NEDELJSKI NASVET: Boš zahteval od Googla, da zamegli tvojo hišo?
Marjan Kodelja 4. oktobra 2020 ob 06:55

Googlovi Zemljevidi so uporabno orodje, a obenem pogubni za varovanje zasebnosti. Zelo verjetno je vaša hiša prikazana v vsem svojem sijaju v uličnem pogledu in jo lahko občuduje kdorkoli. Vam je še vedno vseeno?

Googlovi avtomobili še vedno vozijo po svetu in snemajo okolice, pred mesecem mi je križal pot v okolici Beljaka. Urbana središča so podvržena spremembam in če želi, da je storitev uličnega pogleda v toku s časom, drugače ne gre. Ne dvomim, da nad tem niste čisto vsi navdušeni. Eno je, če hišo občuduje mimoidoči, in nekaj drugega, če je njen ogled oddaljen nekaj klikov komurkoli kjerkoli na krogli zemeljski.

Ste vedeli, da temu ni nujno tako in da lahko kadarkoli za vse večne čase zahtevate zameglitev hiše? Ko Google nanjo postavi eno veliko packo, naj ne bi bilo več poti nazaj. Ne obstaja »CTRL-Z«, da bi vzpostavili prvotno stanje. Stre prepričani, da greste do konca? Potem vam je storiti naslednje:

1/ Na osebnem računalniku v spletnem brskalniku odprete zemljevide (maps.google.com) in vpišete domači naslov.

2/ Vstopite v svet uličnega pogleda. Tako da iz spodnjega desnega kota pred na zemljevid povlečete rumenega možiclja.

3/ Približajte se, obrnite se oziroma storite vse, kar je nujno, da se bo na zaslonu bohotila vaša lastnina in nato v spodnjem desnem kotu kliknite »Prijavite težave«.

4/ Rdeč kvadrat namestite tako, da bo v njem hiša, nato kliknite na »My Home« med možnostmi »Request blurring«.

5/ Vpišite razlog, zakaj zahtevate zameglitev. Na primer, »zaskrbljen sem za svojo varnost« ali »nočem, da Trump ve, v kakšni hiši živim«. Prepričan sem, da boste našli dovolj tehten razlog.

6/ Zaupajte Googlu še naslov elektronske pošte, kot da ga ta še ne ve, in pošljite zahtevek. Kliknite na »Submit«.

Prejeli boste sporočilo od Googla, da bodo zahtevek pregledali in javili, ko bo postopek končal. Ne se preveč veseliti. Sporočila vam ni poslal človek, sedeč v Indiji za službenim računalnikom, temveč samodejni algoritem. Ti ga bodo pogledali in se odločili. Morda bodo od vas zahtevali še dodatne podatke, zato je mogoče, da boste del postopka morali ponoviti. Prav tako ni roka, do kdaj mora Google zahtevek upoštevati ali ga vsaj zavrniti. Tudi o tem bodo kakopak drugače odločali algoritmi. Veliko sreče z njimi!

Google je v mobilni aplikaciji »Zemljevidi« dodal sloj »O covidu-19, ki z nežnim obarvanjem področja, največkrat kar cele države, prikazuje 7-dnevno povprečje novih primerov na 100 tisoč prebivalcev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.