NEDELJSKI NASVET: Brez teh aplikacij letos poleti ne boste mogli!
Marjan Kodelja 26. junija 2022 ob 06:17

Če pozabiš na zaščito pred soncem, nisi le videti kot kuhan rak, lahko je izredno nevarno. Obenem ti med pohajkovanjem v naravi radovednost ali nadobudni naslednik ne data miru, saj hočeta takoj izvedeti ime zanimive rastline. Tako kot za vsako bolezen raste rožica, (skoraj) za vsako »nalogo« obstaja aplikacija. Le najti jo moraš!

Kljub temu da mi je razumljiva nevarnost sončnih žarkov, vsako leta ista pesem. Poleti in zgodaj spomladi, ko prvič sonce dodobra ogreje zemljo. Ne bom se namazal, saj ne bom dolgo zunaj. Epilog je vedno isti. Osel gre morda res samo enkrat na led, toda jaz, verjetno pa še kdo, grem večkrat. Prvi dan dopusta ali prvomajskih počitnic se zato obvezno končna z bolj ali manj rdečo kožo.

Ves čas me namreč muči eno in isto vprašanje. Ob katerih urah se moram zaščititi in kdaj zaščita ni več potrebna. Temu je namenjena aplikacija SunSmart Global UV, pri razvoju katere je sodelovalo nič koliko mednarodnih organizacij s svetovno zdravstveno (WHO) na čelu. Njen namen je, da na osnovi podatkov evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), na razumljiv način pokaže čas, ko je zaščita nujna. Aplikacija ne zahteva od telefona, da bi ta meril jakost ultravijoličnih žarkov, saj ta nima primernega tipala. Tudi če bi ga imel, bi moral biti ravno prav postavljen, da bi bila meritev pravilna. Kar onemogoča strokovno podkrepljeno svetovanje.

Na podlagi vremenske napovedi, ki poleg ostalega vključuje UV indeks, aplikacija na krožnici od sončnega vzhoda do zahoda, z oranžno črtno prikaže obdobje za vsak dan posebej, ko je zaščita priporočena. Pravzaprav nujna, toda aplikacija želi biti prijazna, ne avtoritarna. Poleg tega nudi še vrsto uporabnih informacij in priporočil, ki jih ni neumno prebrati in upoštevati. Za uporabo je brezplačna in potrebuje povezavo v internet, ko priporočila oblikuje glede na lokacijo, ki jo vnesemo ali uporabimo trenutno (satelitsko pozicioniranje). Po želji lahko vključno samodejne alarme, ki nas bodo opozorili o priporočeni zaščiti, ne da bi zato morali »odpreti« aplikacijo. Pravzaprav je silno uporabna, a ima eno večjo napako. Ni prevedena v slovenščino, kar zna kljub razumljivemu grafičnemu prikazu nekatere zmotiti.

Medtem ko prvo zlahka uvrstimo med aplikacije za varovanje zdravja, druga preprečujejo, da bi se osramotili. Pravzaprav sem našel dve zelo podobni in ker sem nisem mogel odločiti za eno samo, sem preprosto naložil obe. PlantNet (spodaj) in Flora Incognita (zgoraj). Namenjeni sta prepoznavi rastlin, tako da jo poiščemo na seznamu vključenih oziroma ker je svetlobna leta lažje, da vanjo usmerimo objektiv kamere. Izkazalo se je, da ni nič narobe, da imam obe, kajti nobena ni vsemogočna. Aplikacija Flora sicer ponudi odprtje računa, kar pa ni nujno. Uporabimo jo lahko brez, vendar potem iskanja niso shranjena. Deluje tako, da fotografiramo cvet, list in nato še celo rastlino, na podlagi česar jo skuša identificirati. Plantnet ne zahteva računa in običajno je dovolj že ena fotografija. Obe sta na primer pozitivno prepoznali posebno sorto hortenzije, katere ime sem že davno pozabil.

Ker so naštete aplikacije povezane s preživljanjem prostega časa v naravi, ni vrag, da jih ne bi vsaj enkrat uporabili. Morda zato ni odveč, da jih takoj namestite na svoj telefon. Škoditi ne more!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.