NEDELJSKI NASVET: Če nikoli niste arhivirali imenika, to storite TAKOJ!
Marjan Kodelja 4. aprila 2021 ob 06:47

Nič ni večno, razen morda Keith Richards, zato je najmanj, kar morate občasno storiti, čeprav se zanašate na neuničljivost Googlovih Stikov, izvoziti podatke in jih še nekje shraniti.

Iz tega ali onega razloga ste izgubili dostop do Googlovega računa in ni načina, da bi ga pridobili nazaj. Ni popolnoma nemogoče. Kot so dejali starodavni. Če ni vklesano v kamen, potem ne obstaja. Malo je sicer verjetno, da se bo ravno vam nekaj takšnega dogodilo, pa vendarle nesreča ne počiva. Največja prevara Hudiča je bila, da je ljudi prepričal, da ne obstaja, medtem ko je bila največja prevara Googla, da bo on poskrbel za vse naše podatke. Ne bi smeli biti tako naivni. Za svoje podatke moramo poskrbeti sami. Ni narobe, če so del storitve, ki omogoča preprosto prenašanje med napravami, pa vendarle jih je pametno za vsak primer imeti še kje! Na fizičnem nosilcu, na disku domačega računalnika (in) ali v še kakšni storitvi za hranjenje stikov ali shrambe v oblaku. Telefon ni najboljše skladišče zanje. Lahko pade v vodo, popolnoma odpove poslušnost ali ga izgubimo.

Ker spoznavamo nove zanimive ljudi, naš seznam stikov neprestano raste. Vsake toliko pa ga vseeno shranite še kje. Na srečo je izvoz preprost. Stike odprite v spletnem brskalniku, se po potrebi prijavite z Googlovim računom in v levem stolpiču izberite možnost »Izvozi«. Izberite format zapisa CSV (Google ali Outlook) oziroma vCard in počakajte na dokončanje prenosa datoteke. Ker stiki niso podatkovno zahtevni, je datoteka majhna in temu primerno preprosta obvladljiva. Zdaj jo le še prenesite tja, kjer ste poskrbeli za dolgotrajno arhiviranje podatkov.

Velja na kratko razložiti še oba formata. CVS je relativno preprost format za hranjenje tekstovnih in številčnih podatkov in je zato primeren za prenos podatkov med nezdružljivimi programi in storitvami. Njegova največja slabost je v pomanjkanju standardizacije, kajti ni pravil, kako program zapisuje podatke v datoteko. Od tu dve možnosti izvoza iz Googlove storitve Stikov. V datoteko, ki je bolj pri srcu Googlu ali datoteko, ki je brez težav razume Microsoftova aplikacija in storitev Outlook, katere del je prav tako seznam stikov. CVS podpira le črke in številke, zato se drugi »podatki«, na primer fotografija, izgubijo ter imate lahko težave s šumniki in znaki drugih abeced.

V nasprotju z njim, je vCard (VCF) standardiziran format, s katerim lahko prenesemo čisto vse, kar smo zapisali v svoje stike. Tudi fotografije in zvočne posnetke. Format podpirajo (skoraj) vsi programi in storitev, zato je priporočljivejši od formata CVS. Čeprav pri možnosti izvoza iz Googlovih Stikov piše »za iOS Contact« to namreč  ne pomeni, da znajo format vCard brati samo Applove naprave!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja