NEDELJSKI NASVET: Če tega ne postoriš, robot ne bo dobro posesal
Marjan Kodelja 2. oktobra 2022 ob 05:55

Prepričujejo nas, da nam ne bo treba niti migniti s prstom. Zasnovani so, da sesajo namesto nas. Preprosto ni res! Ako želiš, da robotski sesalnik vedno posesa optimalno in medtem ničesar ne uniči, potem upoštevaj naslednje nasvete!

Da roboti delujejo znotraj pričakovanih okvirjev, potrebuje redno vzdrževanje, in nekaj, za kar imajo angleško govoreči čudovito kratico – »TLC«. Nežna ljubeča skrb, »tender loving care«. Kljub s strani izdelovalcev spodbujenemu prepričanju namreč še zdaleč ni dovolj, da ga prineseš domov, priključiš napajalno postajo v električni priključek in občasno zaženeš. Veliko lahko storiš, da bo optimalno sesal, kjer sme in se izogibal prepovedanim področjem.

Ni vseeno, kje je napajalna postaja

Z izborom mesta, kjer bo robot »počival«, mu narediš izjemno ali medvedjo uslugo. Velja prebrati navodila za uporabo. Večinoma je vanje zapisano, da naj bo ob steni z od pol do metra praznega prostora levo in desno ter skoraj meter in pol brisanega prostora spredaj. Pomaga, da se robot pred začetkom lažje orientira in po zaključku najde in se pravilno poveže s postajo. Popolno je, če je na tej površini enovita podlaga in nikakor ne kombinacija gladke površine in preprog. Kam ga boš postavil, je tvoj »problem«, toda vsekakor o tem dobro premisli.

Umaknite s tal, kar tja ne sodi

Kot otroku je mama vedno vpila za menoj, naj pospravim sobo, predno je vstopila s sesalcem v roki. Enako je z robotom. Razen redkih modelov s kamero spredaj večina ne bo opazila kablov, nogavic, lego kock in še veliko drugega, kar dostikrat nemarno leži na tleh. Zaplete se, se ustavi in zahteva pomoč ali stvari preprosto posesa in mu je pravzaprav vseeno, da boš brskal po prahu in smeteh, da jih dobiš nazaj.

Če robot oblikuje tloris prostora, večina sodobnih ga, imaš več možnosti. Dokaj preprosto narišeš področja, kamor robot ne sme. Morda otrok tam pušča skladovnico šolskih potrebščin, so tam posodice za hrano in vodo ali karkoli popolnoma drugačnega, kar mora ostati izven dosega. Risanje je eno, resničnost lahko nekaj popolnoma nasprotnega. Ko prepovedano območje vneseš na tloris, zaženi robota in preveri, da enako razumeta navidezne meje.

Preveri prostore

Marsikaj neumnega lahko robot stori. Ne bo se ti smejalo, ko se bo zapletel v kabel in skupaj z njim iz nižje police potegnil vazo polno vode in rož. Zgodi se. Izkazal se boš, če preveriš, kje po nepotrebnem do tal visijo ali se po tleh vijejo kabli, ali se lahko robot zaplete v do tal segajoče zavese in kako dolga vlakna imajo preproge. Predolge se zlahka zapletejo v krtače. Če kaj takšnega opaziš, je bolje, da prepoveš robotu sesanje tam ali zanj nevarne stvari umakni.

Posebno poglavje predstavljajo jedilni koti. Hočeš nočeš drobtine padajo po tleh in če je površina pod mizi zagrajena s stoli, ga ni robotskega junaka, ki bi te rešil. Najbolje je, da pred vsakim sesanjem stole daš na mizo, ali pa jih vsaj toliko premakni, da bo med njimi zanj dovolj prostora.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Robota nekaj časa opazuj

Robot na začetku potrebuje vsaj eno »vožnjo«, da oblikuje tloris prostora. Najmanj takrat ga opazuj. Predlagam sicer, da to počneš pogosteje. Videl boš, kaj robotu povzroča težave, kje se po nepotrebnem zadržuje, kaj potiska ali prevrne, kam ne zna priti in boš lahko prilagodil položaj predmetov. Morda premaknil korito s sobno rastlino za deset centimetrov, da se bo lahko mimo njega zapeljal do površine za sedežno garnituro. Predvsem ne bodi trdoglav in spremeni problematične stvari v interjerju, če veš, da bo zato robot sesal bolj učinkovito.

Radno ga čisti

Da bo optimalno deloval, ga moraš redno čistiti. Včasih, ko še ni bilo postaj s funkcijo samodejnega praznjenja, in so bili koški večji, sem to počel enkrat na teden. Izpraznil košek, razvozlal v krtače zapletene lase, umaknil karkoli, kar se je zapletlo v stransko metlico ali vodilni kolešček, ter preveril, ali karkoli otežuje vrtenje pogonskih koles. Še vedno je dobro, da to storiš ob rednih intervalih. Zgodi se, tudi meni se je, da sem preprosto pozabil, kajti robot je sam izpraznil košek, nakar sem po enem mesecu ugotovil, da krtač ni bilo videti. Toliko las je bilo vanje zapletenih. Morda je odveč pripomba, da takšne ne morejo pobirati smeti s tal.

Zate je najbolje, da robot sesa tedaj, ko nikogar ni doba. Predno greš od doma, pospravi tla. Če ti ni odveč, potem odmakni stole in se zanašaj na redna opravila po urniku, ki jih nastaviš v aplikaciji ali pa robota preko nje zaženeš na daljavo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.