB običajnega pomnilnika. Prenesti morate namestitveni program, ga zagnati in nanj naložiti različico za domači uporabi. Poslovna in izobraževalna namreč nista brezplačni. Po želji lahko sistem naložite na ključek USB in preko njega zaženete računalnik, ko potrebujete lažji sistem.

Poleg omenjenega je še ena zahteva. Nujen je Googlov račun, čeprav morda ne boste kasneje uporabljali nobene njihove storitve. Sprememba starega prenosnika v tako imenovani »ChromeBook« namreč pomeni, da boste lahko uporabljali priljubljene spletne strani in aplikacije v bolj varnem in glede sistemskih virov manj zahtevnem okolju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja